Forlag gir ut Durek Verrett-bok på norsk – endrer flere avsnitt

Forlaget Lille Måne gir ut den omdiskuterte boken med endrede avsnitt og ny tittel. Forleggeren Jan Mesicek sier han har fått flere e-poster med spydigheter og oppgulp etter at nyheten ble kjent.

 sjaman Durek

Durek Verrett har blitt en omdiskutert mann etter at forholdet med prinsesse Märtha Louise ble kjent. Nå utgir et lite forlag boka hans.

Foto: Carina Johansen / Carina Johansen

– Det er kjempestor interesse for sjamanisme og spiritualitet i Norge. Vi har fått høre i mange år om viktigheten av tankens kraft, og Dureks bok tar opp at dette kan slå begge veier. Dette er gammelt nytt, sier forlegger Jan Mesicek i Lille Måne til NRK.

Da Cappelen Damm stoppet boka i oktober, hadde den tittelen «Spirit Hacking». På nettsidene til Lille Måne har den blitt døpt om til «Sjamanens reise».

Lille Måne beskriver seg selv som et forlag som «gir ut bøker for tenkende og følende mennesker». Verretts bok skal utgis 29. november, opplyser forlaget på sine nettsider.

Det var Dagbladet som omtalte saken først.

Endrer innhold: «Rabalder»

Mesicek sier til NRK at forlaget fikk vite at de fikk rettighetene til boka natt til torsdag norsk tid. Før den skal utgis, skal imidlertid Verrett endre på flere avsnitt.

– Durek Verrett vil omformulere noen passasjer, som er blitt tatt helt ut av sin kontekst. Han har gått gjennom manus og skrevet om et par avsnitt som kan feiltolkes, forutsatt at de leses med en intensjon om å tolke i vond mening. Det er dét noen har gjort, sier Mesicek.

Endringene skjer etter massiv kritikk mot flere avsnitt i boka, som blant annet omhandler årsaker og behandlingsformer for kreft.

– Durek har kommet med ny tekst om det med kreft, inkludert det som handler om barn. Det blir et tillegg til teksten, og noen små redigeringer, utdyper Mesicek.

Verrett skrev blant annet at kreft er «selvpåført» og et resultatet at man ikke lenger ønsker å leve.

– Det er noen få avsnitt som er kontroversielle, og som har skapt så mye rabalder at jeg ble forskrekket over alt det gode i boka som er blitt fullstendig oversett. Dette er en bok som gir påfyll til sjelen, sier Mesicek.

Han forteller at kritikken mot boka var årsaken til at forlaget fikk øynene opp for den.

– Mediedekningen bærer preg av «nå skal vi ta»-journalistikk. Det vekket også vår nysgjerrighet for boka. Denne boka hadde ikke vært på vår radar før nå, sier han.

Han mener at det ikke er mye om kreft i boken.

– Denne boken handler ikke om kreft, den handler om å forstå flere aspekter ved livet. Durek har et budskap vi trenger. Jeg tror han har knekt koden når det gjelder hvordan hat og negativitet påvirker helsen vår, sier Mesicek.

Får e-poster med ønsker om at de går konkurs

– Jeg har fått flere hatmailer rett etter at det ble kjent at jeg gir ut boka. Flere vil at jeg skal gå konkurs, det er en kombinasjon av trusler, spydigheter og oppgulp. Det er både fra anonyme og voksne med fullt navn. Hvor kommer dette hatet fra? spør han.

NRK har sett innholdet i noen av mailene Mesicek har mottatt, og de inneholder hets, karakteristikker av forlaget, karakteristikker av Mesicek og ønsker om at forlaget skal gå konkurs.

Mesicek sier at det aldri er hyggelig å motta slike mailer, men at det ikke påvirker avgjørelsen om å gi ut boken.

– Vi mener denne boken har livets rett og at den kan gi nyttige aspekter for mange lesere, sier han.

Ble stemplet «skadelig»

Cappelen Damm trakk boka i oktober, etter omfattende kritikk av innholdet i den. Forlaget selv omtalte passasjer i boka som skadelig.

– Vår konklusjon er at boka ikke burde vært antatt, den vil ikke bli utgitt, og forlaget har orientert rettighetshaverne om dette, skrev Cappelen Damm i en pressemelding den gang.

Forlagssjef Knut Ola Ulvestad i Cappelen Damm er ordknapp om at et annet forlag nå utgir boka.

– Jeg har vel ikke egentlig rukket å tenke så mye om det. Heller ikke vane for å uttale meg om andre forlags bøker, sier forlagssjef Knut Ola Ulvestad til NRK.

– Vet du om de bruker deres oversettelse?

– Det har jeg ingen kjennskap til. Vi har frasagt oss rettighetene til denne boka.

Kulturstrøm

  • Stjernespekket Hitchcock-hommage

    Netflix-filmen «The Woman in the Window» er en visuelt forseggjort og velspilt psykologisk thriller med et imponerende rollegalleri (Amy Adams, Gary Oldman, Julianne Moore). – Fungerer godt som popkornvennlig kveldsfilm, skriver Filmpolitiet. (Terningkast 4)

    Amy Adams i filmen "The woman in the window"
    Foto: Melinda Sue Gordon/Netflix