Hopp til innhold

Trygdekontoret føler seg truet etter Fjordman-parodi

Trygdekontorets redaksjonsmedlemmer blir etterlyst med navn og hetses på høyreradikale nettsteder etter at de lagde en ironisk parodi på bloggeren Fjordman.

Thomas Seltzer og Trygdekontoret-karakteren "Heine Fjordland"

Den fiktive karakteren 'Heine Fjordland' skaper bråk for Trygdekontoret.

Foto: NRK

NRK3-programmet Trygdekontoret viste tidligere i høst en «sint ung mann spessial», der panelet diskuterte underliggende årsaker til at Anders Behring Breivik kunne gjennomføre sitt planlagte massemord den 22. juli.

Les: Måtte fjerne låt etter 22. juli

Nett-tv: Se hele sendingen i reprise her

Programmet ble godt mottatt av både medier og tv-seere i Norge, og skapte en aldri så liten storm av positive tilbakemeldinger på Twitter. Men ikke alle har vært like positive til sendingen.

På diverse høyreradikale nettsteder har programmet satt sinnene i kok. Stridens kjerne er Trygdekontorets oppdiktede karakter «Heine Fjordland»; en anonym, multihandikappet blogger, som leverer krasse ytringer i ly av sin dataskjerm.

Konspirasjonsteorier

På nettstedet Gates of Vienna, der den norske bloggeren Fjordman var en aktiv bidragsyter, skriver forfatteren Dymphna at Trygdekontorets etablering av karakteren er en del av en større plan der norsk media og norske myndigheter prøver å ta rotta på Fjordman for å sette ham i fengsel.

– Jeg trodde det å spille offerrollen var noe som var forbeholdt venstresiden. Men det er helt utrolig hvor «victimized» disse folkene her er. Når de leser denne figuren såpass konspiratorisk, da lurer jeg på hvordan de leser Koranen, kommenterer programleder Thomas Seltzer i Trygdekontoret tørt.

Han forteller at NRK-redaksjonen hadde regnet med bråk da de skapte karakteren, men fra helt andre kanter.

– Vi regnet med at handikapforbundet og mållaget ville si noe. Men jeg tror kanskje de skjønner hva vi mener.

– Det virker som om leserne på Gates of Vienna er mer sinte på grunn av en fiktiv figur i rullestol, enn de er på terroristen, som jo har ødelagt enormt for saken deres, sier han.

– Må tåle å bli kødda med

Seltzer forteller at ideen til karakteren Fjordland (se egen faktaboks) kom under forrige sesong av Trygdekontoret, men at de fikk ikke plass til ham i programmet da.

– Den spinner ut fra en teori om at folk tar veldig hardt i på internett, og at det ikke er så bra alltid. Vi ville vise det enorme spranget mellom hvem folk er i virkeligheten, og hvordan de presenterer seg på nett, forklarer Seltzer.

Han mener bloggeren Fjordman, som navnet til karakteren er inspirert av, må tåle å bli tullet litt med.

– Jeg mener, Fjordman, når du står nevnt over 200 ganger i manifestet til en massemorder, så må du regne med å bli kødda litt med, okei?

Lar seg ikke skremme

Video heine-fjorland

Se Trygdekontorets «Heine Fjorland»

Trygdekontorets redaksjonsmedlemmer sier det oppfattes som ubehagelig når så mange høyreradikale nettsteder publiserer sterkt negative blogginnlegg om dem.

– Det er vanskelig å lese dette som noe annet enn en trussel, sier redaksjonsmedlemmene, og forklarer at det er skremmende å se hvordan en fjær blir til mange høns.

Likevel er de ikke redde for reaksjoner utenfra.

– Selv de jeg kjenner som er antiislamister, ser nok på Trygdekontoret som ganske upartisk, det er vel ikke kulturmarxismens største organ i det offentlige Norge, sier Seltzer.

Trygdekontoret vil heller ikke endre på måten de lager program på etter dette.

