Hopp til innhold

– Vil føre til at mange liv blir spart

Carin Leffler i Framtiden i våre hender sier at H&Ms signering av sikkerhetsavtalen er et enormt gjennombrudd i kampen for å bedre tekstilarbeidernes rettigheter.

HM og Carin Leffler i Framtiden i våre hender

Carin Leffler i Framtiden i våre hender er strålende fornøyd med at klesgiganten H&M endelig har underskrevet avtalen som skal bedre tekstilarbeidernes sikkerhet.

Foto: JEAN-PIERRE MULLER / AFP

Etter lang tids press fra både frivillige organisasjoner, fagbevegelse og forbrukere, kunngjorde H&M mandag ettermiddag at de har signert en bindende avtale om å bedre sikkerheten på kleskjedens fabrikker i Bangladesh.

Les også: Svensk avis nektet å trykke H&M-kritisk annonse

– Det er en utrolig god nyhet, og et skikkelig gjennombrudd i kampanjen. H&M er den største kjøperen i Bangladesh, og signeringen av avtalen sender et veldig viktig signal til andre kjeder som ennå ikke har underskrevet, uttaler fagrådgiver Carin Leffler i Framtiden i våre hender til NRK.no.

– Denne avtalen vil føre til at mange liv blir spart.

Internettkampanje

Reklamekampanje mot HM fra Avaaz

Denne annonsen var en del av kampanjen for å få H&M til å signere avtalen.

Foto: Avaaz

Avtalen er blant annet et resultat av en verdensomspennende kampanje kalt «Guilt-free clothing», satt i gang av frivillighetsorganisasjonen Avaaz. Over 900.000 mennesker har så langt signert internettkampanjen.

I tillegg til H&M, signerte også tyske Tchibo og Inditex den bindende sikkerhetsavtalen i dag. De eier blant annet den spanske kleskjeden Zara, som også har butikker i Norge. Fra før av har PVH-gruppen, som eier Calvin Klein og Tommy Hilfiger, skrevet under.

Les også: H&M er kåret til etikkversting

– Brann- og bygningssikkerhet er utrolig viktig for oss og vi bruker store ressurser på dette området. H&M har i mange år vært ledende for å trygge tekstilarbeidernes sikkerhet. Med denne forpliktelsen kan vi ha enda større innflytelse på dette området, sier Helena Helmersson, miljøansvarlig i H&M, i en pressemelding.

Økende press

Carin Leffler, Framtiden i våre hender

Carin Leffler i Framtiden i våre hender.

Foto: Framtiden i våre hender

H&Ms samtykke kom kun to dager før fristen for å underskrive avtalen gikk ut.

– De har vært utsatt for et sterkt og økende press over lang tid fra flere kanter. I tillegg har gjentatte ulykker, både brann og den fatale fabrikk-kollapsen i Bangladesh forrige måned , vist at det er helt umulig å fortsette produksjonen under slike forhold, mener Leffler.

Les også: – Et skikkelig gjennombrudd

– Kjedene har selv sett at slike hendelser skamferer omdømmet, og innsett at de er nødt til å samarbeide med fagbevegelsen for å få en endring.

Flere forpliktelser

I avtalen de nå har skrevet under på, forplikter kleskjedene seg til flere punkter som skal bedre sikkerheten til tekstilarbeiderne:

  • Slippe til uavhengige kontrollører
  • Offentliggjøre kontrollresultatene
  • Utbedre fabrikklokaler
  • Styrke brannvernet
  • Garantere for at fagforeningene får tilgang til fabrikkene for å kurse og veilede arbeiderne

– Avtalen er bindene, og de forplikter seg samtidig til å samarbeide med nasjonal og global fagbevegelse, forteller Leffler.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters