Hopp til innhold

Frobenius maner frem skrekken

Forfatteren Nikolaj Frobenius er en av de seks forfatterne som kan vinne årets P2-lytternes romanpris, med sin roman «Mørke grener». Bli med og diskutere boken!

Nikolaj Frobenius

Nikolaj Frobenius har vunnet P2-lytternes romanpris tidligere. Nå er han nominert igjen for boken «Mørke grener».

Foto: Ingunn Rauk / NRK

Det handler om så vel aktuelle debatter om selvbiografisk skriving som den gode, gamle skrekkhistorien, mener juryen om denne romanen.

Diskutèr boken med andre lesere på NRKbok på Facebook , #romanprisen på Twitter - eller bruk kommentarfeltet nederst.

Mystiske ting skjer

Mørke grener av Nikolaj Frobenius

«Mørke grener» av Nikolaj Frobenius.

Foto: GYLDENDAL NORSK FORLAG

I «Mørke grener» møter vi den oppdiktede forfattaren Jo Uddermann som er i ferd med å gi ut en selvbiografisk roman om noen dramatiske hendelser i ungdomstiden.

Jo skaper stor interesse, men ikke alle er like begeistret for det han forteller om hendelser fra fortiden. Merkelige ting begynner å skje, slik som at døde ekorn dukker opp på trappen hans.

Var han kommet på innsiden av hodet mitt? Manipulerte han tankene mine? Jeg trodde ikke på slikt telepatisk tull. Det kunne være noe annet. Det kunne være det alle forfattere kjenner til: Du begynner å tenke som romanpersonen. Du innbiller deg at du er ham. Du spiser som ham og begynner å gå og løpe og drømme som ham. Du er en skuespiller. Du forestiller deg en personlighet. Reaksjonsmønstre, gleder, fobier. Du forestiller deg hvordan denne personen tenker og føler. Du gir slipp. Du er romanpersonen. I noen øyeblikk.

Jo Uddermann / "Mørke grener" av Nikolaj Frobenius

Nikolaj Frobenius vant P2 Lytternes romanpris for seks år siden , for romanen «Jeg skal vise dere frykten» . P2-lytternes Romanpris har blitt delt ut av NRK P2 hver vinter siden 1998. Prisen går til et skjønnlitterært verk som er utgitt året før. Hvis man har vunnet, må det gå fem år før man kan nomineres igjen. Dersom man ikke vinner, kan man bli nominert hvert år.

Tipp vinnerboken - vinn alle bøkene!

Kulturstrøm

 • Cezinando dømmes til samfunnsstraff

  Mandag møtte artist Kristoffer Cezinando Karlsen i Oslo tingrett i en såkalt tilståelsessak.

  Rapperen ble dømt til 120 timers samfunnsstraff etter møbel-tyverier.

  26-åringen er siktet for fem tyverier av møbler verdt rundt 380.000 kroner. Flere av møblene er levert tilbake, ifølge forsvarer Mette Yvonne Larsen.

 • 1,2 millioner nordmenn så finalen i Eurovision

  1,2 millioner nordmenn så Ukraina vinne Eurovision 2022 i Torino i Italia på lørdag. Det utgjorde ni av ti TV-seere, som er ny rekord.

  – Markedsandelen på NRK1 var på hele 89 prosent, som er det høyeste vi har målt med moderne TV-målinger, sier analytiker Maren Eline Fossan i NRK til Kampanje.

  TV-målingen fra Kantar går tilbake til 2000.

  Målt i antall seere var det en nedgang på 275.000 fra i fjor. Da var seerandelen 85,7 prosent.

  Totalt ble finalen sett av nærmere 200 millioner mennesker.