Hopp til innhold

Fredsskulptur skaper konflikt

En skulptur til minne om det armenske folkemordet har skapt full konflikt mellom Den tyrkiske ambassade i København og danske politikere.

The DRAEM_INVIVIA_23mar2015.ai

OMSTRIDT: Slik ser studioet Invivia for seg at skulpturen vil se ut på Kultorvet i København.

Foto: Invivia

I ti dager i mai er det planlagt at skulpturen ’The Draem’ skal stå på et av Danmarks mest kjente samlingssteder, torget Kultorvet i Købehavn sentrum. Den bemerkelsesverdige skulpturen er ni meter høy, lyser i mørket og er laget i anledning 100-årsmarkeringen for massakrene på armenerne.

Men allerede før den er på plass, får skulpturen Den tyrkiske ambassade i København til å rase, skriver danske Politiken.

Anerkjenner ikke folkemord

Til tross for at internasjonale forskere betegner massedrapene på armenerne som et folkemord, nekter den tyrkiske regjeringen å anerkjenne dette.

Ambassaden skriver i en mail til Politiken at det er «moralsk uholdbart og juridisk ubegrunnet»:

«Vi er skuffet over at en skulptur, som beskriver hendelsene i 1915 som et ’folkedrap’ vil bli oppført på en av de store plasser i København», skriver ambassaden i eposten.

Det er den arerikansk-armenske studioet Invivia som har fått tillatelse av København kommune til å sette opp skulpturen.

– Dette er et budskap om fred, sier Allen Sayegh, professor i design ved Harvard University og hovedmann bak skulpturen ’The Draem’, til Politiken.

Inntil videre har skulpturen skapt alt annet en fred.

Selvfølgelig kan vi markere det armenske folkedrap i København.

Lars Aslan, Socialdemokraterne

– Absurd

Danske politikere tar nå til motmæle mot ambassadens kritikk. Lars Aslan, som representerer Socialdemokraterne i Københavns borgerrepresentasjon, kaller kritikken absurd.

– Selvfølgelig kan vi markere det armenske folkedrap i København, sier han, ifølge Politiken og får støtte av kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen i Dansk Folkeparti:

– Tyrkia skal ikke blande seg i hva vi gjør i København, og hvilken ytringsfrihet og kunstnerisk frihet vi har, sier han.

I 2015 markeres 100-året for folkedrapet verden over, blant annet med skulpturen i København.

The DRAEM_INVIVIA_23mar2015.ai

POLITISK KUNST: Skultpuren 'The Draem' skal minne om det armenske folkemordet i 1915. Bildet er en manipulasjon.

Foto: INVIVIA

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.