Hopp til innhold

Bragepriser til Heivoll og Huse

Gaute Heivoll fikk den skjønnlitterære Brageprisen, mens prisen for beste sakprosa-bok gikk til debutanten Tone Huse.

Bragepriser til Tone Huse og Gaute Heivoll

Tone Huse fikk pris for sin sakprosa-bok «Tøyengata», mens Gaute Heivoll fikk skjønnlitterær pris for romanen «Før jeg brenner ned».

Brageprisen , som er på 75.000 kroner og Bragestatuetten blir delt ut i de fire kategoriene skjønnlitteratur for voksne, sakprosa, barne- og ungdomsbøker, og åpen klasse for bildebøker.

Prisen det var knyttet størst spenning til, den skjønnlitterære, gikk i år til Gaute Heivoll for romanen «Før jeg brenner ned».

– Gaute Heivoll utmerker seg som en glimrende forteller. Romanen er både en psykologisk thriller, en dokumentarroman og en kunstnerroman, med utgangspunkt i ildspåsettelsene i forfatterens hjembygd, Finsland, forsommeren 1978.

– Fra første stund gripes vi av de skremmende brannene, men også av de nøkterne og troverdige hverdagskarakterene, heter det i juryens begrunnelse.

Les NRKs anmeldelse: «Intens spenning og lavmælt refleksjon»

Urban debutant

Tone Huse

Tone Huse

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Debutanten Tone Huse fikk prisen i kategorien for sakprosa, med boka «Tøyengata - et nyrikt stykke Norge».

– Boka er urban i vakker design. Bruken av gata som plot virker forut for sin tid. Nærstudiet av en fire hundre meter lang gate i indre Oslo øst fanger byens historiske, sosiologiske, demografiske og arkitekturmessige utvikling fra sekstitallet til våre dager, heter det i juryens begrunnelse.

Tidligere på kvelden var det klart at Hilde K. Kvalvaag var vinner av klassen for barne- og ungdomsbøker. Hun har skrevet boken «Fengsla».

Komplekse jenter

– Dette er en skarp framstilling av to komplekse jenteskikkelser, som setter ord på mange av de store spørsmålene som er karakteristiske for ungdomstida: uro, brytningstid, løsrivelse, lengsel og hungeren etter en ”walk on the wild side”.

– Tittelen spiller både på jentenes dragning mot det ulovlige, og den fastlåste situasjonen de begge befinner seg i, heter det i juryens begrunnelse.

Hilde Kvalvaag

Hilde K. Kvalvaag var vinner av klassen for barne- og ungdomsbøker. Hun har skrevet boken «Fengsla».

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Stian Hole vant åpen klasse, bildebøker for voksne og/eller barn. Boka heter «Garmans hemmelighet». Juryen påpekte at boka fikk prisen for sitt originale billedbruk.

Original billedbruk

– Med utgangspunkt i en tilbakeholdt historie knyttet til ung sosialitet og våknende kjærlighet er bruken av collage og datagrafiske virke­midler stilig og gjort med høyde for sære, bisarre elementer, heter det i juryens begrunnelse.

Det er et visuelt frodig univers hvor fortetninger og forskyvninger utdyper den mentale opplevelsen. Juryen opplever at Stian Hole har evnet å videreutvikle sitt stoff og billedmateriale i sin serie om Garman, men uten å gi slipp på bøkenes særegne visuelle identitet.

Fra utdelingen av årets Bragepriser

Fra utdelingen av årets Bragepriser.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)