Hopp til innhold

Klassisk eventyr i nytt format

– Det er dumt at appbøker for barn kun er tilgjengelige for Apple-brukere, sier Per Harald Borgen i Propell. Forlaget har nå gitt ut et Askeladden-eventyr som Norges første Android-barnebok.

Askeladden på Android

Forlaget Propell har lansert den første norske barneboken på Android Market.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen

De siste månedene har en rekke norske forlag begynt å få opp øynene for en litt annen form for e-bok: de såkalte appbøkene, eller bøker som er tilgjengelige som applikasjoner for smarttelefoner og lesebrett.

«Milepæl» for norske appbøker

Nå har det nyoppstartede forlaget Propell kommet med en ny lansering som de kaller en «milepæl for norske appbøker».

Askeladden som kappåt med trollet er Norges første barnebok på Android Market, sier Per Harald Borgen i Propell.

Boken ble først lansert på App Store, og har allerede rukket å klatre til topps på listen over de mest populære applikasjonene for iPad i Norge, med nesten 1200 nedlastinger den første måneden. Ifølge Bok&samfunn, regnes en «vanlig» billedbok som selger mellom 600 og 1000 bøker vanligvis som en suksess.

– Kan bli bundet på hender og føtter av Apple

En rekke andre norske barnebøker har dukket opp i Apples App Store den siste tiden.

I fjor ga Gyldendal ut Tor Åge Bringsværds og Lisa Aisatos Tambar er et troll og Tambar og harepusene. Tidligere i år kom også utviklingsselskapet Appelsin med en appversjon av barneboken Bark & Snerk, og brødrene Bård og Odin Hole Standal med Jens og Jonas.

Per Harald Borgen

Per Harald Borgen.

Foto: Privat

Likevel har mange forlag valgt å bare benytte seg av Apples butikkløsning for å selge sine appbøker, blant annet fordi de mener at markedet for Android ikke er modent nok.

– Det var viktig for oss å gjøre boken tilgjengelig på Android Market også. Det er veldig dumt hvis alle appbøker for barn kun skal være for Apple-brukere, sier Borgen.

Thomas Gramstad, leder i organisasjonen Elektronisk Forpost Norge (EFN), synes også at det er viktig at forlagene ikke lar Apple fortsette å styre appbok-markedet.

Thomas Gramstad, leder for Elektronisk Forpost Norge (EFN)

Thomas Gramstad.

Foto: Per Ervland

– Hvis ikke flere tar initiativ til å gjøre sine appbøker tilgjengelige for brukere av Android og andre mobiler, kommer markedet aldri til å vokse, sier Gramstad.

– Det vi trenger er et åpent, felles appmarked, ikke mange små isolerte proprietære markeder.

Han er en av dem som frykter at Apples hegemoni kan bety at forlagene senere vil bli bundet på hender og føtter av datagiganten.

– Hvis jeg var en bokutgiver, ville jeg vært redd for at Apple skulle få monopol. Det er selvfølgelig mye bedre for både lesere, forfattere og forlag hvis vi har et appbokmarked med åpen konkurranse, sier han.

Fem appbøker på trappene

Per Harald Borgen i Propell understreker at selv om de ikke forventer å selge like mange bøker på Android Market som på App Store, har forlaget tro på at Android-plattformen kommer til å bli mer populær i tiden fremover.

Askeladden som kappåt med trollet

«Askeladden som kappåt med trollet» er Propells første Android-prosjekt. Forlaget har planer om å gi ut et nytt Askeladden-eventyr senere i år med mer interaktivitet.

Foto: Propell

– Når markedet for Android-applikasjoner blir større og butikkløsningen deres blir bedre, vil det lønne seg å ha vært der tidlig.

Askeladden som kappåt med trollet er Propells aller første appbok, og valget var neppe tilfeldig.

– Vi ville satse på noe norsk, noe som vi visste ville bli populært. Jeg så hvor godt Tambar-bøkene hadde gjort det, og da så jeg på det som en unik mulighet til å gi ut norsk eventyr på et nytt format, forteller Borgen.

Han sier at forlaget, som kun gir ut elektroniske bøker, har planer om å lansere minst fem nye appbøker for barn i år, deriblant et annet Askeladden-eventyr.

Selv om Askeladden som kappåt med trollet kun består av bilder og høytlesning, lover Borgen mer interaktivitet i de neste utgivelsene:

– Det er der det store potensialet ligger.

– Håper de viser at vi tar feil

Denne uken ga også ut Egmont Serieforlaget seks H.C. Andersen-eventyr som appbok med norsk tekst og tale, blant dem Den standhaftige tinnsoldat, Keiserens nye klær og Den stygge andungen.

H.C. Andersen-eventyr på app

Med H. C. Andersens eventyr har Egmont Serieforlaget lansert i alt åtte appbøker, men de selges foreløpig kun på App Store.

Foto: Egmont Serieforlaget

– Akkurat nå er app-en kun tilgjengelig for Apple-telefoner og -lesebrett. Men vi har planer om å gjøre den tilgjengelig for Android-brukere også, sier Elisabeth Brinch i Egmont.

Hun forklarer at det er for dyrt i starten å gi ut appbøker på forskjellige platformer, men at de allerede jobber med å få på plass en Android-løsning.

– Det kommer nok i år, eller i alle fall innen ett år, sier Brinch.

Harald Fougner, Gyldendal

Harald Fougner i Gyldendal.

Foto: Privat

I Norge var Gyldendal et av de første forlagene som kastet seg på appboktrenden med Tambar er et troll.

– Jeg synes at det Propell har gjort er kjempeflott, sier Harald Fougner, redaktør for Gyldendals digitale utgivelser.

Forlaget har foreløpig hatt en litt mer avventende holdning til Android-plattformen.

– Vi kommer nok til å gjøre det samme om ikke så altfor lenge, men slik som det er nå, mener vi at Android-markedet ikke er modent nok, sier Fougner.

– Men vi håper at Propell viser at vi tar feil. Da kommer vi gjerne etter.

Kulturstrøm

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Alta-saken med artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen, får dermed prisen på 400.000 kroner.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd». (NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon
 • Motedesigneren Paco Rabanne er død

  Den spanske motedesigneren Paco Rabanne, kjent for sine eksentriske klesdesign er død 88 år gammel. Det bekrefter selskapet hans til nyhetsbyrået AFP. Han grunnla også et av verdens mest kjente parfymemerker.