NRK Meny
Normal

Han kan få enda en Oscar

Ryktene sier at den slemme gutten Russell Crowe kan få en ny Oscar, og det for filmen "American Gangster", som har norgespremiere i dag.

Russell Crowe
Foto: JENNIFER GRAYLOCK / AP

Russell Crowe er kjent fra filmer som "Master and Commander", "Cinderella Man" og "A Beautifull Mind". Han regnes blant vår tids store skuespillere og har vunnet Oscar for "Gladiator". Nå svirrer ryktene om enda en oscarnominering, og det for filmen "American Gangster".

Russell Crowe

Russell Crowe og politiet...

Foto: LOUIS LANZANO / AP

Slem gutt

Russell Crowe har lenge nytt tittelen ”filmens slemmeste gutt” og har gjort det meste av typen: offentlig tallerkenknusing, telefonkasting i fylla, barslagsmål og klammeri med lovens lange arm.

Som anerkjent villbasse er det få som regner ham som en åndelig person. Russell overrasker nå verden, pressen og kona med en spirituelle side. Han planlegger å la seg døpe i en alder av 43 år.

Seremonien skal foregå i det byzantiske kapellet han bygget på eiendommen i Australia, til bryllupet med Danielle Spencer.

- Det finnes noe som er større enn oss selv og som driver oss alle. Jeg er villig til å ta et religiøst sprang. Dessuten er det byzantiske kapellet allerede velsignet, vigslet og bruksklart, sier han.

HØR: Helen de Bellis portrettere Russell Crowe.

Vår tids største

Russell Crowe

Russell Crowe holder Oscaren han fikk for beste skuespiller i filmen 'Gladiator'.

Foto: REED SAXON / AP

Ryktene svirrer om enda en oscarnominering for rollen sin i filmen "American Gangsters". Russell Crowe er uten tvil blant vår tids store skuespillere. Det vet han godt selv og har annonsert at han vil donere hjernen sin til medisinsk vitenskap.

Han betrakter seg selv som poet og akademiker.

En uberegnelig fyr

Filmsjefene i Hollywood betrakter ham som vanskelig, lunefull og helt uberegnelig. En fyr som må dulles med og som blir fort fornærmet.

Han er født i New Zealand, vokste opp i Australia og er en etnisk krysning mellom maori på morsiden og norsk på farsiden. Dessuten er han lokal patriot og nekter å bo i Hollywood.

- Jeg flytter dit bare hvis pesten bryter ut i Europa, Australia svelges av en tidebølge og Afrika angripes av Mars, sier Crowe.

Russell Crowe som Richie Roberts.

Russell Crowe som politimannen Richie Roberts.

Foto: Foto/copyright: United International Pictures

Elsker barne-TV

Russell Crowe startet karrieren i TV-serier som Police Rescue og  med en filmrolle i ”Romper Stomper”. Han har uttalt at han har en "hemmelig" lidenskap for barne-TV. Yndlingsshowet er ”Bananas in Pyjamas”.

Russell elsker også rugby og eier faktisk sitt eget lag. I tillegg lider han av handlemani.

- Jeg har svart belte i shopping og burde vel egentlig gå i terapi, sier Crowe.

For tiden er det rollen som pappa som interesserer ham mest.

- Jeg håper mine sønner aldri velger skuespilleryrket. I den bransjen må man tåle massive doser kritikk og skuffelser. Det finnes bedre ting å foreta seg i livet, sier Russell Crowe.

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix