Forlaget stopper utgivelsen av Durek Verretts bok

Boken «Spirit Hacking» blir ikke utgitt i Norge. Forlaget Cappelen Damm stopper den planlagte utgivelsen, blant annet på grunn av avsnittene om kreftbehandling.

 sjaman Durek

Durek Verrett ble orientert av Cappelen Damm i dag om at de ikke kommer til å gi ut boken hans.

Foto: Carina Johansen / Carina Johansen

– Vår konklusjon er at boka ikke burde vært antatt, den vil ikke bli utgitt, og forlaget har orientert rettighetshaverne om dette, skriver Cappelen Damm.

Cappelen Damm inngikk i mai i år en avtale om å gi ut boken til prinsesse Märthas kjæreste etter å ha konkurrert med flere andre norske forlag om rettighetene.

– Debatten etter utgivelsen i USA gjorde oss oppmerksomme på en del problematiske avsnitt i boken. Vi gjorde da en ny vurdering og så da at boken ikke burde vært antatt, sier kommunikasjonssjef i Cappelen Damm, Tone Hansen, til NRK.

Hun sier at Verrett sin agent i dag ble orientert av forlaget om beslutningen.

– Burde vært vurdert tidligere

Omslaget til Spirit Hacking

«Spirit Hacking» var planlagt å komme i salg 29. oktober i år.

Forlaget skriver at manuset skulle ha vært gjennom en bredere redaksjonell vurdering og diskusjon ved antagelsestidspunktet.

– Her har det skjedd en svikt. Det burde vært gjort en breiere redaksjonell vurdering fra vår side. Det var først når den amerikanske utgaven kom at vi ble oppmerksomme på de problematiske partiene, sier Tone Hansen.

Forlaget peker særlig på avsnittene som handler om kreft som en grunn til at boken er stoppet.

– Det er særlig avsnittet som omhandler kreft som er problematisk. Det som står der kan være skadelig dersom det tas bokstavelig, sier Hansen.

Forlagssjef avbrøt bokmesse for å lese boken

Forlagssjef i Cappelen Damm, Knut Olav Ulvestad, forteller at det var etter han leste Dagbladets litteraturkritiker Cathrine Krøger sin anmeldelse Gal manns tale at han gjennomgikk boken på nytt.

– Jeg avbrøt bokmessen i Frankfurt og satte meg på hotellrommet for å lese hele den norske versjonen. Da så jeg avsnittene, blant annet om kreft, som etisk sett er problematiske. Dette satte i en ny og breiere redaksjonell vurdering som skulle vært gjort for lenge siden, sier Ulvestad.

– Dette handler om etikk og ikke jus. Vi ser at vi har gjort en feil, og nå retter vi opp, sier forlagssjefen.

Langer ut i direktesending på Instagram

Cappelen Damm sier til NRK at Verret skal ha blitt orientert om beslutningen.

Verrett opplever imidlertid noe helt annet, og sa i en 27 minutter lang direktesending på Instagram i natt at han ikke fikk beskjed. I tillegg til å snakke om situasjonen med den stansete utgivelsen langer han ut mot norsk presse.

Via en direktesending på Instagram rettet Durek Verett i natt hard kritikk mot den norske pressen, som han mener mobber han og kjæresten Prinsesse Märtha Louise

Via en direktesending på Instagram rettet Durek Verett i natt hard kritikk mot den norske pressen, som han mener mobber han og kjæresten Prinsesse Märtha Louise

I sendingen anklager Verret norsk presse for å drive med mobbing, og mener at de har misforstått og tatt flere av tingene som tas opp i boka ut av kontekst.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt å si noe, men jeg vil ikke la mobberne holde på lenger. Norsk presse, dere er mobbere. Dere mobber kjæresten min, dere mobber meg, og dere gjør det for å selge aviser. Det er en skam, sier han.

Prinsessen reklamerte

Boken skulle ha undertittelen «Sjamanske metoder for å gjenvinne din personlige kraft, skape indre forvandling og gjøre verden lysere».

Selv om boken har vært kritisert siden den ble utgitt i USA; har prinsesse Märtha reklamert for boken.

I et innlegg på Instagram for en uke siden skrev hun at «denne boken er noe for seg selv». Hun oppfordret alle til selv å finne ut hvordan de skal «hack your spirit».

Kulturstrøm

  • TikTok og Twitter i samtaler

    Den kinesiske videoappen TikTok skal være i samtaler med Twitter om et samarbeid, melder Wall Street Journal. Det skal dreie seg om tidlige forhandlinger om drift av appens amerikanske del etter at president Trump nektet TikTok å drive videre i USA.

  • TikTok saksøker Trump-regjeringa

    TikTok vil saksøke Trump-regjeringa for restriksjonane mot appen. Søksmålet kan kome alt tysdag, melder NPR, som siterer ei anonym kjelde som skal arbeide med søksmålet. TikTok mener vedtaket er i strid mot grunnlova fordi dei ikkje fekk uttale seg.