Hopp til innhold

Kongosaken kan bli film og bok

Regissørene bak Max Manus-filmen vurderer å lage film, mens Gyldendal allerede er i gang med bok.

Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French
Foto: Vatn, Vegar K. / Scanpix

Historien til Tjostolv Moland og Joshua French - som er dømt for drap i Kongo - kan i følge Dagbladet både bli film og bok.

Max Manus-regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning sier til i at de har vært i kontakt med flere journalister som har vært i Kongo for å finne ut om dette kan være et mulig prosjekt. Regissøren har ikke selv vært i kontakt med Moland og French presonlig, men har videreformidlet beskjeder til og fra fengslet.

Joachim Rønning (t.v.) og Espen Sandberg i Motionblur

Max Manus-regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg

Foto: Josefsen, Jon-Michael / SCANPIX

Les også: - Jeg tror filmen har en sjanse

Gyldendal i Kongo

Filmskaperne er ikke alene om å fatte interesse for Kongosaken
Også norske forlag vil lager bøker av historien. Sakprosaforfatter Morten Strøksnes er på plass i Kongo på vegne av Gyldendal.

- Vi har sendt Strøknes til Kongo for å dekke saken og for å skrive om det han opplever, forteller redakssjonssjef for dokumentarbøker Jan Swensson til NRK.

- Det er en helt spesiell historie som har fascinert mange. Den fortjener å bli fortalt i et større format enn den blir gjennom avisoppslag og korte innslag på TV, sier Swensson.

Les også: - Ville starte treningsleir for leiesoldater

Norsk presse har fått kritikk for ensidig dekning av saken. Swensson tror at boken kan hjelpe på dette.

- Litt av hensikten er å få et mer nyansert bilde både av saken og av forholdene i Kongo.

Flere interesserte

Gyldendal er ikke alene om sitt prosjekt. Også forlagssjef i Tiden Richard Aarø forteller at de har henvendt seg til potensielle forfattere for å lage bok om Kongosaken.

- Det er jo veldig spesielt at to nordmenn blir dømt til døden. Vi har jo sett all interessen som er rundt det, så at vi er flere som tenker på det samme, er bare naturlig, sier Swensson i Gyldendal til NRK.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.