Hopp til innhold

Genial bildebok full av påfunn

Bukkene Bruse vender tilbake i triumf! Oppfølgeren til salgs-suksessen «Bukkene Bruse på badeland» er om mulig enda mer leken enn forløperen.

Bukkene Bruse vender tilbake

Bukke Bruse-bøkene er geniale i sin enkelhet, der forfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Gry Moursund gir folkeeventyret fornyet og fantastisk liv.

Foto: Cappelen Damm

Jeg bukker dypt for forfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Gry Moursund, som har laget en minst like morsom variant av det velkjente eventyret om de tre Bukkene Bruse som sist.

Også i år skal brødrene på sommerferie, også i år er setra og rømmevaflene - det er de som gjør bukkene fete - målet, men hvor er trollet? Han er havnet på gamlehjem! Med sine 300 år har han automatisk krav på plass. Men hvordan går det med de andre beboerne på hjemmet, som må leve med et troll midt i blant seg?

Kult-fenomen

Bukkene Bruse vender tilbake

Forsiden av «Bukkene Bruse vender tilbake» av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursund.

Foto: CappelenDamm

Sjelden har vel en bildebok vært så etterlengtet som «Bukkene Bruse vender tilbake». «Bukkene Bruse på badeland» som kom for fem år siden, er solgt i imponerende 110 000 eksemplarer. Den er genial i sin enkelhet, der forfatter og illustratør gir folkeeventyret om Bukkene Bruse fornyet og fantastisk liv.

Mange kjenner Bjørn Rørviks tøylesløse humor fra bøkene om reven og den retthalede grisungen. Han har en helt spesiell evne til å se originalt på det velkjente. Jeg holdt nesten på å si at han skriver som barn leker, der hverdagens rammer blir tøyd og utforsket av en som ennå ikke er blitt fullstendig fanget i dem.

Gry Moursunds illustrasjoner er ikke mindre fantasifulle. Hun bruker sterke, nærmest skrikende farger og har en naivistisk, barnslig stil. Men synet kan bedra; her er detaljer i massevis for øyet som vil se. Bukkene har alle tre sin tydelige personlighet, og trollet er så skummelt at det truer med å sprenge seg ut av boksidene, som må betraktes både på langs og på tvers.

Berikende forening av gammelt og nytt

Trollet er likevel ikke skumlere enn at også han er med på leken. Når de tre bukkene kommer på besøk på gamlehjemmet, og trollet gjemmer seg under bordet, som får duge som bro - vi er da tross alt på en institusjon - så får han seg en overraskelse. Den mellomste Bruse er nemlig begynt å yppe seg med sine voksende horn, så når han kommer trippende over bordet, og svarer det truende trollet med «Ja, bare kom du» i stedet for å vise til storebror-bukken som kommer etter, roper trollet:

ÅÅÅ! DET ER IKKE DU SOM SKAL SI DET! (...)

DU ØDELEGGER HELE LEKEN, DIN TANNPIRKER!

Bukkene Bruse vender tilbake

Vil bli en klassiker

Alle som har lest eventyr for barn, vet at de vil ha det likt hver eneste gang. Det nytter ikke å hoppe over noe eller endre noe. Men disse moderne fortellingene om Bukkene Bruse understreker gleden ved fantasi, ved nye påfunn, ved muligheten av å leke med en allerede kjent og gjennomterpet tekst.

Intertekstualitet heter dette på fint.

De beste bildebøkene har ofte det til felles at de henvender seg like mye til voksne som til barn. Rørvik og Moursund faller aldri for fristelsen til å selge seg inn til foreldrene fremfor barna. Men vi voksne får så absolutt vårt. På bensinstasjonen kjøper bukkene tre slappe rosinboller - og savner underforstått rømmevaflene på setra.

Det er gjennomgående så mange lag, så mange detaljer og referanser både i tekst og illustrasjoner, at jeg ikke risikerer stort når jeg spår at dette er et kunstverk som vil leve lenge.

Kulturstrøm