Hopp til innhold

Hederspris til Herbjørg Wassmo

Det var en av Norges mest solgte forfattere som kunne ta imot Brages hederspris i kveld. Herbjørg Wassmo fikk sitt gjennombrudd i 1981 med romanen «Huset med den blinde glassveranda».

Herbjørg Wassmo fikk stående appaus fra salen.

Brageprisen er den gjeveste prisen i norsk litteratur og deles ut i de fire kategoriene skjønnlitteratur for voksne, sakprosa, barne- og ungdomsbøker, og åpen klasse for bildebøker.

Gaute Heivoll

Gaute Heivoll

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Prisen det var knyttet størst spenning til, den skjønnlitterære, gikk i år til Gaute Heivoll for romanen «Før jeg brenner ned».

– Gaute Heivoll utmerker seg som en glimrende forteller. Romanen er både en psykologisk thriller, en dokumentarroman og en kunstnerroman, med utgangspunkt i ildspåsettelsene i forfatterens hjembygd, Finsland, forsommeren 1978.

– Fra første stund gripes vi av de skremmende brannene, men også av de nøkterne og troverdige hverdagskarakterene, heter det i juryens begrunnelse.

Les NRKs anmeldelse:

Urban debutant

Debutanten Tone Huse fikk prisen i kategorien for sakprosa, med boka «Tøyengata - et nyrikt stykke Norge».

– Boka er urban i vakker design. Bruken av gata som plot virker forut for sin tid. Nærstudiet av en fire hundre meter lang gate i indre Oslo øst fanger byens historiske, sosiologiske, demografiske og arkitekturmessige utvikling fra sekstitallet til våre dager, heter det i juryens begrunnelse.

Komplekse jenter

Hilde Kvalvaag

Hilde Kvalvaag vant pris for barne- og ungdomsboka 'Fengsla'.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Tidligere på kvelden var det klart at Hilde K. Kvalvaag var vinner av klassen for barne- og ungdomsbøker. Hun har skrevet boken «Fengsla».

– Dette er en skarp framstilling av to komplekse jenteskikkelser, som setter ord på mange av de store spørsmålene som er karakteristiske for ungdomstida: uro, brytningstid, løsrivelse, lengsel og hungeren etter en ”walk on the wild side”.

– Tittelen spiller både på jentenes dragning mot det ulovlige, og den fastlåste situasjonen de begge befinner seg i, heter det i juryens begrunnelse.

Original billedbruk

Stian Hole vant åpen klasse, bildebøker for voksne og/eller barn. Boka heter «Garmans hemmelighet». Juryen påpekte at boka fikk prisen for sitt originale billedbruk.

– Med utgangspunkt i en tilbakeholdt historie knyttet til ung sosialitet og våknende kjærlighet er bruken av collage og datagrafiske virke­midler stilig og gjort med høyde for sære, bisarre elementer, heter det i juryens begrunnelse.

Det er et visuelt frodig univers hvor fortetninger og forskyvninger utdyper den mentale opplevelsen. Juryen opplever at Stian Hole har evnet å videreutvikle sitt stoff og billedmateriale i sin serie om Garman, men uten å gi slipp på bøkenes særegne visuelle identitet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Rørt Wassmo

Forfatteren Herbjørg Wassmo

Forfatteren Herbjørg Wassmo (67) ble tildelt hedersprisen under Brageprisen 2010.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Men den gjeveste prisen, hedersprisen, gikk til en av våre mest folkekjære forfattere, Herbjørg Wassmo. I 1987 fikk hun Nordisk Råds litteraturpris for Tora-trilogien. 30 år etter gjennombruddet var hun gjest i Bokprogrammet.

Se hele intervjuet her:

30 år etter debuten var Herbjørg Wassmo gjest i Bokprogrammet

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters