Hopp til innhold

Fortsatt usikker åpning av Nasjonalmuseet

Om under et år skulle Nasjonalmuseet åpne, men nå kan det ta enda lengre tid før publikum får besøke det nye museet.

Nasjonalmuseet om natten 2017

BYGGEPLASS: Arbeidene ved Nasjonalmuseet i Oslo kommer til å fortsette hele sommeren.

Illustrasjon: Statsbygg

Det er fortsatt knyttet stor usikkerhet til åpningsdatoen for det nye Nasjonalmuseet i Oslo. Opprinnelig skulle museet åpne i år, men ble i november utsatt til våren 2021.

– Vi kan ennå ikke sette en åpningsdato med sikkerhet. Først må Statsbygg bli ferdige med museet slik at vi kan ta inn kunst, forteller kommunikasjonssjef i Nasjonalmuseet Eirik Kydland.

Ytterligere forsinkelser av overtagelsen kan bety at museet må utsette åpningen neste år til etter sommeren.

Håper på å doble besøkstallet

Eirik Kydland

BEKYMRET: Overtagelsesdatoen for Nasjonalmuseet er ennå ikke sikker, sier Eirik Kydland, kommunikasjonssjef i Nasjonalmuseet.

Foto: Rune Mortensen

Nasjonalmuseet håper å doble besøkstallet i sitt nye hjem og ser for seg en million besøkende i løpet av åpningsåret. Da er det viktig å rekke sommersesongen.

– En sommersesong er viktig for oss. Samtidig må man innse at dette er en type prosjekt som tar tid. Det er et enormt og komplekst bygg, sier Kydland om enda en forsinkelse.

Planen var at byggingen skulle være ferdig innen juli, slik at Nasjonalmuseet kunne overta og starte innflyttingen av kunstverkene da, med åpning for publikum våren 2021.

Nå ligger det an til at bygget er ferdig i august.

– Vi tror byggingen er ferdig i august. Men vi har også bemanning i juli, selv om det er ferie, for å være sikker på at det går, sier prosjektleder Steinar Støre i Statsbygg.

Visning Nasjonalmuseet på Vestbanen

BYGGEPLASS: Arbeidene ved Nasjonalmuseet i Oslo kommer til å fortsette hele sommeren.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Utfordringer med byggingen

I november 2019 sprakk budsjettet med 150 millioner kroner. Budsjettet lander på 6,15 milliarder kroner, og Støre er trygg på at de ikke trenger mer penger enn dette.

Stortinget bevilger de siste kronene denne uka.

– Vi er ikke helt i mål, men vi utelukker at vi skulle ha behov for noe mer penger noen gang, sier Støre.

Underveis har byggingen blitt rammet av vanskelige materialvalg, en dørprodusent som gikk konkurs og tekniske anlegg som både har blitt forsinket, og blitt dyrere på grunn av lavere kronekurs.

Ifølge Kydland er det er vanskelig å si hvor lang tid de trenger for å gjøre alt klart til åpning før de har overtatt bygget. Det skal også gjøres en del testing, blant annet av inneklimaet kunsten skal bo i.

– Vi er sikker på at gevinsten blir desto større når vi kommer ut på den andre siden og har et nytt nasjonalmuseum som man vil ha glede av i mange, mange år framover, sier Kydland.

Kulturstrøm

 • To norske forfattere kjemper om nordisk råds litteraturpris

  13 romaner, diktsamlinger og historier er med i kampen om nordisk råds litteraturpris. To norske forfattare kjemper om den gjeve prisen.

  Niels Fredrik Dahl er et av de to norske håpene. Han er nominert for romanen «Fars rygg». Maria Navarro Skaranger er også nominert til den gjeve prisen med boka «Jeg plystrer i den mørke vinden».

  Prisene fra Nordisk råd er regnet for å vare blant de mest prestisjefylte i Norden. Forrige gang Norge vant var i 2015, med Jon Fosse og «Trilogien».

 • Martin Scorsese fikk æres-Gullbjørn i Berlin

  Mesterregissøren Martin Scorsese (81) uttrykte optimisme for filmens fremtid da han fikk en Æres-Gullbjørn i Berlin tirsdag kveld.

  – Jeg tror ikke den er i ferd med å dø … den transformerer seg. Den var aldri ment å være én ting, sa Scorsese, som også formante til ikke å frykte teknologien:

  – Den individuelle stemmen kan uttrykke seg selv på Tiktok eller i en fire timers film eller en to timer lang miniserie.

  Martin Scorsese har fått nye og unge fans takket være sin medvirkning i regissørdatteren Francescas lekne filmsnutter på Tiktok, skriver NTB.