Hopp til innhold

Her er årets favorittbøker

NRKs bokanmeldere røper sine favoritter blant bøkene fra 2014. Del gjerne dine lesetips, du også!

NRKs bokanmelderes favoritter fra 2014

Bøkene fra 2014 som er blant favorittene til NRKs anmeldere varierer fra internasjonale romaner til krim og lyrikk.

Foto: NRK

Tre anbefalinger fra Anne Cathrine Straume:

Anne Cathrine Straume

Anne Cathrine Straume lar seg fascinere av blant andre Jon Fosse.

Foto: Hilde Bjørnskau
  • Jon Fosse: «Trilogien» (Samlaget), samlet utgave av fortellingene «Andvake», Olavs draumar» og «Kveldsvævd». Denne nærmest mytologiske beretningen om forbrytelse og straff setter seg fast i sinnet. Fosse skriver om det pur unge paret Asle og Alida, men han skriver også frem en syndig jord og en tilgivende himmel. Språklig manende, Fosse på sitt beste.
  • Les anmeldelsen av «Kveldsvævd»

  • Jens Andersen: «Denne dag, et liv» En Astrid Lindgren-biografi (Dansk Gyldendal). Den danske biografen Jens Andersen belyser tidligere nedtonede hendelser i Astrid Lindgrens liv, som smerten og savnet hun følte da hun måtte la sitt "uekte" barn bli i en fosterfamilie i tre år før hun kunne hente ham til seg. Djervt portrett av en av verdens fremste forfattere, som også var en betydningsfull politisk aktivist for barns rettigheter.
  • Les anmeldelsen her: En biografi i Astrid Lindgrens ånd

  • Julia Otsuka: «Buddha på loftet» (Oktober). Kollektivroman om japanske kvinner som på 1920-tallet ble sendt til USA for å gifte seg med japanske fremmedarbeidere. Koret av stemmer fornyer den historiske romanen på særdeles levende vis og gir innsikt i skjebner som jeg ikke har kjent til.
  • Les anmeldelsen her: Nydelig kor av stemmer

Straume anbefaler tre barn- og ungdomsbøker:

  • Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund: «Bukkene Bruse vender tilbake» (Cappelen Damm). Sprudlende oppfølger til suksessen «Bukkene Bruse på badeland». Original og komisk videreføring av det velkjente eventyret om de tre bukkene Bruse og trollet, som nå tyranniserer beboerne på gamlehjemmet. Frisk tenkt og friskt utført i både tekst og bilder.
  • Les anmeldelsen her: Genial bildebok full av påfunn

  • Simon Stranger: «De som ikke finnes» (Cappelen Damm). Simon Stranger avslutter trilogien om norske Emilie og Samuel fra Elfenbenskysten. Beksvart og realistisk roman om en av verdens største utfordringer, barnearbeid i den tredje verden. En vekker for alle med et snev av samvittighet.
  • Les anmeldelsen her: Bokanmeldelse: Et knyttneveslag av en roman

  • Vera Micaelsen: «Discosatan» (Aschehoug). Humoristisk ungdomsroman om 13 år gamle Kine som inngår pakt med Djevelen for å bli verdensmester i discodans. Lettlest og spennende, med en moral som kanskje blir vel tydelig. Men ikke alt faller på plass som man skulle tro. For hvordan går det med stakkars Pappa?

Tre anbefalinger fra Marta Norheim:

Marta Norheim

Marta Norheim trekker fram «Her lå Tirpitz» blant sine favoritter.

Foto: Hilde Bruvik / NRK
  • Jun'ichiro Tanizaki: «Søstrene Makioka» Til norsk ved Ika Kaminka. Ei familiehistorie lagt til rett før andre verdskrigen, då det gamle Japan var i ferd med å forsvinne. Skikkar og rituale blir lempa på, men søster nummer tre må gifte seg før søster nummer fire. Ei bragd å halde på lesarane gjennom uendelege kimonoseremoniar og ekteskapskabalar. Verda frå i går på japansk.
  • Les anmeldelsen her: Anmeldelse: «Søstrene Makioka» av Jun'ichiro Tanizaki

  • Lydia Davis: «Flyktig hendelse med kort a, lang a og diftong» Til norsk ved Johanne Fronth-Nygren. Davis går inn i detaljar som er så små at ein sjeldan set ord på dei. Og ho skildrar kyr over mange sider, ikkje kyr, forresten, men tre kyr som gjer ku-tinga sine dag og ut og dag inn. Og brev, draumar, anekdotar og aforismar. Det er vittig, elegant, ekstremt moro, rørande og overraskande tankevekkjande.
  • Les anmeldelsen her: Lattervekkjande og presist om I-landsproblema

  • Ingrid Storholmen: «Her lå Tirpitz». Ein original roman om krigen, der høg og låg på det tyske slagskipet Tirpitz får kome til orde i kvar sine monologar. Tirpitz var ein sårbar gigant som knapt var i strid før han blei bomba av engelskmennene. Det går gradvis opp for mannskapet at den einaste vegen bort frå det stolte skipet er døden. Her kjem både dei som overlevde og dei som døydde til orde.

