Hopp til innhold

Grammy-sjefen trekker seg etter omstridt uttalelse

Neil Portnow går av som sjef for organisasjonen bak Grammy-prisene, amerikansk musikkindustris høyeste utmerkelser.

Neil Portnow

KRITISERT: Neil Portnow forlenger ikke kontrakten sin som Grammy-sjef. Han har høstet sterk kritikk for sin uttalelse om kvinnelige musikere.

Foto: Jewel Samad / AFP

Portnow kunngjorde i går at han ikke søker forlengelse når kontrakten hans går ut i juli neste år, melder nyhetsbyråene AFP og AP.

Beskjeden kommer få måneder etter at Portnow fikk krass kritikk for uttalelser han hadde kommet med om kvinnelige musikere.

På spørsmål fra en journalist om hvorfor ikke flere kvinner blir tildelt Grammy-priser, svarte Portnow at kvinnelige artister måtte «ta seg sammen».

Krevde hans avgang

Uttalelsen falt ikke i god jord og resulterte i kritikk fra kjente artister som Katy Perry og Pink. Som en del av metoo-oppropet i USA krevde en gruppe kvinnelige sjefer i musikkindustrien også Portnows avgang. En underskriftskampanje med mål om å felle Portnow fikk mer enn 30.000 signaturer.

Portnow uttalte senere at uttalelsen hans var tatt ut av kontekst og at han forsto smerten som hans «dårlige valg av ord» hadde forårsaket.

Viste ikke til kritikken

Etter 16 år som Grammy-sjef kunngjorde Portnow torsdag at han går av, men uten å vise til kritikken. Han kom med følgende uttalelse:

«Da jeg hadde æren av å bli valgt til å lede organisasjonen i 2002, lovet jeg at vi skulle ha en gjennomtenkt, planlagt og kollegial overgang. Med litt under et år igjen av min nåværende kontrakt, har jeg bestemt at dette var riktig tidspunkt for å levere på det løftet.»

Grammy-produsenten Ken Ehrlich uttaler at han synes det er trist å avslutte det «fantastiske samarbeidet» de to har hatt det siste tiåret, melder det amerikanske musikkmagasinet Rolling Stone.

– Det er ikke noe tvil i mitt hodet at hans kommentarer har påvirket det som skjer nå, sier Ehrlich.

Kjønnsubalanse i musikkindustrien kom i fokus etter at mannlige artister dominerte blant vinnerne under Grammy-utdelingen i januar 2018. Kun to kvinner vant priser under kåringen. Artistene Adele og Taylor Swift hadde vunnet prisen for beste album de to foregående årene.

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP