Hopp til innhold

Historisk åpning av TV2

32 år etter åpningen av NRK fjernsynet fikk Norge sin andre kanal. Åpningen av TV2 var en viktig tv-historisk begivenhet i Norge.

Tv2 logo

Norge fikk sin andre tv-kanal 32 år etter at NRK fjernsynet åpnet.

Foto: Norskdesign.no

– Det er i Bergen det skjer i dag. Jeg skal forsøke å gjøre det enkelt og uten dramatikk. På vegne av dronningen og meg selv erklærer jeg herved TV2 for åpnet. Vi ønsker dere lykke til og setter over til Grieghallen, sa Kong Harald da han foretok den offisielle åpningen av TV2 i Bergen den 5. september 1992.

Henrik Bastiansen

Henrik Bastiansen

Foto: Gaute Hareide

– Jeg har valgt ut denne sendingen fordi det er en viktig tv-historisk begivenhet i Norge, sier NRK-historiker og medieforsker ved Høgskulen i Volda, Henrik Bastiansen. Fredag den 20. august fyller NRK fjernsynet 50 år. Bastiansen har guidet oss gjennom gyldene tv-øyeblikk i NRK gjennom 50 år.

TV2 på alvor

Bastiansen sier at åpningen av TV2 er den eneste sendingen i norsk fjernsynshistorie som kan sammenlignes med åpningen av NRK Fjernsynet i 1960. Norge fikk sin andre tv-kanal 32 år etter at fjernsynet åpnet.

– Denne sendingen markerer slutten på den politiske behandlingen av TV2-spørsmålet, som hadde pågått i veldig lang tid. Den markerer også avslutningen av et år med oppbygningen av TV2. Fra denne dagen var det alvor med TV2, sier Bastiansen.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.