NRK Meny
Normal

Google: – Bli digital eller dø

De fleste selskapene på Oslo Børs står i fare for å forsvinne innen ti år om de ikke klarer å omstille seg, advarer Google.

Google

ALT BLIR DIGITALT: Google Norge mener norske selskaper må rekruttere flere unge styremedlemmer for å klare å omstille seg til den digitale økonomien. I dag er bare 0,6 prosent under 25 år.

Foto: © Eric Gaillard / Reuters / Reuters

De siste årene har verden blitt totalt forandret av nye digitale måter å drive forretninger på. Bransjer som dagligvare, medie, reklame, helsesektoren, transport, reiseliv har utviklet nye internettbaserte løsninger.

Google sier at digitaliseringen vil skyte enda større fart og bli så altomgripende at den kan velte Norges aller største bedrifter om få år.

– Det er liten tvil om at bedrifter som ikke tar denne utfordringen alvorlig vil forsvinne i løpet av de neste ti årene, sier Googles sjef i Norge Jan Grønbech.

Googles Norgesjef Jan Grønbech.

Advarer: Norske bedrifter må bli digitale for å overleve mener Google Norges sjef Jan Grønbech

Foto: Petter Sommer / NRK

– Er det mange slike selskaper i Norge?

– Jeg vil tro at det gjelder mer eller mindre alle selskapene på Oslo Børs. Dette ser vi i alle land. Folk innen selskaper som Google, Facebook, Microsoft og mange andre er jo enige om dette.

– Råvareindustrien må endre seg

Bente Sollid Storehaug, daglig leder i ESV Digital, Nordic er enig i at de mange råvareselskapene på Oslo børs også må tilpasse seg den nye digitale hverdagen.

– Maskinlæring, kunstig intelligens og avanserte analyseteknologier vil kunne øke treffsikkerheten når f. eks oljeselskapene leter etter olje. 3D-printing endrer industriens produksjon.

Den erfarne styrelederen sier at norsk teknologiutvikling blir helt sentral for å møte konkurransen fra lavkostland i Asia.

Likevel er det kjent at digitaliseringen også kan føre til alvorlige problemer, som da Statoil lot indiske IT-arbeidere drifte systemene sine.

For få unge i styrene

For å lykkes med digitaliseringen, må bedriftene rekruttere yngre og mer kompente mennesker enn i dag, mener Google-sjefen.

– Mange bedrifter mangler en eller to personer i styrene som har den innsikten om hvordan morgendagens forbrukere kommer til å oppføre seg.

Tall fra SSB viser alderen på styremedlemmene i norske aksjeselskaper er svært høy. Over 70 prosent er over 45 år, og over elleve prosent over 67.

Så få som 0,6 prosent av styremedlemmene i Norge er under 25 år.

– Det er et kjempeproblem, sier Kim Ydse Krogstad i Making Waves – et selskap som lever av å gjøre andre digitale.

Kim Ydse Krogstad i Making Waves

KJEMPEPROBLEM: Kim Ydse Krogstad i Making Waves mener yngre mennesker må inn i norske styrerom

Foto: Petter Sommer / NRK

– Hvis du er 60 år så er du typisk ikke kompetent på det området og hvis du ikke virkelig forstår trusselen og mulighetene i digitalisering så tar du det ikke på alvor og da tar du helt feil grep.

NHO: – Vi henger etter

Håkon Haugli i NHOs landsforening for kunnskaps- og teknologibedrifter, Abelia, synes antallet styremedlemmer under 25 år er for lavt, men påpeker at alder alene ikke kan være avgjørende. Likevel sier han:

– Alle internasjonale sammenligninger viser at vi henger etter de landene som det er naturlig og sammenligne oss med, og at vi har utdannet for få digitaliseringsspesialister over mange år. Det er myndighetene nødt til å gjøre noe med.

Håkon Haugli

BAKPÅ: Norge henger etter i digitaliseringen, sier Håkon Haugli i Abelia.

Foto: Heidi Widerøe

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for «Mamma Mia! Here We Go Again» er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Originalen «Mamma Mia» ble til sammenligning bare sett av drøyt 64.000 publikummere i åpningshelgen i 2008. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS