Hopp til innhold

Her er de beste bok-appene

Tusenvis av bøker, artikler og tegneserier venter på deg, og de er bare et par klikk unna. Vi gir deg tips om noen av de beste bok-appene.

Lesebrett i bruk på t-banen

Er du en av dem som stadig oftere velger å lese bøker på lesebrett eller mobiltelefon? Da bør du lese videre!

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

De siste par årene har papirboken fått beinhard konkurranse fra stadig mer avanserte smarttelefoner og lesebrett.

Selv om det er mange som fortsatt foretrekker å holde en god, gammel bok mellom hendene, velger stadig flere å lagre sine bokhyller i dingser som passer i lommen eller i sekken.

Hører du til sistnevnte kategori? Her kan du lese om noen av de beste leseappene vi har sett så langt.

Bokgigant på app

Kindle app: Amazon var en av de første bokhandlere som satset stort på e-bøker og det merkes. Kindle er iBooks' største konkurrent, og har nesten blitt en må-ha-app for ivrige ebokkonsumenter. Tidligere i år annonserte bokgiganten at de selger flere e-bøker enn papirbøker.

Appen er enkel å bruke og godt integrert med nettbutikken (en fryd for alle som tidligere har måttet vente for å få bøker fra Amazon i posten). En av de beste funksjonene er den innebygde ordboken, samt muligheten for å søke på Google og Wikipedia dersom du leser noe du vil vite mer om.

Kindle app for iPad
Foto: Skjermbilde

Utvalget på Kindle Store for europeiske kunder kunne med fordel vært større, men det er likevel mye bedre enn de fleste av dagens løsninger. Best av alt, Kindle-appen støtter de fleste plattformer: iPhone, iPad, Android, Windows Phone og Blackberry. [iPhone/iPad | Android]

Et hav av klassikere

Free Books: Som navnet tilsier er Free Books en app som gir deg tusenvis av gratis e-bøker (over 23 000, ifølge produsenten). Her er det snakk om klassikere som har falt inn under såkalt «public domain», det vil si at opphavsretten har utløpt. Appen er stappet med tekst (du får bakgrunnsinformasjon om hver forfatter i tillegg til selve bøkene), men designen er likevel ryddig og fargerik.

Alle bøkene som du lagrer på din bokhylle får et eget omslag som gjør at de er lett å få øye på. Lesbarheten er god, det eneste vi savner er kanskje flere bilder og illustrasjoner på bøkene, men denne appen er absolutt noe å fordrive tiden med! [iPhone/iPad]

Spreadsongs Free Books-app
Foto: Skjermbilde

Lagre nå, lese senere

Instapaper: En relativt enkel app man lett blir glad i. For oss som starter dagen med å kikke fort gjennom forskjellige nettsteder og -aviser, men ikke har tid til å lese alle artiklene med en gang, er dette en av de mest nyttige appene som finnes. Her kan du nemlig lagre nettsider og lese dem offline senere.

Instapaper
Foto: Skjermbilder

Artiklene som blir lagt til, vises uten forstyrrende elementer fra nettstedet de ble hentet fra. Brukergrensesnittet er oversiktlig, og det er lett å sortere artikler ved hjelp av mapper. Du kan også installere en Instapaper-bookmark i nettleseren som gjør det enklere å lagre nye artikler. Prisen er heller ikke stiv: 29 kroner. [iPhone/iPad]

Glad i noveller?

Colossal Short Stories Collection, app
Foto: Skjermbilde

Colossal Short Stories Collection: En app hvor det tilbys litt over to tusen klassiske noveller. Det er dessverre noen viktige utelatelser, som for eksempel Ernest Hemingway og William Faulkner, men det er likevel nok å velge mellom, deriblant Chekhov, Dickens, F. Scott Fitzgerald, Virginia Woolf, Katherine Mansfield og til og med Bjørnstjerne Bjørnson. [iPhone/iPad]

Tegneseriehimmel

Comics by ComiXology: Comics er en nesten utømmelig kilde for tegneserieentusiaster: alt fra klassikere som Marvels X-Men-serie og gamle Batman-bøker fra 1940-tallet, til nyere utgivelser som Brian Azarellos 100 Bullets, Jason Aarons Scalped og Brian Michael Bendis' Powers. Her finner man tegneserier fra en rekke store og små forlag, deriblant Marvel, DC Comics, Dark Horse, Vertigo og BOOM! Studios.