Tre anbefalinger fra Marit Grøtta:

Litteraturforsker Marit Grøtta

Både Marit Grøtta og Knut Hoem har «Trollsuiten» som en av sine favoritter

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK
  • Erlend O. Nødtvedt: «Trollsuiten» (Aschehoug, 2014). Den tredje diktsamling fra denne begavede poeten er en serie hallusinatoriske dikt som prøver ut grensene mellom troll og mennesker. Nødtvedt øser av folkediktningens og nyomantikkens forrådskammer med selvstendighet, respekt og kjærlighet, og han skaper en språklig cut up som det freser av.
  • Les anmeldelsen her: Hallusinatorisk trollnatt i Bergen

  • Geir Gulliksen: «Ung trost klokken fem om morgenen i en brusende alm»: Et dikt fra januar til september (Flamme 2014)Hos Gulliksen blir fugletitting en eksistensiell øvelse. Diktene handler om sanselighet og om diktning, men mest av alt om å være et menneske som er var for sin omverden. Bare en dikter av Gulliksens format kan behandle fuglemotivet med en slik kombinasjon av tyngde og letthet.

  • Tomas Espedal: «Mitt privatliv» (Gyldendal, 2014). Melankolsk og vakker fotobok som føyer enda en dimensjon til Espedals forfatterskap. Fotografiene fra intimsfæren er enkle og betagende, og når de sammenstilles med tekstbrokker om forgjengelighet og tilhørighet, om liv og kunst, skapes en atmosfære der tiden vibrerer.
  • Les anmeldelsen her: Privatlivet. Ei undersøking

Tre anbefalinger fra Knut Hoem:

Knut Hoem

Knut Hoem er hekta på Thomas Piketty.

Foto: NRK
  • Lena Andersson: «Rettstridig forføyning». Svensk, skarp og vittig om to mennesker i fullstendig utakt. (Gyldendal)

  • Thomas Piketty: «Kapitalen i det 21. århundret». Historien om ulikhet fortalt ved hjelp av alt fra Honorè de Balzac og Jane Austen til Carlos Fuentes og Orhan Pamuk. (Cappelen Damm).

Tre anbefalinger fra Leif Ekle:

  • David Peace: «Rød eller død». I 1959 var Liverpool FC i andredivisjon. Liverpool hadde aldri vunnet FA-cupen. Femten år senere hadde de vunnet tre ligatitler, to FA-cuper og UEFA-cupen. Liverpool hadde blitt den mest suksessfulle engelske klubben, og de hadde de mest dedikerte supporterne. Manageren Bill Shankly var allerede en legende og så ut til å være sikret evig liv. «Rød eller død» er fortellingen om Liverpool FC og Bill Shanklys vekst. Det er en fortelling om å trekke seg tilbake, om én mann og hans livsverk, og om denne mannens liv etter jobben. En delt mann, mellom hjemme og borte, rød eller død.
  • Les anmeldelsen her: Fotball, rytme, språk, historie

  • Leif Ekle

    Leif Ekle liker boken som handler om fotballaget 'Liverpool'.

    Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK
    Phil Klay: «Hjemkomst». «Hjemkomst» tar leseren med til fronten i Afghanistan og Irak. Soldatene vi møter kjemper på ulike måter, både i oppdrag som soldater i krig, men også blant sine egne tilbake i hverdagen. De sterke fortellingene og det kontante språket får både frem monotonien i krigssonen, det usagte kameratskapet, volden og angeren, isolasjonen og fortvilelsen som følger soldaten hele veien hjem.

  • Levi Henriksen: «Harpesang». Romanen handler om plateprodusenten Jim Gystad og hans skjellsettende møte med "De Tre syngende Søsken Thorsen": Maria , Timoteus og Tulla. Alle er over 80 år, men fremdeles i stand til å trollbinde en forsamling med kristne sangere. I yngre år var de berømte, de ga ut plater og turnerte i USA. Av ukjente grunner sluttet trioen å synge ute blant folk.
  • Les anmeldelsen her: Himmelske harmoniar, jordiske intriger

Tre anbefalinger fra Arnhild Skre:

Arnhild Skre

Arnhild Skre er ikke alene om å ha poesi blant sine favoritter.

Foto: Privat
  • «Kjell Askildsen. Et liv». Timevis med samtaler med novellemesteren Kjell Askildsen ligger bak intervju-biografien av Alf van der Hagen. Boken om en av etterkrigstidens største norske forfatterskap, gir dyp lesefryd.
  • Les anmeldelsen her: «Kjell Askildsen. Et liv»
  • Erlend Nødtvedt: «Trollsuiten». Har Nødtvedt skrevet årets poesibok? Også hos anmelder Arnhild Skre er den blant de største favorittbøkene fra 2014.
  • «Vincent van Gogh: Å skrive livet». «Man må lære seg å lese, akkurat som man må lære å se og lære å leve», er Vincent van Goghs egne ord, i Eve-Marie Lunds oversettelse. Dette er verdenslitteratur tilgjengelig på norsk.
  • Les anmeldelsen her: «Vincent van Gogh: Å skrive livet»

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)