Hopp til innhold

NTB: Åpningen av Nasjonalmuseet utsatt

Åpningen av det nye nasjonalmuseet er utsatt til våren 2021 på grunn av to kritiske leveranser som er forsinket.

Visning Nasjonalmuseet på Vestbanen

Det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Nasjonalmuseet stengte midlertidig i januar i år, og skulle egentlig åpne igjen høsten 2020. Nå melder NTB at åpningen er utsatt til våren 2021.

Grunnen til utsettelsen er to kritiske leveranser som er forsinket. Leveransene er knyttet til teknisk anlegg og nødvendige sikkerhetsdører. Åpningen er derfor utsatt med et halvår.

– Det er to leveranser som er forsinket. For å ikke gå på akkord med kvaliteten vil vi sørge for at disse leveransene på plass, og for at de blir testet, slik at vi har en stabil drift før vi åpner. De to leveransene sørger for riktig luft og temperatur og en handler om sikkerhetsdører, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NTB.

Det er selskapene Caverion og Rapp Bomek som skal stå bak disse leveringene, ifølge Statsbygg.

– Dette har vært et prosjekt som har vært preget av store forsinkelser og det har også berørt vår leveranse. Utsettelsen syns vi er leit for publikum, sier Helene Johansen Facchini, markeds- og kommunikasjonssjef i Caverion Norge.

Caverion leverer elektro, rør og ventilasjon til det nye Nasjonalmuseet. Terje Bøe, CEO i Rapp Bomek, forklarer til NRK at de skal levere sikkerhetsdørene til bygget og har blitt forsinket.

– Verdifull kunst krever strenge krav til sikkerhetsløsninger, med høy grad av kompleksitet. Det har tatt tid å utvikle løsningene, som er utviklet i samarbeid med Statsbygg, og som nå skal leveres i prosjektet. Jeg opplever dialogen med Statsbygg som profesjonell og konstruktiv, men å avklare de tekniske løsningene har tatt lengre tid enn vi så for oss, sier Bøe.

Den opprinnelige planen var at dørene skulle være ferdige i andre kvartal i år, men for å ivareta kravene så blir de forsinket.

– Vi blir ferdige første kvartal neste år, og i henhold til omforent plan med Statsbygg, sier han.

– Dette er leit

Bøe opplever at Statsbygg ønsker å teste bygget før de flytter inn.

Njaa Aschim i Statsbygg sier til NRK at både flyttingen av kunst og publikumsåpningen blir utsatt.

– Vi må teste ut museet når hele bygningen er ferdig, sier hun.

I mai startet flyttingen av kunstverk fra nasjonalmuseet. 100.000 uerstattelige kunstverk skal flyttes over i nytt bygg, men denne prosessen er nå satt på vent til bygget er ferdig.

I en pressemelding fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet sier Karin Hindsbo, direktøren ved Nasjonalmuseet, at de hadde sett frem mot åpningen høsten 2020.

Karin Hindsbo blir ny direktør ved Nasjonalmuseet

Direktør ved Nasjonalmuseet Karin Hindsbo sier at det er leit med utsettelsen av åpningen av det nye Nasjonalmuseet.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Dette er leit. Vi hadde gledet oss til å åpne museet høsten 2020 og har planlagt for det. Nå må vi se på hvordan vi skal håndtere dette på best mulig måte, sier Hindsbo i meldingen.

– Skal ikke berøre kostnadsrammen

Sikkerhetsdørene må være på plass før Nasjonalmuseet kan begynne å flytte kunsten, står det i pressemeldingen.

Kostnadsrammen på 6 milliarder vil ikke bli påvirket av forsinkelsen, skriver departementet videre.

– Når det nye Nasjonalmuseet åpner, får vi et praktbygg som vil gi generasjoner av nordmenn gode kunstopplevelser. Det er også gledelig at vi ferdigstiller et så komplisert byggeprosjekt under kostnadsrammen, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland i pressemeldingen.

Nasjonalgalleriet stenger

Verket «Brudeferd i Hardanger» av Adolph Tidemand og Hans Gude er en del av samlingen til Nasjonalmuseet.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Aschim i Statsbygg sier også til NRK at kostnadsrammen ikke blir påvirket av forsinkelsen.

– Dette skal ikke berøre kostnadsrammen til det nye bygget, sier Aschim.

– Vi går nå i dialog med Nasjonalmuseet om å finne gode løsninger slik at de ikke blir påført store, ekstra økonomiske belastninger, legger Aschim til.

Fikk ti millioner til ekstraordinære kostnader

I mai meldte regjeringen at Nasjonalmuseet fikk 10 millioner kroner til ekstraordinære kostnader. Ifølge en pressemelding la regjeringen frem forslag om å gi ekstra midler til flytting av samlingene og bygge opp nye utstillinger i nybygget på Vestbanen.

«Nasjonalmuseet har en særdeles viktig oppgave foran seg med flytting av hele Norges kunstskatter og med å bygge de nye utstillingene. Dette krever en ekstraordinær innsats og regjeringa legger derfor frem en tildeling på 10 millioner kroner til ekstraordinære kostnader i 2019», sa kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande i meldingen da.

I neste års statsbudsjett fikk Nasjonalmuseet 790 millioner kroner. Skei Grande kunne da ikke si hvor mye av de 790 millionene som brukes på flyttingen.

Kilde: NTB/NRK

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh