Hopp til innhold

Forteller åpent om Nord-Korea i ny bok

Etter et tjuetalls arbeidsopphold og reiser rundt i Nord-Korea, er nå kunstner Morten Traavik klar for å være helt ærlig med boka «Forræderens guide til Nord-Korea».

Morten Traavik

Kunstner Morten Traavik forteller at den nye boka, «Forræderens guide til Nord-Korea», skal ta for seg temaer som kjærlighet, tillit og vennskap på tvers av fordommer.

Foto: Jørund F. Pedersen

– Det at jeg har lagt samarbeidet med Nord-Korea på is, gjør at jeg kan fortelle mer åpent enn det jeg har kunnet tidligere, sier Morten Traavik.

Kunstneren samarbeidet tett med Nord-Koreas kulturmyndigheter i flere år for å legge til rette for kunstutveksling, og også for å bygge bro mellom landet og Vesten.

Traavik arrangerte blant annet den aller første rockekonserten i Pyongyang og lot nordkoreanske barn spille Kardemomme by under festspillene i Bergen.

Klar for å være helt ærlig

Høsten 2017 valgte Traavik likevel å avslutte samarbeidet med Nord-Korea. Nå mener han at han er klar for å fortelle helt ærlig om hans opplevelser med landet i boka «Forræderens guide til Nord-Korea».

– Det har jo skjedd en hel del. Både fine ting og ikke så fine ting som jeg av ulike grunner har valgt å ikke fortelle om i løpet av de seks årene jeg har samarbeidet tett med Nord-Korea, sier han.

Morten Traavik og Laibach

Kunstner Morten Traavik har gjort flere omstridte prosjekter i samarbeid med kulturmyndighetene i Nord-Korea. Her fra han arrangerte landets første vestlige rockekonsert med det slovenske bandet Laibach.

Foto: Daniel Miller

Det kunne gått veldig galt

Traavik trekker spesielt frem én episode der det kunne gått veldig galt.

Det var da en norsk fotograf som jeg hadde gått med på å ta med meg på en av mine turer, ble pågrepet på flyplassen i Pyongyang et kvarter etter at vi hadde landet. Med en grovt fornærmende video mot Kim Jong-un på sin mobiltelefon, forteller Traavik.

Traavik trekker paralleller til det som skjedde med Otto Warmbier, den amerikanske studenten som ble dømt til 15 års fengsel etter å ha blitt anklaget for å ha stjålet en propagandaplakat på hotellet han bodde. Studenten ble sendt hjem til USA etter halvannet år og døde kort tid etter.

– Det var mye av det samme forløpet som skjedde og et sånt utfall kunne nok lett ha spøkt i horisonten om ikke mine nordkoreanske partnere og meg selv hadde klart å forhandle situasjonen i land, sier han.

Besøkte festivalen i 2014

Vil ikke forsvare, men forklare

Traavik har holdt episoder som dette hemmelig frem til nå, men velger å dele det i boken fordi han ønsker å gi et mer fullstendig og nyansert bilde av Nord-Korea.

Kunstneren presiserer at han ikke vil forsvare Nord-Korea, men forklare det.

Jeg håper at hvis man leser denne boken vil man forhåpentligvis få en del nye tanker om ikke bare Nord-Korea, men også oss utenfor og hvordan vi tilnærmer oss land som Nord-Korea. Hvordan vil tilnærmer oss det som er annerledes, sier Traavik.

Onsdag kommer dokumentaren «Vår mann i Pyongyang», om det siste prosjektet Traavik gjorde før bruddet med Nord-Korea.

Om bruddet med Nord-Korea er endelig, er ikke kunstneren så sikker på.

– Er det noe den seneste utviklingen i Nord-Korea tyder på, så er det at ingenting er endelig. Men akkurat nå passer det veldig fint med en pause i forholdet på ubestemt tid, sier Traavik.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK