Frykter romantisering av Kongo-sak

Forskere frykter at Kongo-saken blir til et eksotisk eventyr i bøker og på film.

Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French etter domsavsigelsen i Kisangani i Kongo

Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French etter domsavsigelsen i Kisangani i Kongo. Nå blir det kanskje film.

Foto: Vegard Vatn / Scanpix

Både filmprodusenter og forlag jobber allerede med film- og bokplaner om nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French som er dømt for mord.

Les også: Kongosaken kan bli film og bok

Afrikakjennere og medieforskere frykter at en filmer og bøker om Kongosaken vil bli historier om to nordmenn på eventyr i det eksotiske Afrika.

Helge Rønning
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Hvis dette blir vanlige eventyrbøker og eventyrfilmer om de to nordmennene i Afrika synes jeg det er en ganske dårlig ide, sier medieprofessor og Afrika-kjenner, Helge Rønning.

Frykter ensidighet

Han frykter at bøker og filmer av Kongo-saken vil bli sett for mye med de to nordmennenes øyne, altså blir for ensidig. Han har tidligere kritisert pressen for å være historieløse og bry seg for lite om hva de to nordmennene har gjort tidligere.

- Vi har fått vite alt for lite om dette. Hvorfor har norsk medier dekket så lite av bakgrunnen for at disse to mennene er i Kongo. Hva gjør de der? Hva har de gjort der?

Les også: - Kongorettssak dekkes ensidig!

Mørkets hjerte

Det er Max Manus-produsentene Joachim Rønning og Espen Sandberg som i Dagbladet i dag forteller at de allerede har snakket med journalister som har vært i Kongo - om mulighetene for å lage film om kongosaken.

I bokbransjen er planene enda mer konkrete - både tiden forlag og Gyldendal er i gang med bøker - Gyldendal har allerede satt en forfatter Morten Strøksnes på jobben.

Gyldendals Redakssjonsjef for dokumentarbøker, Jan Swensson er sikker på at Strøksnes vil klare å se historien om rettssaken i Kongo fra begges ider, men mener også at det er naturlig å spille på vår oppfatning om Kongo som mystisk og annerledes.

- Dette er jo et mytisk litterært landskap i Joseph Conrads ånd. Vi ønsker jo å finne ut om Kongo fortsatt er mørkets hjerte eller om vi har fått et litt fortegnet bilde av forholdene der. Det tror jeg Morten Strøksnes er i stand til å lage en glimrende bok om. Jeg føler ikke at vi spekulerer i noe som helst, sier Swensson til NRK Kulturnytt.


Nordmenn dømt til døden i Kongo

Kulturstrøm

 • Mortensen debuterer som regissør

  Amerikansk-danske Viggo Mortensen debuterer som regissør for den kommende filmen «Falling». Ved siden av å være regissør er Mortensen også produsent – samt manusforfatter for filmen, som handler om relasjonen mellom en sønn og hans aldrende far. (NTB)

  Toronto International Film Festival (TIFF)
  Foto: Valerie Macon / AFP
 • Rekkehus i Kvadraturen

  Arkitekter har tegnet et utkast til å bygge rekkehus i Kvadraturen. Oslo Høyre har foreslått å bygge, skriver Aftenposten. Høyre har som mål å bosette 10 000 mennesker i Kvadraturen. I dag bor det 950 mennesker totalt i sentrum.

 • Ønsker vikingskipet ut i det fri

  Vikingskipet som er avdekket ved Jellestad i Halden bør graves opp. Det mener professor i arkeologi ved Kulturhistorisk museum i Oslo, Jan Bill. Han har også ansvaret for vikingsamlingen på Bygdøy. Bill sier skipet må graves opp før jordet eventuelt dreneres.

  Funn av vikingskip i Halden
  Foto: Lars Gustavsen/NIKU