Sitronolje
4 sitroner
20 rosépepper korn
olivenolje
Vask og tørk sitronene godt. Del dem i båter og fjern frøene. Legg sitronbåtene på rene glass. Ha i pepperkorn. Hell over god olivenolje og legg på lokk.
La oljen stå 6 uker før bruk.
Sil oljen og kast sitronene.
Passer godt som marinade til grillet fisk eller kylling.
Oppbevares mørkt og kjølig.
Pizzaolje
8-10 tørkede chilipepper
3-4 hvitløksfedd
2 rosmarinkvister (eller basilikum, oregano, timian)
olivenolje
Fyll alt på en ren flaske. La blandingen stå 1 uke før bruk.
Drypp noen dråper på pizza eller pasta.
Chiliolje
Vask og tørk chiliene. Fjern stilkene.
Sett dem loddrett i et glass med tett lokk. Hell på olivenolje til det dekker helt. Skru lokket godt igjen.
Chiliene holder seg i månedsvis, og oljen kan fylles på etter hvert som den blir oppbrukt.
Chiliene må alltid være tildekket.
Vaniljeolje
2 vaniljestenger
1/2 l olivenolje
Del vaniljestengene i to og skrap ut frøene. Visp sammen olivenolje og vaniljefrø. Hell det over på et glass med tett lokk. Legg i vaniljestengene og skru lokket godt igjen.
Kjempegodt i smørsauser til f.eks. asparges, hummer
eller hvit fisk.