Hopp til innhold

Er du klar for appbøker?

Har du så vidt begynt å teste ut e-bøker? Da bør du også begynne å bli kjent med såkalte «appbøker». – De kommer til å by på en helt annerledes leseropplevelse, sier Fred Stave i utviklingsselskapet Paragallo.

Mann leser e-bok

E-bøker har ennå ikke blitt allemannseie, men flere forlag begynner nå å bli klare med appbøker.

Foto: Johannes Eisele / Scanpix/AFP

 • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
 • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

E-boken har forandret våre lese- og forbruksvaner. I raskt tempo får vi også mer og mer avanserte lesebrett — vind i seilet for e-boken. Både forfattere og forlag har sett seg nødt til å tilpasse seg denne nye virkeligheten.

Nytt steg videre

Mange lesere har nettopp begynt å oppdage de nye mulighetene bak e-bøker slik som de fleste kjenner dem i dag. Mens vi tukler med lesebrettene og smarttelefonene våre, har en rekke forlag allerede begynt å ta et nytt steg videre.

– Vi jobber med å utvikle AppBoka i tre varianter: e-bøker, lydbøker og hybridbøker, forteller Fred Stave, daglig leder i utviklingsselskapet Paragallo, til NRK.no.

AppBoka er navnet på Paragallos standardiserte applikasjon som forfattere og forlag kan benytte for å publisere e-bøker som «apps». Disse blir solgt på Apples App Store.

E-bok 2.0

Selskapet samarbeider nå med både Juritzen forlag, Piratforlaget og Aschehoug i et forsøk på å skaffe seg en plass i solen i det svulmende markedet for digitale bøker.

Appbok: Anne Holts Flimmer

Anne Holts roman «Flimmer» ble lansert som app i desember.

Foto: Skjermbilde

Før jul ga Piratforlaget ut Anne og Even Holts roman «Flimmer» ved hjelp av Paragallos teknologi. I slutten av januar kommer i tillegg Tom Egelands «Sirkelens Ende» og Cecilia Samartins «Mofongo».

– Det er mye nysgjerrighet rundt dette i bokbransjen nå. E-boken er fortsatt noe nytt for mange, men appboken er enda nyere, sier Stave.

For mens vanlige e-bøker foreløpig er nesten som standard-tekstbøker i digitalt format, åpner applikasjoner for helt andre muligheter, for eksempel multimediale hybridbøker hvor lesere kan bli servert blant annet lyd, levende bilder og integrasjon mot sosiale medier, i tillegg til teksten.

– Appbøker har potensial til å kunne gi en helt annerledes leseropplevelse, mener Stave.

Fortsatt mange utfordringer

Appbok: Tambar er et troll

Barnebøkene «Tambar er et troll» og «Tambar og harepusene» har gjort stor suksess på App Store.

Foto: Skjermbilde

Gyldendal var i fjor det første norske forlaget som traff blinken med en appbok-lansering.

Etter den vellykkede utgivelsen av «Gyldendals Soppguide» (basert på boken «Sikre sopper» av Inger Lagset Egeland og Steinar Myhr), dukket den første boken i Tor Åge Bringsværds og Lisa Aisatos småbarnsserie om trollet «Tambar» på App Store.

App-versjonen av «Tambar er et troll» kom ut i oktober, og har, ifølge forlaget, allerede solgt en del tusen siden. Prisen ligger på 39 kroner, mens papirversjonen koster nesten to hundre.

Ifølge Harald Fougner, som er redaktør for Gyldendals digitale utgivelser, har forlaget «snust litt» på Paragallos AppBoka. Likevel har de valgt å bygge sin egen løsning.

Harald Fougner, Gyldendal

Harald Fougner.

Foto: Privat

– Utfordringen er at det er dyrere å lage appbøker enn å lage en vanlig, tekstsentrert e-bok. Det er dyrt å utvikle applikasjoner, forklarer Fougner.

Fougner er enig i at en en standardisert løsning slik som Paragallo foreslår, til slutt kan bli et billigere alternativ for forlagene — og, forhåpentligvis, også for sluttbrukerne.

Han påpeker imidlertid at andre e-bokstandarder, som for eksempel ePub, på sikt også vil kunne brukes for å inkorporere video, lyd og andre funksjoner i vanlige e-bøker.

Mangler Android- og Windows-støtte

Alle appbøker lansert av Gyldendal eller i samarbeid med Paragallo, er i dag kun tilgjengelige via App Store for iPad og iPhone.

Paragallo sier at de har planer om å lage lignende løsninger for Windows Phone 7 og Android. Gyldendal har heller ikke lyst til å underkaste seg Apple-hegemoniet på app-markedet, men Fougner innrømmer at Apples butikkløsning foreløpig er uten sidestykke.

– Hvis en stor aktør som for eksempel Amazon, lager en tilsvarende markedsplass for Android-applikasjoner, kan det plutselig bli mer interessant for oss, forklarer han.

– Vil eksperimentere

Fred Stave, daglig leder i Paragallo

Fred Stave, daglig leder i Paragallo.

Foto: Paragallo

Paragallos AppBoka ligner fortsatt en del på den vanlige e-boken man får på iBooks og Amazons Kindle-app. Men med pilotprosjektet allerede godt i gang, er selskapet klar for å bidra til at flere og kanskje mer avanserte utgaver dukker opp på markedet i året som kommer.

– Det er flere som har lyst til å komme ut med bøker i app-format, og vi er i ferd med å få en egen kategori for AppBoka på App Store, sier Fred Stave.

Gyldendal vil fortsatt holde kortene tett til brystet, men det Fougner kan avsløre er at forlaget har planer om å gi ut flere barne- og bildebøker — kanskje elleve, tolv nye titler de nærmeste månedene.

– Vi vil eksperimentere, og har en rekke spennende prosjekter. En bok er ikke bare en bok lenger, den går i retning av å bli nesten som en tjeneste, spår Fougner.

– «Appbok» som begrep vil nok være utdatert om ikke så lenge. Det vi ser nå er starten på det nye digitale forleggeriet, og det vil skje på alle digitale plattformer.

Kulturstrøm

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Alta-saken med artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen, får dermed prisen på 400.000 kroner.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd». (NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon
 • Motedesigneren Paco Rabanne er død

  Den spanske motedesigneren Paco Rabanne, kjent for sine eksentriske klesdesign er død 88 år gammel. Det bekrefter selskapet hans til nyhetsbyrået AFP. Han grunnla også et av verdens mest kjente parfymemerker.