Hopp til innhold

Måtte fjerne låt etter 22. juli

Det norske bandet Yoga Fire måtte kaste låten ”Terror i Oslo”, som skulle være en del av deres nye plate, etter terroranslagene mot Norge i juli.

Video Måtte fjerne låt etter 22. juli

Kastet låt etter 22. juli

Det er i sesongpremieren av NRK3s Trygdekontoret at vokalist Esben ”Dansken” Selvig i rockebandet Yoga Fire forteller om hvordan terroranslagene mot Oslo og Utøya gjorde at bandet måtte revurdere flere av låtene sine. Selvig forteller at de endte med å forkaste flere nylagde låter fordi tekstene plutselig føltes feil.

Yoga Fire

Esben ”Dansken” Selvig var tidligere frontfigur i den norske hiphopgruppa Klovner i kamp. Nå er han vokalist og frontfigur i bandet Yoga Fire.

Foto: Pressefoto

- Det føles som et nytt alvor. I dagene etter den 22. juli så begynner man å tenke gjennom alle låter man har skrevet. Plutselig begynner alt å bety noe litt annet, forteller han i sendingen.

Særlig én låt vil for alltid bli liggende.

- Det er en låt som ikke kommer med. Det var en rar låt som het ”Terror i Oslo”. Det var en slags beskrivelse av hvordan det hadde vært hvis det skjedde noe. Jeg får helt frysning av å tenke på det nå, sier han.

Les også: Skrev om bombedrama før 22. juli

Mareritt om Utøya

Trygdekontorets programleder Thomas Seltzer forteller at han selv tenker mye på det som har skjedd.

- Det har gått veldig inn på meg. Jeg har slitt mye med søvn, og med fantasier om det å være tilstede og ta tak i og redde folk på Utøya. Jeg har kanskje blitt mer fokusert på hva det er jeg ikke liker ved samfunnet vårt, som jeg mener er veldig reflektert i terroristen, forklarer han.

Alvorstung sending

Det ble altså en mer alvorlig og litt annerledes tone enn det publikum er vant til når Trygdekontoret startet opp igjen tirsdag kveld. Bakteppet for høstens første sending er terroranslagene mot Norge den 22. juli. Psykiater Finn Skårderud, artist og skribent Esben "Dansken" Selvig og skuespiller Odd-Magnus Williamson tar for seg hva som fikk en tilsynelatende normal gutt fra Oslo til å begå en slik ugjerning i Trygdekontorets ”sint ung mann spessial”.

Nett-tv: Se sendingen om igjen her!

- Vi har bare visst at vi måtte lage denne sendingen, forklarer programleder Thomas Seltzer.

- Gjerningsmannen har ikke oppstått i et vakuum. En ting er den åpenbare galskapen, men det kan se ut som om han er et produkt av mørke og ubehagelige sider ved dagen samfunn. Disse ville vi ta tak i.

(Saken fortsetter under bildet)

Enig med dem som snur avisforsidene

Thomas Seltzer

- Vi touchet innom deler av mentaliteten til gjerningsmannen i forrige sesong av Trygdekontoret. Nå følte vi at vi ikke hadde noe valg annet enn å lage denne sendingen, forteller programleder Thomas Seltzer i Trygdekontoret.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Seltzer er opptatt av ikke å gi gjerningsmannen unødig fokus, men syns likevel det er viktig å sette fingeren på hvordan dette kunne skje.

- Jeg er helt enig med dem som snur avisforsidene når det er bilde av ham. Og jeg er enig i at han ikke skal få den publisiteten som han tok mange menneskeliv for å få, det skal man motarbeide veldig bevisst. Men vi vil se på hvordan dette skjedde, og også de kulturelle triggerne som jeg mener ligger i mentaliteten hans. Selvopptattheten hans, den ekstreme materialismen hans, og også dette jaget hans etter berømmelse.

- Alle disse tingene må vi snakke om, og det syns jeg ikke at har blitt gjort ennå. Jeg syns det er dumt at et lite program på NRK3 må gjøre det, for jeg skulle ønske de store mediene tok tak i disse tingene, sier Seltzer.

Internetts tilrettelegging for anonyme ytringer, mannlig aggresivitet, hooliganisme og oppvekstmiljøet i Oslo på 80-tallet er derfor blant temaene som blir berørt i sendingen.

Nett-tv: Se tidligere sesonger av Trygdekontoret i reprise her

Isabelle (Jenny Skavlan) og Philip (Odd-Magnus Williamson) i Hjelp, vi er i filmbransjen

Odd-Magnus Williamson er kjent for mange fra Torsdag kveld fra Nydalen og filmen 'Hjelp, vi er i filmbransjen' (bilde). Han er også en av Norges ivrigste twitrere.

Foto: Richard Eriksen/Tappeluft Pictures

- Vi har kjent sjokket på kroppen

Seltzer forteller at stemningen i studio var trykkende og alvorlig under opptaket av programmet. Samtidig fikk redaksjonen mange positive reaksjoner fra publikum etter at tv-kameraene var slått av.

- Det ligger nok mye uforløste tanker og følelser hos folk. Vi snakker jo også om det da, hva er det som lov å føle, og hva er det som ikke er lov å føle i etterkant av 22. juli.

Terroranslaget mot Norge har også fått mange til å gjøre seg opp tanker rundt hva det er lov å si, mene og kanskje ikke minst hva man kan tulle med. Odd-Magnus Williamson er i tillegg til å være kjent som skuespiller og komiker, også en av Norges mest frittalende og til tider også drøyeste kommentatorer på Twitter. Han forteller i programmet at den 22. juli har endret hvordan han uttrykker seg på nettet.

- Min twitring har hatt sjokkeffekt som et eksistensgrunnlag, noe jeg syns har vært veldig viktig i et samfunn som jeg frem til 22. juli syns var veldig grunt og dølt. Men etter den 22. juli har man ikke et like stort behov for dette mer. Vi har kjent det på kroppen, nå vet man hva det er. Så akkurat det har nok forandret veldig mye av min stil sånn sett.

For vondt til å kunne tulles med

Williamson fremhever likevel viktigheten av å tørre å fleipe med vanskelige temaer.

- Jeg tror det er veldig viktig, det gjelder både musikalsk, litterært eller komisk, ikke å få moralsk panikk. Ikke å være redd for å touche borti drøye ting, eller gjøre narr av ting for det, understreker han.

Likevel går det en klar grense ved det som skjedde i Norge i sommer.

- Jeg kommer aldri til å tulle med det som skjedde den 22. juli. Det hendelsesforløpet er så jævla bunnløst og mørkt at jeg har ikke en gang har prøvd å ta tak i det. Det er ikke interessant, svarer han på direkte spørsmål fra Seltzer.

I tirsdagens sesongpremiere av Trygdekontoret deltok også musikeren Stein Torleif Bjella med låten "Heidersmenn".

Nett-tv: Se sendingen om igjen her!

Trygdekontoret sendes på NRK3, tirsdager klokken 21:30.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.