Hopp til innhold

Frykter romantisering av Kongo-sak

Forskere frykter at Kongo-saken blir til et eksotisk eventyr i bøker og på film.

Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French etter domsavsigelsen i Kisangani i Kongo

Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French etter domsavsigelsen i Kisangani i Kongo. Nå blir det kanskje film.

Foto: Vegard Vatn / Scanpix

Både filmprodusenter og forlag jobber allerede med film- og bokplaner om nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French som er dømt for mord.

Les også: Kongosaken kan bli film og bok

Afrikakjennere og medieforskere frykter at en filmer og bøker om Kongosaken vil bli historier om to nordmenn på eventyr i det eksotiske Afrika.

Helge Rønning
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Hvis dette blir vanlige eventyrbøker og eventyrfilmer om de to nordmennene i Afrika synes jeg det er en ganske dårlig ide, sier medieprofessor og Afrika-kjenner, Helge Rønning.

Frykter ensidighet

Han frykter at bøker og filmer av Kongo-saken vil bli sett for mye med de to nordmennenes øyne, altså blir for ensidig. Han har tidligere kritisert pressen for å være historieløse og bry seg for lite om hva de to nordmennene har gjort tidligere.

- Vi har fått vite alt for lite om dette. Hvorfor har norsk medier dekket så lite av bakgrunnen for at disse to mennene er i Kongo. Hva gjør de der? Hva har de gjort der?

Les også: - Kongorettssak dekkes ensidig!

Mørkets hjerte

Det er Max Manus-produsentene Joachim Rønning og Espen Sandberg som i Dagbladet i dag forteller at de allerede har snakket med journalister som har vært i Kongo - om mulighetene for å lage film om kongosaken.

I bokbransjen er planene enda mer konkrete - både tiden forlag og Gyldendal er i gang med bøker - Gyldendal har allerede satt en forfatter Morten Strøksnes på jobben.

Gyldendals Redakssjonsjef for dokumentarbøker, Jan Swensson er sikker på at Strøksnes vil klare å se historien om rettssaken i Kongo fra begges ider, men mener også at det er naturlig å spille på vår oppfatning om Kongo som mystisk og annerledes.

- Dette er jo et mytisk litterært landskap i Joseph Conrads ånd. Vi ønsker jo å finne ut om Kongo fortsatt er mørkets hjerte eller om vi har fått et litt fortegnet bilde av forholdene der. Det tror jeg Morten Strøksnes er i stand til å lage en glimrende bok om. Jeg føler ikke at vi spekulerer i noe som helst, sier Swensson til NRK Kulturnytt.


Nordmenn dømt til døden i Kongo

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.