Geir Bergkastet blir ny operadirektør

Den nye direktøren kommer inn i en opera med store økonomiske utfordringer. – Et godt valg, mener NRKs kulturkommentator.

Geir Bergkastet

NY DIREKTØR: Geir Bergkastet blir administrerende direktør i Den Norske Opera & Ballett.

Foto: Erik Berg / Den Norske Opera & Ballett

Geir Bergkastet tar over stillingen etter Nils Are Karstad Lysø, som tidligere i høst meldte at han slutter i jobben sommeren 2017.

Den påtroppende operadirektøren har lang fartstid blant norske kulturinstitusjoner, men er i dag direktør ved Høgskolen i Lillehammer.

Bergkastet opplyser på Høgskolens hjemmeside at han fratrer stillingen når Høgskolen i Lillehammer og Høgskolen i Hedmark slår seg sammen over nyåret.

– Det ligger ikke noe dramatikk i denne beslutningen. Jeg har hatt noen veldig fine år på HiL, men føler nå at tidspunktet er riktig for å gå videre, sier bergkastet på høgskolens hjemmeside.

Lang erfaring

Bergkastet har tidligere vært administrerende direktør i Oslo Kino AS, direktør ved Nationaltheatret og Rogaland Teater. Det har vært utslagsgivende for styrets valg av ny direktør.

– Geir Bergkastet har bred erfaring fra både scenekunstvirksomhet og andre komplekse organisasjoner med sterke prestasjonsmiljøer. Han evner å balansere operativt lederskap og langsiktig strategisk utvikling, sier styreleder Anne Carine Tanum.

Den erfarne kulturlederen er spent på den nye jobben.

– Den Norske Opera & Ballett er blant landets mest interessante virksomheter. Operaen huser kollektive kunstarter, og jeg har søkt jobben fordi jeg liker å forene krefter. I tillegg har jeg ønsket meg tilbake til kulturfeltet. Sammen med de kunstneriske lederne og alle de andre medarbeiderne ser jeg frem til å bygge videre på suksessen i det nye operahuset, sier Bergkastet.

Store utfordringer

– Det er et veldig godt valg. Her har Den Norske Opera og ballett fått en særdeles kompetent direktør, og har den bakgrunnen som den avtroppende direktøren ikke hadde, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

Bergkastet vil bli direktør for en institusjon som har vært preget av trange økonomiske kår når han tiltrer 1. august, 2017.

Den Norske Opera og ballett har i lengre tid slitt med høy gjeld og store økonomiske underskudd. Operaens utgifter til pensjonskostnader har økt fra 50 til 120 millioner kroner fra 2011 til i år.

Det vil blir krevende oppgaver å hanskes med for den påtroppende direktøren ifølge Moxnes.

– Det kommer til å bli en kjempeutfordring. Det som blir virkelig utfordrende for den nye direktøren er å få innført nye pensjonsordninger på Den Norske Opera og Ballett, sier hun.

Den påtroppende operasjefen er fullt klar over utfordringene som venter - særlig arbeidet med operaens pensjonsordning.

– Det har jeg ikke satt meg detaljert inn i. Men jeg har merket meg at man har en midlertidig ordning med en innskuddspensjon og at kulturdepartementet jobber med en ny operapensjonslov. Men noe mer enn det har jeg ikke å melde nå, sier Bergkastet.

–Tror du at du har relevant erfaring til å gå løs på denne oppgaven?

– Ja, det tror jeg. Jeg har vært i virksomheter hvor dette med omlegging av pensjon har vært tema. Dette er krevende for mange virksomheter som har den offentlige ytelsespensjonen. Så dette er ikke et ukjent felt. Men det er krevende, sier Bergkastet.

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Utsetter karnevalsparader i Brasil

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv», melder nyhetsbyråene AFP/AP (NTB).

Flere kulturnyheter