Hopp til innhold

Frykter store mørketall i narkobruk på festivaler

I løpet av den siste uken er 80 personer tatt med narkotika på norske festivaler. Politiet frykter store mørketall.

Publikum på Slottsfjellfestivalen i 2013

FYLL, FEST OG SPYTTPRØVER: I år kommer forskere fra Folkehelseinstituttet til Slottsfjellfestivalen for å undersøke publikums rusvaner. De skal også til Øya og Malakoff, i tillegg til at de besøkte Palmesus. Personene på bildet har ikke noe med saken å gjøre.

Foto: Grøtt, Vegard, Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Det er så mange mennesker på festivalene at politiet rekker ikke over alt, sier Frank Gran, ordenssjef i Tønsberg-politiet.

Frank Gran

BEKYMRET: Frank Gran, ordenssjef i Tønsberg-politiet, er bekymret for mørketall i utbredelse av narkotikabruk på norske festivaler.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

I likhet med flere kollegaer i andre politidistrikt frykter han for store mørketall i hvor utbredt narkotika er på norske festivaler. Ifølge Gran er hasj og marihuana mest utbredt.

– Når det gjelder klubbliv er det mer kokain og slike saker det går i. Dessverre ser vi også en del bruk av GHB, som bekymrer oss en del, sier Gran.

80 tatt forrige uke

I helgen ble det gjort to narkotikabeslag under festivalen Midnattsrocken i Lakselv i Finnmark, og på Stavernfestivalen ble 29 personer tatt med rusmidler. Uken før ble 55 personer pågrepet med stoffer som MDMA, hasj, kokain og amfetamin på festivalen Midnight Sun på Værøy.

– Det er ikke tvil om at det er en god del bruk på noen av disse festivalene, sier Willy Pedersen, rusforsker og professor i sosiologi på Universitetet i Oslo.

Willy Pedersen

SNAKK SAMMEN: Rusforsker Willy Pedersen oppfordrer foreldre til å snakke med ungdommene sine om rus før festivalbesøk.

Foto: Hans Erik Weiby

Han oppfordrer foreldre til ta en prat med ungdommene sine om rus før de drar på festival og å forberede dem på valgsituasjoner der rus er involvert.

– Det er veldig stor variasjon mellom festivalene, men som hovedregel kan vi si at dette er en spesielt risikoutsatt del av offentligheten. Både for bruk av mye alkohol, men også for bruk av illegale rusmidler.

Vil kartlegge med spyttprøver

Reza Kerbelai og Stine Selåsdal rigger til Slottsfjellfestivalen

RIGGER TIL FEST: Stine Selåsdal og Reza Kerbelai er frivillige på Slottsfell. – Jeg er frivillig for å få se konsertene, sier Kerbelai.

Foto: Marit Gjellan

I Tønsberg rigges det for fullt før Slottsfjell braker løs onsdag 13. juli. Det er ventet rundt 12.000 publikummere til festivalen.

I sommer er Slottsfjell en av seks festivaler som får besøk av forskere fra Folkehelseinstituttet. Gjennom spyttprøver, promilletester og spørreundersøkelser vil de kartlegge rusbruken i festivalpublikummet.

– Gjennom spyttprøvene får vi vite hvilke rusmidler de har brukt gjennom de siste 48 timene, sier Linn Gjersing, prosjektleder ved Folkehelseinstituttet.

– En egoistisk handling

Ifølge Silje Larsen Borgan, informasjonssjefen for Slottsfjell, har godt vakthold og tett samarbeid med politiet ført til at festivalen har relativt få narkotikasaker.

– Det er viktig for oss å ta avstand fra narkotika. Med dop endrer du ofte adferd. Det er rett og slett veldig egoistisk hvis du ruser deg slik at du gjør noe kriminelt eller endrer oppførsel og det går ut over andre, sier Borgan.

– God stemning

Ifølge Gjersing finnes det ikke tall som beskriver rusbruk blant norske festivalgjester.

Så langt har forskerne besøkt én festival – og forteller om overraskende positiv respons.

– Folk syntes det var spennende. Vi tenkte at spyttprøvene kanskje ville være skremmende, men folk synes det var morsomt og interessant. Det var god stemning.

Resultatene fra undersøkelsen er ventet våren 2017.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.