Hopp til innhold

Helga Hjorth: Utgir bok som tilsvar

I fjor ble Vigdis Hjorths bok om konflikter rundt sin families arveoppgjør en av fjorårets mest omtalte bøker. Nå har søsteren, Helga Hjorth, skrevet boken «Fri vilje» som tilsvar.

Helga Hjort

TILSVAR: Helga Hjorth har skrevet boken «Fri vilje» som tilsvar til sin storesøsters bok «Arv og miljø» fra i fjor.

Foto: Sturlason

Boken «Arv og miljø» fikk mye oppmerksomhet i fjor og reiste en debatt om såkalt virkelighetslitteratur. Boken beskriver et arveoppgjør og konflikter i familien.

Forfatter Vigdis Hjort

PRISER: Vigdis Hjorth vant kritikerprisen og Bokhandlerprisen i 2016.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Den handler blant annet også om en far som begår overgrep.

Nå har derimot rabalderet etter romanen tatt en brå vending. I all hemmelighet har søsteren Helga Hjorth, skrevet en roman som tilsvar til boka som både fikk Bokhandlerprisen og Kritikerprisen og som har solgt over 100.000 eksemplarer.

Boka blir utgitt på Kagge forlag i dag, og inneholder som Vigdis sin bok, detaljerte beskrivelser av familiemedlemmer, men med fiktive navn. Boken heter «Fri vilje».

– Det var en uvirkelig følelse. Alt sto der, men våre tanker og motiver var analysert og filtrert. Samtidig var det et hardt slag mot min far som er død og ikke kan forsvare seg. Også moren min ble utsatt for forferdelige beskyldninger. Sånt skal man ikke slippe unna med, sier Helga Hjorth til Aftenposten.

Bok

BOKA: Slik ser boken til Helga Hjorth ut.

Foto: Caroline Tolfsen / NRK

Til samme avis sier hovedanmelder og kommentator Ingunn Økland, at det er første gang i norsk litteraturhistorie at det skrives en bok for å forsvare seg mot en annen.

– Ved å velge romanformen skaffer hun seg den samme kunstneriske ytringsfriheten som Vigdis Hjorth er beskyttet av. Helga Hjorth repeterer, og karikerer, søsterens litterære metode: «Fri vilje» lanseres som en roman og har oppdiktede navn, men fiksjonaliseringen er på et minimumsnivå, skriver Økland i avisen.

– Roman som våpen

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes, sier hun ikke tror Helga Hjorths roman vil skrive seg inn i litteraturhistorien på grunn av sin kvalitet.

– Den kommer derimot til å skrive seg inn i litteraturhistorien som en bok som brukes i en familiekrigsføring. Dette er roman som våpen, sier hun.

Agnes Moxnes

KOMMENTATOR: NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes, sier boken brukes i en familiekrigsføring.

Foto: NRK

Hun sier boken sier mye om hvordan familier er satt sammen, og at den fremmer Helgas versjon av den mye omtalte «Arv og miljø»-boken.

– Dette er den samme historien skrevet med andre briller, sier Moxnes.

Moxnes mener Helga har et klart formål med romanen.

– Jeg leser tittelen som en hilsen til søsteren. Den hilsenen Helga Hjorth kommer med er at forfattere har fri vilje. Hun mener søsterens metode er forkastelig.

– Her gjengjeldes vondt med vondt, avslutter Moxnes.

Søsteren vil ikke uttale seg

Ifølge søsterens forlag, Cappelen Damm, vil ikke Vigdis Hjorth kommentere saken.

Fra forlaget har NRK fått denne kommentaren fra direktør Tine Kjær:

«Debatten om forholdet mellom virkeligheten og litteraturen har pågått lenge og vi følger den med interesse. Innholdet i bøkene "Arv og miljø" og "Fri vilje" overlater vi til andre å vurdere. Når det gjelder vår egen utgivelse, har vi hatt en vanlig og grundig redaksjonell prosess, slik vi ønsker og forsøker å ha med enhver bok vi gir ut. Ut over det har vi ikke noen ytterlige kommentar til denne saken på nåværende tidspunkt.»

Saken oppdateres.

Kulturstrøm

 • Kirken: En grusom hendelse midt i Pride-feiringen

  Kirken slår ring om Pride-feiringen, kjærlighet og mangfold etter masseskytingen i Oslo sentrum.

  – Vi våkner til skrekk-meldingen om skudd, drepte og sårede på London pub. Dette burde vært utenkelig. Det er det ikke, skriver kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum på Facebook.

  Raaum beskriver angrepet som en sterk kontrast til feiringen av kjærlighet og mangfold, som hun deltok i fredag.

  Preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit skriver at han tenker og ber for alle som er rammet.

  – Grusomme hendelser med skyting, drap og alvorlige skader i Oslo sentrum i natt, midt i Pride-feiringen der mange er ute for å feire livet og kjærligheten, skriver han.

  (NTB)

 • Bent Høie: – Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte

  – I dag kan ikke paraden gjennomføres for å feire og kjempe. Det er ikke trygt i følge politiet. Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte og for å vise at kjærligheten alltid vil vinne, skriver Bent Høie på Facebook.

 • Ny mentor i «The Voice»

  Artisten Jarle Bernhoft tar over som mentor i den kommende sesongen av «The Voice», melder TV2.

  Mandag denne uken ble det kjent at den folkekjære artisten og mentoren Matoma, er ferdig i The Voice.

  Hans arvtager Jarle Bernhoft sier han gleder seg til den nye jobben. – Jeg klarer nok ikke å fylle tårekvoten hans, men jeg må finne mine egne sko, sier Bernhoft.

Flere kulturnyheter