Hopp til innhold

- Kongorettssak dekkes ensidig!

Rettssaken mot de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo får ensidig dekning i norske medier. Det mener medie- og Afrika-kjenner Helge Rønning.

Moland og French i retten
Foto: VATN, VEGAR, Vegar K. Vatn / SCANPIX

Han sier ukritisk journalistikk preger norsk mediedekning av rettssaken.

Saken om har fått mye mediedekning i Norge den siste tida. Vi har sett karikaturbilder av to hårete nordmenn i ei stor svart gryte over ilden. Eller latterliggjøring av et annet lands rettsvesen, og stereotype forestillinger om Afrika.

- Hva gjør de der?

Helge Rønning
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Norsk media tar tak i rettssaken, ikke saken, sier Helge Rønning. Han er professor ved Institutt for Medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo.

- Det er mye av bakgrunnen deres vi ikke har fått vite noe om. Det har vært antydet deres involvering i et sikkerhetsfirma, men vi har fått vite alt for lite om dette. Hvorfor har norsk media dekket så lite av bakgrunnen til at disse to mennene er i Kongo. Hva gjør de der? Hva har de gjort der?

Hvorfor har norsk media dekket så lite av bakgrunnen til at disse to mennene er i Kongo. Hva gjør de der? Hva har de gjort der?

Helge Rønning

Rønning sier han savner den kritiske journalistikken og etterlyser norske journalisters bakgrunnskunnskaper om situasjonen i Kongo.

- En årsak kan være at de har funnet ut ting som ikke vil fremme disse to guttenes sak. En annen spekulasjon er at dette er veldig vanskelig journalistikk; Kongo er et vanskelig land å jobbe i og det blir dermed ikke så enkelt for journalisten.

Journalistene forstår ikke fransk

Rønning sier også at det i noen av reportasjene har kommet frem at de norske journalistene som er der ikke behersker fransk.

- Dette er en rettssak som foregår på fransk, hvor de må følge rettssaken via tolker. Det er vel heller ikke så enkelt.

Rønning mener at fordi nordmenn flest har liten kunnskap om Kongo, kan journalistene skrive nesten hva som helst. Grunnen til at norsk media gir denne rettsaken så mye plass er fordi det er eksotisk, en slags gutta på tur i det farlige Afrika, sier Rønning.

Aurdal ikke enig

Martine Aurdal
Foto: Ny Tid

Martine Aurdal i Dagbladets utenriksredaksjon tar ikke kritikken innover seg.

- Jeg synes vi har hatt en veldig god dekning av denne hendelsen og rettssaken i Kongo, sier Aurdal.

Aurdal sier Dagbladet er forsiktig med den informasjonen de går ut med så lenge rettssaken varer.

- Det er vår plikt å være spesielt forsiktig med å skrive andre ting enn de som blir lagt frem i rettsaken og som er vanskelig for oss å bevise som presse på dette tidspunktet.

Kongolesere opptatt av saken

Kongolesere i Norge er opptatt av det mediebildet som nå skapes. Katungula Hamba mener det ligger en undertone av mer skepsis til det kongoleserne sier i forhold til det nordmennen sier i dekningen.

- Jeg forstår jo det at det er lettere å stole på de man kjenner, men det er litt vanskelig for oss kongolesere å forstå hvorfor man ikke skal stole på begge, sier Katungula Hamba, som opprinnelig er fra Kongo.

Les flere saker fra Kulturnytt her: Kulturnytt

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor