NRK Meny
Normal

Hjortebiff

På fredag slo Kokke-lise på stortromma og laget hjortebiff med salvieglaserte rødbeter, rødvinsaus og potetlapper.

Hjortebiff
Foto: NRK

Dette trenger du:

 

600 - 800 g hjortefilet eller biffer fra mørbrad eller lår

1 ts knust einebær

salt og kvernet pepper

 

Salvieglaserte rødbeter:

4 rødbeter, 8 hvis de er veldig små

2 ss smør

1 ss rødvinseddik eller balsamico

2 ss grovhakkede salvieblader

 

Potetlapper:

600 g skrelte mandelpoteter

30 g smør

3/4 beger kesam eller creme fraiche

50 g mel

1 ts bakepulver

 

Rødvinsaus:

2 sjalottløk

3 dl rødvin

5 dl viltkraft, eventuelt fra konsentrat

1 ss ripsgele

1 ss smør

salt og pepper

 

Kok potetene uten salt til de er helt møre. Hell av vannet og mos potetene. Rør inn smør, kesam, mel og bakepulver. Smak til med salt og pepper, eventuelt også litt revet muskat. Form små lapper av deigen og stek dem i olje i en teflonpanne til lappene er pent brune på begge sider. Finhakk sjalottløken og ha det i en kasserolle sammen med rødvin. La det koke inn til 1/3. Tilsett viltkraften og kok inn til halv mengde. Visp inn ripsgele og kaldt smør i små terninger. Smak til med salt og pepper. Kok rødbetene til de er møre, avkjøl og fjern skallet. Del rødbetene i passende biter og stek dem i smør i en stekepanne. Tilsett sukker, eddik og salvie. Krydre kjøttet med salt, pepper og einebær, og stek det rosa i en blanding av smør og olje i stekpanne. Legg gjerne i et par salviekvaster. La biffene hvile litt før servering.

 

Tips:

Rosenkål surret med litt bacon, stekt sopp eller råstekte pastinakker smaker også godt til denne retten.

Hjort kan byttes ut med reinsdyr eller elg.

Bruk gjerne engangshansker når du jobber med rødbeter for å unngå knallrøde fingre rett før gjestene kommer.

Bruker du viltkraft laget av konsentrat kan sausen bli litt tynn, jevn den da med litt maisena før du visper inn smøret.

Smøret gir sausen litt ekstra fylde og gjør så den blir blank. Det er viktig da at smøret er kaldt og at sausen ikke koker etter at smøret er pisket i. 

Kulturstrøm

  • Netflix mer verd enn Disney

    Netflix er for første gang mer verd på børsen enn mediagiganten Disney, skriver Variety. Samtidig bruker selskapet mer penger enn noen sinne for å skape innhold som skal holde de nå flere enn 125 millioner ambonnentene verden over fornøyde. Selskapet har sagt at de kommer til å bruke mer enn 8 milliarder kroner på innhold i 2018, der 85% skal gå til å skape nytt innhold.

  • Freeman beklager etter anklager

    Skuespilleren Morgan Freeman sier i en uttalelse at han beklager dersom noen har opplevd noe han har gjort eller sagt som ubehagelig eller respektløst. Åtte kvinner anklager ham for upassende oppførsel og seksuell trakassering i en CNN-sak.