Google: – Bli digital eller dø

De fleste selskapene på Oslo Børs står i fare for å forsvinne innen ti år om de ikke klarer å omstille seg, advarer Google.

Google

ALT BLIR DIGITALT: Google Norge mener norske selskaper må rekruttere flere unge styremedlemmer for å klare å omstille seg til den digitale økonomien. I dag er bare 0,6 prosent under 25 år.

Foto: © Eric Gaillard / Reuters / Reuters

De siste årene har verden blitt totalt forandret av nye digitale måter å drive forretninger på. Bransjer som dagligvare, medie, reklame, helsesektoren, transport, reiseliv har utviklet nye internettbaserte løsninger.

Google sier at digitaliseringen vil skyte enda større fart og bli så altomgripende at den kan velte Norges aller største bedrifter om få år.

– Det er liten tvil om at bedrifter som ikke tar denne utfordringen alvorlig vil forsvinne i løpet av de neste ti årene, sier Googles sjef i Norge Jan Grønbech.

Googles Norgesjef Jan Grønbech.

Advarer: Norske bedrifter må bli digitale for å overleve mener Google Norges sjef Jan Grønbech

Foto: Petter Sommer / NRK

– Er det mange slike selskaper i Norge?

– Jeg vil tro at det gjelder mer eller mindre alle selskapene på Oslo Børs. Dette ser vi i alle land. Folk innen selskaper som Google, Facebook, Microsoft og mange andre er jo enige om dette.

– Råvareindustrien må endre seg

Bente Sollid Storehaug, daglig leder i ESV Digital, Nordic er enig i at de mange råvareselskapene på Oslo børs også må tilpasse seg den nye digitale hverdagen.

– Maskinlæring, kunstig intelligens og avanserte analyseteknologier vil kunne øke treffsikkerheten når f. eks oljeselskapene leter etter olje. 3D-printing endrer industriens produksjon.

Den erfarne styrelederen sier at norsk teknologiutvikling blir helt sentral for å møte konkurransen fra lavkostland i Asia.

Likevel er det kjent at digitaliseringen også kan føre til alvorlige problemer, som da Statoil lot indiske IT-arbeidere drifte systemene sine.

For få unge i styrene

For å lykkes med digitaliseringen, må bedriftene rekruttere yngre og mer kompente mennesker enn i dag, mener Google-sjefen.

– Mange bedrifter mangler en eller to personer i styrene som har den innsikten om hvordan morgendagens forbrukere kommer til å oppføre seg.

Tall fra SSB viser alderen på styremedlemmene i norske aksjeselskaper er svært høy. Over 70 prosent er over 45 år, og over elleve prosent over 67.

Så få som 0,6 prosent av styremedlemmene i Norge er under 25 år.

– Det er et kjempeproblem, sier Kim Ydse Krogstad i Making Waves – et selskap som lever av å gjøre andre digitale.

Kim Ydse Krogstad i Making Waves

KJEMPEPROBLEM: Kim Ydse Krogstad i Making Waves mener yngre mennesker må inn i norske styrerom

Foto: Petter Sommer / NRK

– Hvis du er 60 år så er du typisk ikke kompetent på det området og hvis du ikke virkelig forstår trusselen og mulighetene i digitalisering så tar du det ikke på alvor og da tar du helt feil grep.

NHO: – Vi henger etter

Håkon Haugli i NHOs landsforening for kunnskaps- og teknologibedrifter, Abelia, synes antallet styremedlemmer under 25 år er for lavt, men påpeker at alder alene ikke kan være avgjørende. Likevel sier han:

– Alle internasjonale sammenligninger viser at vi henger etter de landene som det er naturlig og sammenligne oss med, og at vi har utdannet for få digitaliseringsspesialister over mange år. Det er myndighetene nødt til å gjøre noe med.

Håkon Haugli

BAKPÅ: Norge henger etter i digitaliseringen, sier Håkon Haugli i Abelia.

Foto: Heidi Widerøe

Kulturstrøm

 • Ariana Grande-event i Fortnite

  Frå 6. til 8. august skal artist Ariana Grande vere del av eit musikalsk event i spelet Fortnite. Eventet «Rift Tour» består av fem konsertar. Ifølge Epic Games har dei også designa ein eigen Grande-skin som spelarane kan kjøpe.

  Ariana Grande i 2018.
  Foto: MARIO ANZUONI / Reuters
 • Tom Cruise kjem truleg til Sogn

  Innspelinga av den åttende «Misson Impossible»-filmen startar i september.

  Innspelingsstaden er ikkje endeleg avgjort. Det står mellom tre kommunar i Vestland fylke. Det skriv TV 2. Aurland, og Balestrand i Sogndal skal vere aktuelle.

  Kviknes hotell i Balestrand er fullbooka frå september til midten desember.

  Tom Cruise i «Født 4. juli».
  Foto: Universal Pictures
 • Led Zeppelin-dokumentar på trappene

  De tre gjenlevende medlemmene i et av tidenes største rockeband har gjort noe så sjeldent som å snakke ut i en dokumentarfilm. Resultatet er filmen «Becoming Led Zeppelin», som i disse dager er ferdiginnspilt.

  Dokumentaren inneholder nye intervjuer med Jimmy Page, Robert Plant og John Paul Jones, samt arkivintervjuer med John Bonham, som døde i 1980. Filmen skal også etter sigende by på arkivmateriale ingen har sett før.

  Ingen dato er foreløpig satt for premieren, skriver Variety.

  Led Zeppelin
  Foto: Evening Standard / Getty Images