Comics by ComiXology, app
Foto: Skjermbilde

Appen er lett å bruke og gir deg god oversikt over innholdet i butikken og din egen samling. De fleste tegneseriene koster mellom 10 og 20 kroner, men noen er også gratis (og det er mulig å prøvelese dem før du kjøper). [iPhone/iPad | Android]

Aktiv lytting

Audiobooks by Spreadsong, logo
Foto: Spreadsong

Audiobooks er laget av Spreadsong, som også er ansvarlig for Free Books-appen. Lydbøkene (klassikere som har falt i det fri) er lest inn av frivillige og hentet fra det digitale biblioteket LibriVox. Det betyr at du må være litt heldig for å finne perlene blant en god del opplesninger av lavere kvalitet. [iPhone/iPad]

Audible-app, logo
Foto: Audible

Audible Inc. tilbyr en egen app for iPhone og Android, en slags Kindle app for lydbøker. Her finner man de virkelig proffe lydbøkene, men kvalitet kommer som regel ikke billig. Thomas Pynchons massive roman Against the Day (på norsk Mot Dagen) koster for eksempel nesten 70 dollar og Murakamis Kafka on the Shore selges for $62,99. [iPhone/iPad | Android]

Apps på norsk

Det finnes foreløpig forholdsvis få bokapps som er laget i Norge.

Gyldendal har gitt ut en rekke barnebøker og en egen diktapp, Dagens Dikt. Aschehoug har appen lesNovelle, hvor man kan kjøpe, lese og høre noveller, som blir lest av forfatterne selv. Tidligere i år ga også forlaget Propell ut et Askeladden-eventyr som Norges første Android-barnebok .

Noen har dessuten begynt å satse forsiktig på voksenlitteratur i appformat. Tom Egelands Sirkelens Ende og Anne Holts Flimmer er eksempler på bøker som er tilgjengelige på Apples App Store.

Del dine tips!

Har du testet noen av disse appene eller har tips om andre gode bokapps?

Bruk #bokapps på Twitter eller gå inn på Bok i P2s Facebook-side!

Kulturstrøm

 • Kreml: Times Zelenskyj-kåring er russofobisk

  Nyhetsmagasinet Times valg av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som årets person i 2022 er bevis på en russofobisk trend i vestlige land, ifølge Kreml.

  – Magasinets redaksjonelle linje går ikke utenfor den europeiske hovedstrømmen, som er fullstendig trangsynt, anti-russisk og vanvittig russofobisk, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

  Time kåret onsdag Zelenskyj til årets person og viste til hvordan han har samlet internasjonal støtte til Ukraina etter den russiske invasjonen. Times redaktør skrev at valget var det enkleste han kunne huske.

  Zelenskyj er også utropt som Europas mest innflytelsesrike av politikknettstedet Politico. Det skjedde torsdag.

 • Streik i New York Times

  Mer enn 1100 ansatte i avisa New York Times gikk ved midnatt amerikansk tid ut i streik. Det er den første store streiken i avisa på mer enn 40 år. Journalister og andre ansatte i storavisa gjennomfører en 24 timers proteststreik etter å ikke ha kommet til enighet med selskapet i kontraktsforhandlinger, opplyser fagforeningen Newsguild of New York.

  Fagforeningen sier at manglende vilje fra ledelsen til å øke lønn i tråd med prisveksten er det største stridspunktet.

  The New York times
  Foto: Mark Lennihan / AP