NRK Meny
Normal

Grove scones

 Vil du ha noe godt sammen med te koppen eller bare noe godt å knaske på, prøv Lises grove scones

Grove scones
Foto: NRK

GROVE SCONES MED HASSELNØTTER OG ROSINER

8 store scones

 5 dl hvetemel

3 dl sammalt hvete, grov eller

grovbakst

100 g smør, romtemperert

1 dl sukker

1 1/2 ss bakepulver

2 dl matyoghurt eller kesam

2 dl melk

100 g hasselnøtter

150 g rosiner og tørkede aprikoser

revet skall av 1/2 appelsin og/eller sitron

 Slik gjør du:

Grovhakk hasselnøttene og rist dem i en tørr panne over middels varme. De skal bli lett gyllene. Avkjøl. ( Nøttene må ikke ristes men de får en bedre smak hvis du gjør det.) Kutt aprikosene i små biter. Smuldre smøret sammen med hvetemel og sukker.Bland raskt inn de andre ingrediensene ( spar litt nøtter til pynt) til en jevn deig. Deigen må ikke arbeides for mye. Del deigen i to og form hvert emne til en rund leiv, ca. 3 cm. tykk på et smurt stekebrett el.l. Skjær hver leiv i fire trekanter med en kniv dyppet i mel. Pensle med vann eller melk og dryss over resten av nøttene. Stek sconesen ved 220 grader i 15 minutter. Avkjøl på rist.

 Tips:

Litt revet limeskall kan også brukes i deigen. 2 dl matyoghurt kan erstattes med melk. Hasselnøtter kan byttes ut med valnøtter, pecan eller pistasj. Og rosiner og aprikoser med annen tørket frukt. Eller dropp tørket frukt og tilsett 1 revet eple og 75 g hakket mørk sjokolade. Tilsett gjerne solsikke- eller gresskarkjerner om du ønsker det.