Hopp til innhold

Lei av krimromaner? Prøv en hardkokt tegneserie!

Er du glad i krim, men har lyst til å kaste deg over noe annet enn romaner i påsken? Hva med en hardkokt krim i bilder og bobler?

Krimtegneserier

Påsken er rett rundt hjørnet, og vi deg tips om gode krimtegneserier.

Foto: DC Comics/Vertigo, Abrams Books, Vigmostad & Bjørke, Titan Books, Marvel, Spawn.com

For mange er påskelesning ensbetydende med krimromaner. Men man trenger ikke begrense seg til romaner for å få en god dose gys og spenning i påsken. Hva med å prøve en god krimtegneserie?

– Sterkere leseropplevelse

Ann-Sofi Emilsen

Ann-Sofi Emilsen mener krimtegneserier kan gi en sterkere leseropplevelse enn krimromaner.

Foto: Privat

– Det ligger ofte mange visuelle godbiter i en kriminalfortelling. Tenk bare på skygger om natten, regn, blod på åstedet, råbarkede kriminelle og andre dystre elementer, sier Ann-Sofi Emilsen, som jobber ved Deichmanske bibliotek med tegneserier som spesialområde.

– Disse bildene må du lage i eget hode når du leser en vanlig roman, mens i en tegneserie holder du skaperens visuelle verden i hendene. Samspillet mellom tekst og bilder er unikt, og gjør garantert leseropplevelsen sterkere.

For Emilsen er en god krimtegneserie en mørk, dyster fortelling hvor illustrasjonene umiddelbart setter stemningen.

– Jeg synes også det er viktig med en sterk og «typete» hovedperson, gjerne en uortodoks etterforsker som sliter med for mye alkohol og for få kvinnfolk i privatlivet, fleiper hun.

Mafiabander og barnemordere

For de som har fått lyst til å prøve en krimtegneserie i påsken, har Emilsen fire gode tips:

John Wagners A History of Violence

– Dette er ingen klassisk kriminalfortelling, men plottet er spennende og inneholder både mafiabander, ransforsøk og kidnapping, sier hun.

A History of Violence og Road to Perdition

Mange krimtegneserier ender opp på kinolerretet, som for eksempel David Cronenbergs «A History of Violence» fra 2005. Sam Mendes' «Road to Perdition» er også basert på en grafisk roman fra 1988 skrevet av Max Allan Collins.

Foto: Fox, Titan Books (t.v.), New Line Cinema, DC Comics/Vertigo (t.h.)

Peter O' Donnells Modesty Blaise

– Sofistikert krim. Modesty Blaise går alle sine mannlige detektivkolleger en høy gang, og er tøff som stål!

Todd McFarlanes Sam & Twitch

– Dette er hardkokte og realistiske kirminalfortellinger fra dagens New York. Streken er vakker og skitten på en og samme gang, sier Ann-Sofi.

Jon J. Muths og Adam Kempenaars M

– Basert på Fritz Langs klassiske film fra 1931. En barnemorder går løs, og jakten på ham er en klassisk katt-og-mus-lek som får det til å gå kaldt nedover ryggen på leseren.

– Amerikanerne er best på krim

Øyvind Holen

Journalist Øyvind Holens anbefaling er å glemme norsk krim i påsken.

Foto: oyvindholen.wordpress.com

Journalist og forfatter Øyvind Holen anbefaler også å velge krimtegneserier fremfor romaner i påsken – og i likhet med Emilsen, holder han seg til de engelskspråklige.

– Styr unna norsk krim i påsken, amerikanerne er best på det, sier han.

Emilsen har en teori på hvorfor nordmenn, som har en så sterk påskekrimtradisjon, ikke gjør seg mer bemerket på tegneseriefronten.

– Norske serieskapere ser ut til å være mer opptatt av sjangre som humor og drama, og norske serier har i mange år vært stripebasert. En god krimfortelling har et bredt handlingsspenn som krever mer enn hva stripeformatet kan hamle opp med, forklarer hun.

Jeg drepte Hitler

«Jeg drepte Hitler» er en av norske John Arne Sæterøys (bedre kjent som Jason) kriminspirerte bøker.

Foto: Schibsted

– Et unntak er britiske Mike Collins, som har gjort Gunnar Staalesens detektiv Varg Veum til seriefigur i 7 fjell.

I Norge har amerikaneren Max Estes gitt ut den eksperimentelle og ordløse tegneserien Den krokete kniv, som også henter elementer fra noir-krim.

