Hopp til innhold

Disse kan få Brageprisen

En av disse forfatterne kan følge i Karl Ove Knausgård og Gaute Heivolls fotspor.

Tomas Espedal og Ingvild H. Rishøi

Tomas Espedal og Ingvild H. Rishøi er blant de nominerte til Brageprisen i klassen for skjønnlitteratur, den mest prestisjetunge klassen.

Foto: Cappelen Damm, Gyldendal

De i alt 16 nominerte til årets pris ble offentliggjort på en pressekonferanse i ettermiddag.

– Tomas Espedal er kritikeryndlingen i år, mens Ingvild H. Rishøi har vært helt dominerende i novellesjangeren. Av disse to tror jeg Rishøi får prisen, fordi to menn har vunnet med selvbiografiske bøker de siste to årene. Rishøis noveller er noe helt annet, sier NRKs litteraturkritiker Knut Hoem.

Kjemper om ære

Brageprisen er en av Norges viktigste litterære priser, og deles ut til fire klasser. Det er skjønnlitteratur for voksne, barne- og ungdomsbøker, sakprosa og biografier, som er åpen klasse.

De nominerte i klassen skjønnlitteratur for voksne er Tomas Espedal, Mette Karlsvik, Ingvild H. Rishøi og Gunstein Bakke.

I klassen for sakprosa er Erika Fatland, Roy Andersen, Simen Ekern og Agnes Ravatn nominert.

– Erika Fatlands bok om Beslan er en sterk kandidat, som dessuten har potensial til å bli en internasjonal bestselger. Temaet i boken har engasjert en hel verden, sier Hoem.

Nominerte barne- og ungdomsbokforfattere er Inga Sætre, Bjørn Arild Ersland og Hilde Kramer, Sverre Knudsen, Sunniva Relling Berg.

Åge mot Nansen

Historien om Fridtjof Nansen konkurrerer med Norges største rocker om en av årets Bragepriser.

Åge Aleksandersen, Fridtjof Nansen

Biografiene om Åge Aleksandersen Fridtjof Nansen er begge to nominert til årets beste biografi.

Foto: Erlend Aas, Cappelen forlag

I åpen klasse er Ole Jacob Hoel og Carl Emil Vogt nominert med henholdsvis biografien om Åge Aleksandersen og Fridtjof Nansen.

Dessuten er Arnhild Skre og Anne Wichstrøm nominert.

Store sko å fylle

Årets Bragepris kan i år feire 20-årsjubileum. Prisen ble for første gang delt ut i 1992. Formålet er å hedre gode norske forfatterskap og skape interesse for norsk litteratur.

Selve prisen blir delt ut 24. november kl. 17 i Gamle Logen i Oslo. Det er Stiftelsen Den norske Bokprisen som står bak prisen. Premien er på 75.000 kr og Bragestatuetten.

I fjor fikk Gaute Heivoll prisen i den mest prestisjetunge klassen, skjønnlitteratur for voksne, med romanen «Før jeg brenner ned».

Året før fikk Karl Ove Knausgård prisen for «Min kamp», første bind.

Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård fikk prisen for første bind i 'Min Kamp'. Denne måneden kommer siste bind av serien.

Foto: NRK

Brages hederspris deles også ut i år, og vinneren av denne prisen har hatt særlig betydning for norsk litteratur. I fjor fikk Herbjørg Wassmo prisen.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor