Helt Konge

Det trengs kake for å feire Kongen sin 70 årsdag. Hva med en Kongekake?

"Kongekake"
Foto: NRK

Sverres Kongekake:

Med multemousse og hvit sjokolade:

Mandelbunn (1 bakeplate, 30 x 25 cm):

90 g mandler

30 g hvetemel

100 g melis

5 eggehviter

50 g sukker

 Slik går du frem:

Forvarm stekovnen til 180 grader. Kjør mandler og hvetemel til fint mel i en hurtigmikser. Bland mandelmelet med melisen.

Pisk eggehviter og sukker til stiv marengs. Vend det tørre inn i marengsen. Kle en stekeplate med bakepapir og stryk røren utover i et ca. 1 1/2 cm tykt lag.

Stek bunnen midt i ovnen i ca. 20 minutter. Bunnen er ferdigstekt når den slipper bakepapiret.

Italiensk marengs:

4 stk eggehviter (120 g)

40 g + 200 g sukker

1 dl vann

Slik går du frem:

Pisk eggehvite og 40 g sukker halvstivt på halv hastighet i kjøkkenmaskin eller med håndmikser. Bland resten av sukkeret med vannet i en kjele og la det fosskoke i 4-5 minutter uten omrøring til det blir en sirup.

Danner det seg skum langs med kanten på kjelen fjerner du det med en skje. Har du et sukkertermometer skal det vise 120 grader. Hvis ikke kan du ta kuleprøven.

Ta litt av sirupen på en teskje og dypp den i en kopp med kaldt vann. Etter noen sekunder vil du kunne rulle en myk kule av sirupen hvis temperaturen er riktig.

Er sirupen for myk kan den kokes litt lenger, er den for hard kan du prøve å røre inn litt vann. Krystalliserer sukkeret seg må du desverre begynne på nytt.

Hell den kokenede sirupen i en tynn stråle oppi de halvpiskede eggehvitene mens maskinen går ved halv hastighet.

Det er viktig at sirupen treffer rett ned i marengsen og ikke på vispen. Treffer du vispes sirupen ut i kanten på bollen og blir sittende fast der. Pisk marengsen på full hastighet til den er kald.

Multemousse:

120 g italiensk marengs, kjøleskapskald

3 gelatinplater

250 g multer, 1 1/2 dl ferdig pure

1 1/4 dl kremfløte

ev. Lakka (multelikør)

Slik går du frem:

Det som blir til overs kan fryses til senere bruk. Godt innpakket kan den oppbevares i 1 uke i fryseren.

Bløtlegg gelatinplatene min. 5 minutter i kaldt vann. Kjør multene i en hurtigmikser og sil fra steinene. Smak gjerne pureen til med multelikør. Varm halvparten av pureen i en liten kjele.

Ta kjelen av platen. Klem vannet godt ut av gelatinen og rør den inn i den varme pureen. Rør inn resten av pureen og hell det over i en bolle. La det stå i romtemperatur til pureen blir kald (26-28 grader).

Pisk den kalde pureen inn i marengsen med en hådvisp. Pisk fløten til myk krem og vend den inn i multemarengsen i to omganger. Monter kaken i en 20-22 cm kakering.

Skjær til bunnen og fyll i moussen. Sett kaken i fryseren og spray den med hvit sjokolade mens den er frossen, eller glaser den med hvit sjokoladeglasur..

Men husk å ta av kakeringen først.

La kaken tine i kjøleskapet i ca 3 1/2 time.

Kulturstrøm