I tillegg nevner Emilsen Kim Holms Dette er et ran fra 2006, og Jason, som har vært innom krimsjangeren med flere av sine verker, deriblant La meg vise deg noe, Jeg drepte Hitler og den grafiske versjonen av Stein Rivertons krimklassiker Jernvognen.

– Noe av det sterkeste jeg har lest

Her er Øyvind Holens påsketips:

Brian Azzarellos 100 Bullets

– Her finner man både elementer av hardkokt hverdagskrim og konspiratorisk såpeopera, sier Holen om 100 Bullets, som er skrevet av Azzarello og illustrert av argentineren Eduardo Risso.

100 Bullets

«'100 Bullets' handler på overflaten om hverdagskriminalitet, men skjult i kulissene finner vi en kriminell organisasjon som får Sopranos-familien til å virke som gjengen på kjøpesenteret», har Holen skrevet om Azzarellos serie.

Foto: DC Comics

Ed Brubakers Criminal

Ed Brubaker er en av USAs mest kjente serieskapere, og har blant annet skrevet for populære serier som Captain America, Daredevil og Catwoman. Criminal er en noir-preget serie med kriminalfortellinger om marginaliserte mennesker som befinner seg på feil siden av loven.

– Som tittelen antyder, er dette dystre saker, sier Holen, og understreker at bøkene i serien kan leses uavhengig av hverandre.

Scalped

Jason Aarons «Scalped» er hardkokt western.

Foto: DC Comics/Vertigo

Jason Aarons Scalped

Scalped er en knallkrim om indianere som prøver å rydde opp i mafiose tilstander. Dette er en av de sterkeste seriene jeg noensinne har lest, forteller Holen.

Boken er inspirert av historien om den nordamerikanske indianeraktivisten Leonard Peltier. Peltier ble dømt i 1977 til to sammenhengende livstidsdommer for å ha drept to FBI-agenter. Mange mener han er uskyldig, og han har blitt et symbol for moderne indianeres kamp.

Brian Michael Bendis' Powers

For alle som liker superheltkrim, anbefaler Holen Brian Michael Bendis' Powers-serie, som er illustrert av Michael Avon Oeming. I sin blogg skriver Holen at Bendis her klarer å «sjonglere action, mystikk, humor og drama på en medrivende måte».

Tegneseriekrim fra Jo Nesbø?

Jens Lapidus' Gjengkrig 145

Jens Lapidus har tatt steget inn i tegneserieverdenen. Kommer Jo Nesbø eller andre norske krimforfattere til å gjøre det samme?

Foto: Cappelen Damm

I fjor slo den svenske advokaten og forfatteren Jens Lapidus seg sammen med illustratør Peter Bergting for å lage den grafiske romanen Gjengkrig 145.

Lapidus er kjent for spenningsserien Stockholm Noir, og Gjengkrig 145, som også henter sitt stoff fra det kriminelle Stockholm, er hans første tegneserieroman.

I Norge har få eller ingen romanforfattere tatt steget inn i tegneserieverdenen. Men får Øyvind Holen det som han vil, kan vi en dag få hardkokt tegneseriekrim fra en av Norges største krimforfattere.

– Jeg vet at Jo Nesbø er stor fan av Sin City og at han liker krimtegneserier. Det hadde vært kult å se han skrive sin egen tegneserie. Det ville løfte frem sjangeren i Norge, tror jeg, og det trengs.

Del dine litterære påsketips!

Si din mening om våre påskefavoritter og del dine egne boktips.

Legg igjen en kommentar nederst i saken, bruk #bokpåske på Twitter eller gå inn på Bok i P2s Facebook-side!

Kulturstrøm

 • Nye retningslinjer frå Riksantikvaren

  Riksantikvaren har gitt ut nye retningslinjer for installasjon av solceller på verneverdige bygningar. Det gir håp for dei som ønskjer å kombinere solenergi og kulturarv. – Detter ikkje motstridande konsept, seier sjefen i Solcellespesialisten til Fremtidens Byggenæring.

 • Amerikanske myndigheter saksøker Amazon

  USAs konkurransetilsyn FTC går til søksmål mot Amazon, som tilsynet anklager for å bruke posisjonen sin innen netthandel til å svekke konkurransen.

  Søksmålet har vært ventet lenge etter årevis med anklager om at Amazon.com og andre teknologiselskaper bruker sin dominans innen nettsøk, sosiale medier og netthandel til å hindre konkurrerende bedrifter i å senke prisene. 17 delstater er med på søksmålet. (NTB)

  Amazon-logo på bygning i Tyskland
  Foto: Michael Sohn / AP