NRK Meny
Normal

Helga Hjorth: Utgir bok som tilsvar

I fjor ble Vigdis Hjorths bok om konflikter rundt sin families arveoppgjør en av fjorårets mest omtalte bøker. Nå har søsteren, Helga Hjorth, skrevet boken «Fri vilje» som tilsvar.

Helga Hjort

TILSVAR: Helga Hjorth har skrevet boken «Fri vilje» som tilsvar til sin storesøsters bok «Arv og miljø» fra i fjor.

Foto: Sturlason

Boken «Arv og miljø» fikk mye oppmerksomhet i fjor og reiste en debatt om såkalt virkelighetslitteratur. Boken beskriver et arveoppgjør og konflikter i familien.

Forfatter Vigdis Hjort får Kritikerprisen i 2017

PRISER: Vigdis Hjorth vant kritikerprisen og Bokhandlerprisen i 2016.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Den handler blant annet også om en far som begår overgrep.

Nå har derimot rabalderet etter romanen tatt en brå vending. I all hemmelighet har søsteren Helga Hjorth, skrevet en roman som tilsvar til boka som både fikk Bokhandlerprisen og Kritikerprisen og som har solgt over 100.000 eksemplarer.

Boka blir utgitt på Kagge forlag i dag, og inneholder som Vigdis sin bok, detaljerte beskrivelser av familiemedlemmer, men med fiktive navn. Boken heter «Fri vilje».

– Det var en uvirkelig følelse. Alt sto der, men våre tanker og motiver var analysert og filtrert. Samtidig var det et hardt slag mot min far som er død og ikke kan forsvare seg. Også moren min ble utsatt for forferdelige beskyldninger. Sånt skal man ikke slippe unna med, sier Helga Hjorth til Aftenposten.

Bok

BOKA: Slik ser boken til Helga Hjorth ut.

Foto: Caroline Tolfsen / NRK

Til samme avis sier hovedanmelder og kommentator Ingunn Økland, at det er første gang i norsk litteraturhistorie at det skrives en bok for å forsvare seg mot en annen.

– Ved å velge romanformen skaffer hun seg den samme kunstneriske ytringsfriheten som Vigdis Hjorth er beskyttet av. Helga Hjorth repeterer, og karikerer, søsterens litterære metode: «Fri vilje» lanseres som en roman og har oppdiktede navn, men fiksjonaliseringen er på et minimumsnivå, skriver Økland i avisen.

– Roman som våpen

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes, sier hun ikke tror Helga Hjorths roman vil skrive seg inn i litteraturhistorien på grunn av sin kvalitet.

– Den kommer derimot til å skrive seg inn i litteraturhistorien som en bok som brukes i en familiekrigsføring. Dette er roman som våpen, sier hun.

Agnes Moxnes

KOMMENTATOR: NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes, sier boken brukes i en familiekrigsføring.

Foto: NRK

Hun sier boken sier mye om hvordan familier er satt sammen, og at den fremmer Helgas versjon av den mye omtalte «Arv og miljø»-boken.

– Dette er den samme historien skrevet med andre briller, sier Moxnes.

Moxnes mener Helga har et klart formål med romanen.

– Jeg leser tittelen som en hilsen til søsteren. Den hilsenen Helga Hjorth kommer med er at forfattere har fri vilje. Hun mener søsterens metode er forkastelig.

– Her gjengjeldes vondt med vondt, avslutter Moxnes.

Søsteren vil ikke uttale seg

Ifølge søsterens forlag, Cappelen Damm, vil ikke Vigdis Hjorth kommentere saken.

Fra forlaget har NRK fått denne kommentaren fra direktør Tine Kjær:

«Debatten om forholdet mellom virkeligheten og litteraturen har pågått lenge og vi følger den med interesse. Innholdet i bøkene "Arv og miljø" og "Fri vilje" overlater vi til andre å vurdere. Når det gjelder vår egen utgivelse, har vi hatt en vanlig og grundig redaksjonell prosess, slik vi ønsker og forsøker å ha med enhver bok vi gir ut. Ut over det har vi ikke noen ytterlige kommentar til denne saken på nåværende tidspunkt.»

Saken oppdateres.

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).