NRK Meny
Normal

– Vil føre til at mange liv blir spart

Carin Leffler i Framtiden i våre hender sier at H&Ms signering av sikkerhetsavtalen er et enormt gjennombrudd i kampen for å bedre tekstilarbeidernes rettigheter.

HM og Carin Leffler i Framtiden i våre hender

Carin Leffler i Framtiden i våre hender er strålende fornøyd med at klesgiganten H&M endelig har underskrevet avtalen som skal bedre tekstilarbeidernes sikkerhet.

Foto: JEAN-PIERRE MULLER / AFP

Etter lang tids press fra både frivillige organisasjoner, fagbevegelse og forbrukere, kunngjorde H&M mandag ettermiddag at de har signert en bindende avtale om å bedre sikkerheten på kleskjedens fabrikker i Bangladesh.

Les også: Svensk avis nektet å trykke H&M-kritisk annonse

– Det er en utrolig god nyhet, og et skikkelig gjennombrudd i kampanjen. H&M er den største kjøperen i Bangladesh, og signeringen av avtalen sender et veldig viktig signal til andre kjeder som ennå ikke har underskrevet, uttaler fagrådgiver Carin Leffler i Framtiden i våre hender til NRK.no.

– Denne avtalen vil føre til at mange liv blir spart.

Internettkampanje

Reklamekampanje mot HM fra Avaaz

Denne annonsen var en del av kampanjen for å få H&M til å signere avtalen.

Foto: Avaaz

Avtalen er blant annet et resultat av en verdensomspennende kampanje kalt «Guilt-free clothing», satt i gang av frivillighetsorganisasjonen Avaaz. Over 900.000 mennesker har så langt signert internettkampanjen.

I tillegg til H&M, signerte også tyske Tchibo og Inditex den bindende sikkerhetsavtalen i dag. De eier blant annet den spanske kleskjeden Zara, som også har butikker i Norge. Fra før av har PVH-gruppen, som eier Calvin Klein og Tommy Hilfiger, skrevet under.

Les også: H&M er kåret til etikkversting

– Brann- og bygningssikkerhet er utrolig viktig for oss og vi bruker store ressurser på dette området. H&M har i mange år vært ledende for å trygge tekstilarbeidernes sikkerhet. Med denne forpliktelsen kan vi ha enda større innflytelse på dette området, sier Helena Helmersson, miljøansvarlig i H&M, i en pressemelding.

Økende press

Carin Leffler, Framtiden i våre hender

Carin Leffler i Framtiden i våre hender.

Foto: Framtiden i våre hender

H&Ms samtykke kom kun to dager før fristen for å underskrive avtalen gikk ut.

– De har vært utsatt for et sterkt og økende press over lang tid fra flere kanter. I tillegg har gjentatte ulykker, både brann og den fatale fabrikk-kollapsen i Bangladesh forrige måned , vist at det er helt umulig å fortsette produksjonen under slike forhold, mener Leffler.

Les også: – Et skikkelig gjennombrudd

– Kjedene har selv sett at slike hendelser skamferer omdømmet, og innsett at de er nødt til å samarbeide med fagbevegelsen for å få en endring.

Flere forpliktelser

I avtalen de nå har skrevet under på, forplikter kleskjedene seg til flere punkter som skal bedre sikkerheten til tekstilarbeiderne:

 • Slippe til uavhengige kontrollører
 • Offentliggjøre kontrollresultatene
 • Utbedre fabrikklokaler
 • Styrke brannvernet
 • Garantere for at fagforeningene får tilgang til fabrikkene for å kurse og veilede arbeiderne

– Avtalen er bindene, og de forplikter seg samtidig til å samarbeide med nasjonal og global fagbevegelse, forteller Leffler.

Kulturstrøm

 • 1,3 milliarder falske kontoer

  Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

 • Mari Boine på Stupetårnet

  Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

  Mari Boine på Varangerfestivalen
  Foto: Knut-Sverre Horn / NRK