Hopp til innhold

Historisk åpning av TV2

32 år etter åpningen av NRK fjernsynet fikk Norge sin andre kanal. Åpningen av TV2 var en viktig tv-historisk begivenhet i Norge.

Tv2 logo

Norge fikk sin andre tv-kanal 32 år etter at NRK fjernsynet åpnet.

Foto: Norskdesign.no

– Det er i Bergen det skjer i dag. Jeg skal forsøke å gjøre det enkelt og uten dramatikk. På vegne av dronningen og meg selv erklærer jeg herved TV2 for åpnet. Vi ønsker dere lykke til og setter over til Grieghallen, sa Kong Harald da han foretok den offisielle åpningen av TV2 i Bergen den 5. september 1992.

Henrik Bastiansen

Henrik Bastiansen

Foto: Gaute Hareide

– Jeg har valgt ut denne sendingen fordi det er en viktig tv-historisk begivenhet i Norge, sier NRK-historiker og medieforsker ved Høgskulen i Volda, Henrik Bastiansen. Fredag den 20. august fyller NRK fjernsynet 50 år. Bastiansen har guidet oss gjennom gyldene tv-øyeblikk i NRK gjennom 50 år.

TV2 på alvor

Bastiansen sier at åpningen av TV2 er den eneste sendingen i norsk fjernsynshistorie som kan sammenlignes med åpningen av NRK Fjernsynet i 1960. Norge fikk sin andre tv-kanal 32 år etter at fjernsynet åpnet.

– Denne sendingen markerer slutten på den politiske behandlingen av TV2-spørsmålet, som hadde pågått i veldig lang tid. Den markerer også avslutningen av et år med oppbygningen av TV2. Fra denne dagen var det alvor med TV2, sier Bastiansen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober