Frem fra glemselen

Ikke la fonduesettet støve ned! Her får du noen inspirerende oppskrifter som kan varme deg og dine.

Ostefondue
Foto: Hanne Hoftun / NRK

Fondue kan lages på flere måter med ulikt krydder og tilsetninger. Slipp fantasien løs.

– Man trenger ikke dyppe bare brød eller kjøtt. Man kan lage fiske-fondue eller bruke sopp og andre grønnsaker, sier Walter Kieliger, som er sveitser og kjøkkensjef på Frognerseteren.

Til de fleste oste-fonduer trenger du dette utstyret: En fonducaquelon (tykk bunnet gryte), en rechaud (spritbluss) og fire fonduegaffler.

Her er noen av hans favoritter.

Klassisk ostefondue

Hør hvordan du skal lage den klassiske fonduen.

Sveitsisk ost
Foto: Hanne Hoftun / NRK

Tilbehør for 4 personer:

1 båt hvitløk

4 dl tørr hvitvin

Litt malt muskat

Litt nykvernet pepper

300 gr Appenzeller ost

200 gr Gruyere ost

300 gr Emmentaler ost

Ca. 1 spiseskje maizena

800 gr loff

Dette gjør du:

Gni gryten med hvitløksbåten.Tilsette hvitvin, malt muskat og nykvernet pepper og varm dette opp nesten til kokepunktet. Osten rives med rivjern på den fine siden og blandes, deretter har du all reven ost i den varme vinen.

Rør alt godt sammen og under stadig røring varmes det hele opp nesten til kokepunktet. I mens røres maizena ut med litt kald hvitvin og denne has i den kokende ostemasse for å jevne.

Pass på at ostemassen jevnes til den har en smidig og tykk flytende konsistens!

Nå er fonduen klar til å servere. Sett gryten på en rechaud (spritbluss) midt på bordet. Brødet er kuttet i terninger, pass på at hver terning har en skorpekant. Man stikker brødet på gaffelen og dypper det inn i ostemassen. God Appetitt!

Ostefondue med Champagne

Hør hvordan du skal lage ostefondue med Champagne.

Tilbehør til fondue
Foto: Hanne Hoftun / NRK

Tilbehør for 4 personer:

1 båt hvitløk

4 dl Champagne brut eller musserende vin

Litt malt muskat

Litt nykvernet pepper

300 gr Appenzeller ost

500 gr Gruyere ost

Ca. 1 spiseskje Maizena

800 gr loff

Dette gjør du:

Gni gryten med hvitløksbåten og tilsett champagne, malt muskat og nykvernet pepper. Varm dette opp nesten til kokepunktet. Osten rives med rivjern på den fine siden og blandes, deretter har du all reven ost i den varme vinen. Rør alt godt sammen og under stadig røring varmes det hele opp nesten til kokepunktet.

I mens røres maizena ut med litt kald champagne og denne has i den kokende ostemasse. Pass på at ostemassen jevnes til den har en smidig og tykk flytende konsistens.

Nå er fonduen klar til å servere. Sett gryten på en rechaud (spritbluss) midt på bordet og dypp!

Fondue bourgignonne (kjøttfondue)

Hør hvordan du skal lage kjøttfondue.

Hanne Hoftun og Walter Kieliger lager fondue
Foto: NRK

Dette er den mest kjente kjøtt fondue. Til denne skal man bruke mørt oksekjøtt, enten ytrefilet, indrefilet eller flatbiff. Kjøttet kuttes i små terninger sli at de stekes i oljen under relativ kort tid.

Dertil serveres et utvalg av sauser som man kan variere med fra gang til gang. Sausene kan gjerne være sterk krydret. I tillegg så servers det et utvalg av tilbehør som sylte agurker, sølvløk, syltet sop osv. til.

Her er det egentlig bare fantasien som begrenser hva som skal servers til.

Man trenger nogenlunde det samme tilbehøret som ved ostefondue, men kjelen her er laget i tynn stål.

Tilbehør for 4 personer:

800 gr mørt oksekjøtt (ytrefilet, indrefilet eller flatbiff)

Ca. 5 dl druekjerneolje (eventuelt soyaolje)

Diverse sauser.

Dette gjør du: 

Kjøttet kuttes i små terninger og anrettes på et fat. Oljen has i fonduekjelen og varmes opp på komfyren. Deretter settes fondukjelen på rechaud (spritblussen).

Alle setter kjøtterningen på fonduegaffel og setter denne inn i den varme oljen. La kjøttet være i oljen til det er passende stekt (ca. 2 minutter). Deretter tas kjøttet på tallerken og krydres med sauser og spises.

Fondue chinoise (kjøttfondue) 

Denne fonduen er basert på svinekjøtt og buljong, dette er en lettere fondue.

Til denne fondue trenger man indrefilet av svin som kuttes i løvtynne skiver og anrettes på et fat. Dertil serveres et utvalg av sauser som man kan variere med fra gang til gang. Sausene kan gjerne være sterk krydret.

I tillegg så serveres det et utvalg av tilbehør som sylte agurker, sølvløk, syltet sop osv. til. Her er det egentlig bare fantasien som begrenser hva som skal servers til.

Kjøttfondue
Foto: Hanne Hoftun / NRK

Tilbehør for 4 personer:

800 gr svin indrefilet

Ca. 5 dl kjøttbuljong

Litt fersk ingefær

Diverse sauser

Dette gjør du: 

Indrefileten kuttes i løvtynne skiver og bankes litt ut og anrettes på et fat. Kjøttbuljongen kokes opp med ingefær som er skåret i skiver. Deretter settes fondukjelen på rechaud (spritblussen).

Alle stikker tynne tynn skive av indrefilet på fonduegaffel og setter denne inn i den varme buljongen. La kjøttet være i buljongen til det er passende kokt (ca. 1-2 minutter). Deretter tas kjøttet på tallerken og krydres med sauser og spises.

Middagen avsluttes med at man spiser buljongen som en suppe til slutt.

Fondue med havets frukter

Dette er en spennende variasjon av fondue for fisk- og skalldyrelskere. Til denne fonduen bruker man fisk som laks, ørret, hellebarn, tunfisk og skalldyr som scampi og kamskjell.

Fisken kuttes i små terninger, det samme gjøres med skalldyrene (scampi kan man la være hele, men uten skall).

Man må ha sauser til som man kan variere med fra gang til gang. Sausene kan gjerne være sterk krydret. I tillegg så servers det et utvalg av tilbehør som sylte agurker, sølvløk, syltet sop osv. til.

Tilbehør for 4 personer:

300 gr laksefilet

300 gr hellebarn

200 gr tunfisk (fersk)

12 stk scampi

4 stk kamskjell

Ca. 4 dl tørr hvitvin

Saft av 1 lime

Litt nykvernet hvit pepper

Litt salt

Sauser

Dette gjør du: 

Fisken kuttes i små terninger, scampi renses for skall og kamskjell kuttes i skiver. Alt anrettes delikat på et fat.

Hvitvin og limesaft blandes og varmes opp på komfyren og krydres med pepper og salt. Deretter settes fonduekjelen på rechaud (spritblussen). Alle velger selv hvilken fisk eller skalldyr man ønsker og stikker sitt valg på fonduegaffel og setter dette i den varme vinen.

· La fisken være i vinen til det er passende mørt ( ca. 1-2 minutter). Deretter tas fisken på tallerken og krydres med sauser og spises.  

Sauser til fondue
Foto: Hanne Hoftun / NRK

Sauser til fonduen

Hvitløk majones: Bland en god majones med litt sitron og ny presset hvitløk. Smak til med alt og pepper.

Karri majones: Bland en god majones med rømme, litt ananassaft og karripulver; smak til med salt og pepper.

Paprika og chili saus: Bland en god majones med rømme, paprikapulver, små biter av rød chili og rød paprika; smak til med salt og pepper.

Ansjos saus: Bland en god majones med litt hvitvin og fin skåret ansjos filet; smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Kulturstrøm

 • Aschehoug: 40 millioner underskudd

  Norges tredje største forlagshus gikk med 40 millioner kroner i underskudd i fjor, likevel tok aksjonærene ut 15 millioner kroner i utbytte, skriver Bok365. Finans- og økonomidirektør Åse Tharaldsen sier selskapet jobber for å ha et stabilt utbytte i stedet for å la det variere med resultatene. Hun sier underskuddet i hovedsak skyldes endringer av eierskap og avvikling av virksomheter (NTB).

 • «Endgame» mest innbringende film

  Filmen «Avengers: Endgame» går forbi «Avatar» som verdens mest innbringende kinofilm, skriver Forbes. «Avatar» har tjent inn 2,78 milliarder dollar, og det ventes at «Endgame» straks når dette. En av årsakene er at filmen har blitt populær i Kina.

  Avengers: Endgame
  Foto: AP
 • Tomb Raider-skuespiller knivstukket

  Hong Kong-skuespilleren Simon Yam, kjent blant annet fra Tomb Raider-filmen, ble angrepet og knivstukket på scenen under et pr-arrangement i dag. Angrepet ble utført av en ukjent mann. Yam skal ikke ha pådratt seg livstruende skader, ifølge Reuters.

  Simon Yam
  Foto: Vincent Yu / AP