NRK Meny
Normal

Fredsskulptur skaper konflikt

En skulptur til minne om det armenske folkemordet har skapt full konflikt mellom Den tyrkiske ambassade i København og danske politikere.

The DRAEM_INVIVIA_23mar2015.ai

OMSTRIDT: Slik ser studioet Invivia for seg at skulpturen vil se ut på Kultorvet i København.

Foto: Invivia

I ti dager i mai er det planlagt at skulpturen ’The Draem’ skal stå på et av Danmarks mest kjente samlingssteder, torget Kultorvet i Købehavn sentrum. Den bemerkelsesverdige skulpturen er ni meter høy, lyser i mørket og er laget i anledning 100-årsmarkeringen for massakrene på armenerne.

Men allerede før den er på plass, får skulpturen Den tyrkiske ambassade i København til å rase, skriver danske Politiken.

Anerkjenner ikke folkemord

Til tross for at internasjonale forskere betegner massedrapene på armenerne som et folkemord, nekter den tyrkiske regjeringen å anerkjenne dette.

Ambassaden skriver i en mail til Politiken at det er «moralsk uholdbart og juridisk ubegrunnet»:

«Vi er skuffet over at en skulptur, som beskriver hendelsene i 1915 som et ’folkedrap’ vil bli oppført på en av de store plasser i København», skriver ambassaden i eposten.

Det er den arerikansk-armenske studioet Invivia som har fått tillatelse av København kommune til å sette opp skulpturen.

– Dette er et budskap om fred, sier Allen Sayegh, professor i design ved Harvard University og hovedmann bak skulpturen ’The Draem’, til Politiken.

Inntil videre har skulpturen skapt alt annet en fred.

Selvfølgelig kan vi markere det armenske folkedrap i København.

Lars Aslan, Socialdemokraterne

– Absurd

Danske politikere tar nå til motmæle mot ambassadens kritikk. Lars Aslan, som representerer Socialdemokraterne i Københavns borgerrepresentasjon, kaller kritikken absurd.

– Selvfølgelig kan vi markere det armenske folkedrap i København, sier han, ifølge Politiken og får støtte av kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen i Dansk Folkeparti:

– Tyrkia skal ikke blande seg i hva vi gjør i København, og hvilken ytringsfrihet og kunstnerisk frihet vi har, sier han.

I 2015 markeres 100-året for folkedrapet verden over, blant annet med skulpturen i København.

The DRAEM_INVIVIA_23mar2015.ai

POLITISK KUNST: Skultpuren 'The Draem' skal minne om det armenske folkemordet i 1915. Bildet er en manipulasjon.

Foto: INVIVIA