Han blir NRKs nye dramasjef

Ivar Køhn (48) blir ny sjef for NRK Drama. Han kommer fra stillingen som avdelingsdirektør for utvikling og produksjon ved Norsk filminstitutt.

Ivar Køhn

Ivar Køhn går fra jobben som avdelingsdirektør i Norsk filminstitutt for å bli ny sjef for NRK Drama.

Foto: Ida Meyn / Norsk filminstitutt

Køhn har vært trukket fram som en av de heteste kandidatene til å ta over jobben etter Hans Rossiné. Køhn har en allsidig bakgrunn, og har selv skrevet og utviklet dramaserier, samt vært involvert i de fleste sider ved utvikling og produksjon av drama.

– Vi er stolte og glade over å få en så kompetent og erfaren mann til å lede NRKs dramaproduksjon fremover. Ivar har et sterkt engasjement for norsk drama og dyp kunnskap om alle sider av produksjonen, fra talentutvikling til ferdig serie. I tillegg er det stas at han har en kjærlighet til NRK Drama, og et ønske om å løfte fram talentene, sier Hege Duckert, kulturredaktør i NRK.

Hun sier at det var flere svært godt kvalifiserte søkere, og at Køhn matchet stillingskravene veldig bra.

Ivar Køhn sier dette om å få toppjobben:

– Norsk TV-drama har hatt en meget god utvikling de siste årene. Jeg føler meg privilegert og heldig som nå får muligheten til å arbeide med NRK Drama. Det er utrolig viktig at det lages norsk TV-drama for et norsk publikum, og NRK Drama skal være et lokomotiv for hele bransjen, sier han.

Mer egenproduksjon

Hege Duckert

Kulturredaktør i NRK Hege Duckert synes det stas at Køhn har en kjærlighet til NRK Drama og et ønske om å løfte fram talentene.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Da søkerlisten ble offentliggjort i mai, trakk Køhn fram at det er viktig å kjempe for å få lage bedre og bedre programmer. Og det er bestemt at NRK Drama kun skal produsere langserier på over åtte episoder, mens øvrige prosjekter blir satt ut til eksterne produsenter.

– Jeg tror det er riktig at man satser på det man kan være best på, og samtidig jobber godt sammen med eksterne produsenter. Jeg ser ikke at det skal være noen konkurranse mellom oss og dem, og jeg vil sørge for at det blir mer åpenhet, sier Køhn.

– Hva slags dramaproduksjoner har du lyst til å få laget?

– Jeg vil ikke være for spesifikk på det. Det er viktig at dette kommer fra det kreative miljøet, ikke fra toppen. Men jeg ser fram mot mer originalprodusert innhold enn rene adapsjoner.

– Færre dramatiseringer av bøker, altså?

– Ja.

– Det er viktig at historiene våre er noe vi forteller – ikke bare viser. I tillegg må vi ikke bare svare på behovene til seerne, men også overraske dem, sier han.

– Vil NRK Drama lage produksjoner kun for Nett-TV?

– Ja. TV-verdenen endrer seg drastisk, så nettet er en helt naturlig plattform å lage egne serier til.

Omorganisering

Den nye lederen får en nyoppusset organisasjon å styre. I tillegg til ny sjef skal det på plass ny strategiplan og en redaksjonell omstrukturering. De ansatte er nå midt i prosessen med å omstrukturere hele NRK Drama-redaksjonen.

En av endringene blir at Radioteateret blir en del av radiomiljøet på NRK, slik at Køhn blir en ren TV-dramasjef.

Rollen til NRK Drama har vært debattert heftig, og mange sentrale aktører har hatt sterke meninger om hva avdelingen må gjøre for å på plass en bedre tillit i bransjen.

Høsten 2012 ønsket flere sentrale aktører i TV- og filmbransjen å legge ned NRK Drama. Før jul skrev 15 kjente filmregissører en kronikk i Aftenposten hvor de mente at NRK har utspilt sin rolle som dramaprodusent.

Kulturstrøm

  • Stan Lee er død

    Den amerikanske tegneserielskaperen Stan Lee er død, 95 år gammel, melder TMZ. Lee er kjent for sine mange heltefigurer i Marvel-universet, som Spider-Man, Hulk, X-Men, Daredevil og Iron Man. Lee har også hatt en rekke småroller i Marvel-filmer.

    FILE PHOTO: Stan Lee gestures as he poses at the premiere of "Iron Man 3" at El Capitan theatre in Hollywood
    Foto: Mario Anzuoni / Reuters
  • Forfatterforeningen beklager urett

    Etter 2. verdenskrig ble 17 medlemmer av Den norske Forfatterforening urettmessig dømt av den såkalte æresretten. – De 17 opplevde på urettmessig grunnlag å bli dømt for å ha sviktet under krigen. Straffen mot dem var ubegrunnet og basert på til dels uriktige opplysninger og skjønn, sier Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik. Torsdag kommer foreningen med en offentlig beklagelse. (NTB)