– Ingen konspirasjonsteoretikere, verken på høyre eller venstre fløy, skal få bestemme hva vi skal lage program på. Så de får grave etter navn og publisere alt de vil, slår redaksjonen fast.

– Han har en åpen invitasjon

"Heine Fjordland"

'Internettkrigeren Heine Fjordland'.

Foto: Skjermdump / NRK

Redaksjonen i Trygdekontoret understreker at de har hatt gjester med forskjellig politisk ståsted i programmet mange ganger tidligere.

– Vi har hatt antiislamister på Trygdekontoret før, vi, uten at de kom så dårlig ut av det.

Seltzer er heller ikke fremmed for å la bloggeren Fjordman få slippe til i programmet.

– Se på dette som en åpen invitasjon til Fjordman, han kan komme og være gjest i Trygdekontoret når som helst, han, avslutter programlederen.

Fjordman avslo, senest i forrige uke, å snakke med NRKs journalister.

NRKs sikkerhetsavdeling sier at de på generelt grunnlag har rutiner for å fange opp og håndtere trusler mot NRKs ansatte, uten at de vil gå inn på denne konkrete saken.

Nett-tv: Se tidligere episoder av Trygdekontoret her!

«Krim spessial»

Tirsdag kveld er det duket for «krim spessial» i Trygdekontoret. Gjester er forfatter og tidligere justisminister Anne Holt, den drapsdømte bankraneren Sven Eirik Utsi, tidligere politispaner Johnny Brenna og Dagbladets krimspesialist Harald Klungtveit. I sendingen dukker også internettbloggeren Heine Fjordland opp igjen.

Nett-tv: Se programmet i reprise her

Trygdekontoret ser du på NRK3 hver tirsdag klokken 21:30.

NRK anbefaler

Kulturstrøm

 • Støttegruppa 25. juni og ukrainske Insight får Kim Frieles minnepris

  Regjeringa kunngjorde opprettinga av Kim Frieles minnepris under Oslo pride i fjor, og no er dei første prisvinnarane klare.

  Støttegruppa 25. juni får prisen fordi dei har vore ei viktig støtte og tydeleg stemme for dei som vart ramma av terroren i Rosenkrantz’ gate i Oslo 25. juni 2022. Insight får prisen for si sentrale rolle i å fremme rettane til skeive i Ukraina.

  – Trass i alle framsteg vi har gjort, står det framleis jobb igjen å gjere. Kim Frieles minnepris er viktig for å synleggjere at kampen for rettane til skeive må halde fram, seier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

  Prisen blei delt ut under Oslo Prides femtiårsmarkering i Operaen onsdag.

  Kim Frieles minnepris deles ut av kronprins Haakon
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Kalde kvinnestudiar

  Lena Andersson har ein særs karakteristisk forteljar­stemme. Ho dyrkar ein allvitande forteljar med fullt innblikk i tankar og kjensler, som analyserer desse med kald autoritet. Det har også sine fordeler og ulemper. Av og til er resultatet nydeleg, skriv litteraturkritikar Gerd Elin Sandve om boka «Studie i menneskelig atferd».

  bildecollage med forfatter Lena Anderson og omslaget for hennes bok "Studie i menneskelig atferd".
  Terningkast 4 Bok

  «Ei skarp observasjons­evne, og ein endå skarpare penn»

  ANMELDELSE: «Studie i menneskelig atferd» av Lena Andersson

 • For de godt forberedte

  – FromSoftware er mestere i å bygge ufattelig stilige omgivelser, fylle disse omgivelsene med ekstremt kule bosser og fiender, og så levere ut en jevn strøm av tilfredsstillende belønninger til spillerne. Dette er mestringsfølelse på boks, skriver spillkritiker Rune Fjeld Olsen om «Elden Ring: Shadow of the Erdtree».

  Bilde fra spillet "Elden Ring: Shadow of the Erdtree" (2024)
  Terningkast 6 Spill

  «Ingen over, ingen ved siden»

  ANMELDELSE: «Elden Ring: Shadow of the Erdtree»