GROVE SCONES MED HASSELNØTTER OG ROSINER
8 store scones
5 dl hvetemel
3 dl sammalt hvete, grov eller
grovbakst
100 g smør, romtemperert
1 dl sukker
1 1/2 ss bakepulver
2 dl matyoghurt eller kesam
2 dl melk
100 g hasselnøtter
150 g rosiner og tørkede aprikoser
revet skall av 1/2 appelsin og/eller sitron
Slik gjør du:
Grovhakk hasselnøttene og rist dem i en tørr panne over middels varme. De skal bli lett gyllene. Avkjøl. ( Nøttene må ikke ristes men de får en bedre smak hvis du gjør det.) Kutt aprikosene i små biter. Smuldre smøret sammen med hvetemel og sukker.Bland raskt inn de andre ingrediensene ( spar litt nøtter til pynt) til en jevn deig. Deigen må ikke arbeides for mye. Del deigen i to og form hvert emne til en rund leiv, ca. 3 cm. tykk på et smurt stekebrett el.l. Skjær hver leiv i fire trekanter med en kniv dyppet i mel. Pensle med vann eller melk og dryss over resten av nøttene. Stek sconesen ved 220 grader i 15 minutter. Avkjøl på rist.
Tips:
Litt revet limeskall kan også brukes i deigen. 2 dl matyoghurt kan erstattes med melk. Hasselnøtter kan byttes ut med valnøtter, pecan eller pistasj. Og rosiner og aprikoser med annen tørket frukt. Eller dropp tørket frukt og tilsett 1 revet eple og 75 g hakket mørk sjokolade. Tilsett gjerne solsikke- eller gresskarkjerner om du ønsker det.