Hopp til innhold

The Pirate Bay-kjøper trues av konkurs

Selskapet Global Gaming Factory X som vil kjøpe The Pirate Bay, skal ha blitt begjært konkurs.

Grunnlegger og administrerende direktør Hans Pandeya i Global Gaming Factory
Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

En søknad om å slå selskapet konkurs skal har blitt levert til tingretten i Stockholm, melder P3 Nyheter på Sveriges Radio, ifølge SVT.se .

Verdens største

The Pirate Bay var en av verdens største kanaler for ulolig fildeling. I april ble mennene bak Pirate Bay dømt til ett års fengsel og til å betale 30 millioner svenske kroner i erstatning til platebransjen.

Ifølge SVT.se er det tidligere forretningspartner Johan Sellström sitt foretak «Advatar Systems», som skal ha levert begjæringen.

Global Gaming Factory X (GGF) skal skylde Sellströms selskap nærmere 1,4 millioner svenske kroner. Pengene skulle ha vært innbetalt senest 25. juli i år.

Torgeir Waterhouse (Foto: IKT-Norge)

Torgeir Waterhouse

- Pirate Bay database sluppet

Prosjektleder i IKT Norge, Torgeir Waterhouse, tviler på at konkursbegjæringen får stor betydning for Pirate Bay.

- Om kjøpet blir gjennomført, tross konkursbegjæringen, gjenstår det å se hvilken tjeneste The Pirate Bay vil bli. Blir den lovlig, slik GGF har annonsert, betyr det ikke at andre ulovlige tjenster automatisk forsvinner. Det kommer helt an på hvor bra den blir.

Waterhouse sier at databasen til Pirate Bay allerede er sluppet, slik at andre kan kopiere den og starte en lignende tjeneste. I tillegg mener han at andre ulovlige tjenester kommer til å eksistere uansett om dette kjøpet blir foretatt eller ikke.

- Lovlige tilbud er verken gode eller tilgjengelige nok. Det er fremdeles langt igjen å gå. Det vi må spørre oss om er hvorfor folk ikke bruker de lovlige tilbudene? Det er for enkelt å si at det er fordi det finnes gratistjenester der ute, sier Waterhouse til NRK.

Vil kjøpe Pirate Bay

I slutten av juni i år, annonserte softwareselskapet GGF at de skulle kjøpe The Pirate Bay for 60 millioner svenske kroner. Den gangen sa grunnlegger og administrerende direktør, Hans Pandeya, at de skulle «utkonkurrere dagens fildelere».

GGF annonserte også at de ønsket å gjøre nettsiden lovlig, og vurderte blant annet å innføre en månedsavgift for nedlasting.

Usikkert salg

Samtidig har det hele tiden knyttet seg usikkerhet til om salget kunne gjennomføres. Global Gaming Factory X har ikke kunnet bevise at de selv har penger nok til å kjøpe nettsiden. Flere investorer skal ha hoppet av handelen.

– Pengene som mangler, kommer jeg til å garantere for med mine egne aksjer som sikkerhet, har Hans Pandeya tidligere uttalt. En slik garanti ville ifølge Pandeya selv føre til at han risikerte å miste hele sin aksjepost i GGF.

I slutten av august innførte den elektroniske børsen Aktietorget stans i handelen med aksjer i GGF fordi selskapet ikke hadde «evne til å informere på en korrekt, relevant og pålitelig måte».

Dømt til fengsel

I april ble de fire mennene bak The Pirate Bay funnet skyldige i medvirkning til brudd på opphavsretten i den svenske tingretten. Alle ble dømt til ett års fengsel, samt å betale 30 millioner svenske kroner i erstatning til platebransjen.

Saken er blitt anket av de fire dømte, og ankesaken er blitt satt til å begynne 13. november i år.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters