Hopp til innhold

Kronprins Haakon om sjaman Dureks bok: – Jeg hadde vel tatt utgangspunkt i forskning

Cappelen Damm stoppet utgivelsen av sjaman Dureks bok, kronprinsen sier det er tydelig at forlaget har tatt sine vurderinger.

Kronprins Haakon kommenterer Durek Verretts bok.

I går ble det kjent at Cappelen Damm stopper den planlagte utgivelsen av boka til den selvtitulerte sjaman Durek Verrett «Spirit Hacking», på grunn av etiske vurderinger. Også i Sverige er boka stanset før utgivelsen.

Kronprins Haakon sier til NRK at det er tydelig at forlaget har tatt sine vurderinger.

– Det er jo opp til forlaget om de ønsker å utgi en bok eller ikke. Det er tydelig at de har gjort sine vurderinger der, sier kronprinsen.

På spørsmål om hva kronprinsen tenker om boken svarer han:

– Utgangspunktet mitt er at vi har ganske forskjellig tilnærming til disse spørsmålene. Jeg hadde vel tatt utgangspunkt i forskning på helse og det norske helsevesenet.

Cappelen Damm sier til NRK at manuset skulle ha vært gjennom en bredere redaksjonell vurdering og at det har skjedd en svikt.

Det er særlig avsnittene som omhandler årsaker og behandlingsformer for kreft som er problematiske. Blant annet skriver Verret i boka at kreft er «selvpåført» og et resultatet at vi ikke lenger ønsker å leve.

 sjaman Durek

Flere av Norges største forlag, som NRK har vært i kontakt med, sier at de i likhet med Cappelen Damm ikke ønsker å gi ut sjamanens bok.

Foto: Carina Johansen / Carina Johansen

Forlagssjef Knut Olav Ulvestad i Cappelen Damm forteller at han valgte å gjennomgå boken på nytt etter å ha lest Dagbladets litteraturkritiker Cathrine Krøger sin anmeldelse «Gal manns tale».

– Da så jeg avsnittene, blant annet om kreft, som etisk sett er problematiske. Dette satte i en ny og breiere redaksjonell vurdering som skulle vært gjort for lenge siden, sier Ulvestad.

Langer ut i direktesending på Instagram

Forlaget sier til NRK at Verret skal ha blitt orientert om beslutningen. Han opplever imidlertid noe helt annet, og sa i en 27 minutter lang direktesending på Instagram i natt at han ikke fikk beskjed. I tillegg til å snakke om situasjonen med den stansete utgivelsen langer han ut mot norsk presse.

Märtha Louise og sjaman Durek Verrett

Durek Verrett kaller i den direktesendte sendingen på Instagram norsk presse for mobbere. Han mener pressen har mobbet både han og kjæresten prinsesse Märtha Louise.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I sendingen anklager Verret norsk presse for å drive med mobbing, og mener at de har misforstått og tatt flere av tingene som tas opp i boka ut av kontekst.

Se Veretts kritikk mot pressen her:

Via en direktesending på Instagram rettet Durek Verett i natt hard kritikk mot den norske pressen, som han mener mobber han og kjæresten Prinsesse Märtha Louise

Via en direktesending på Instagram rettet Durek Verrett i natt hard kritikk mot den norske pressen, som han mener mobber han og kjæresten prinsesse Märtha Louise.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt å si noe, men jeg vil ikke la mobberne holde på lenger. Norsk presse, dere er mobbere. Dere mobber kjæresten min, dere mobber meg, og dere gjør det for å selge aviser. Det er en skam, sier han.

– Synd vi ikke hører sjamanens verdensbilde

Redaktør i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Sellbekk, skriver på Twitter at han mener Cappelen Damm burde gitt ut boken på norsk.

Laster Twitter-innhold

– Jeg syns det er synd vi ikke hører sjamanens verdensbilde beskrevet med hans egne ord. Dette er jo den enkeltpersonen som kanskje mest påvirker forholdet mellom det norske folk og kongehuset nå. Det å vite mer om hva han står for og fremfor alt med hans egne ord tror jeg hadde vært verdifullt, utdyper han til NRK:

Samtidig forstår redaktøren at enkelte av påstandene, særlig de om kreft, i boken gjør at forlaget velger å ikke gi ut boken.

Kunne du publisert en artikkel med det samme innholdet?

– Absolutt, en kronikk fra sjaman Durek skulle jeg gjerne hatt på trykk. Så hadde det nok kommet en lederartikkel i etterkant som imøtegikk det han står for.

Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek

Redaktør Vebjørn Selbekk syns det er synd at boken til sjaman Durek ikke kommer ut på norsk.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Når det gjelder Verretts utsagn om at å ikke gi ut boken er sensur, og at norsk presse mobber ham og prinsesse Märtha Louise mener redaktøren de faller på sin egen urimelighet.

– Men dette hadde vært en mulighet til å få ut hans verdensbilde mellom to permer, og da kan han ikke skylde på at media vrir på det han sier. Da står det på egne bein, og det mener jeg hadde vært et verdifullt bidrag i debatten rundt kongehuset, prinsessen o g monarkiet, sier han.

Flere forlag ønsker ikke gi ut boka

Flere forlag som NRK har vært i kontakt med sier at de i likhet med Cappelen Damm ikke ønsker å gi ut sjamanens bok, deriblant Gyldendal, Oktober, Forlaget Press, Strawberry Publishing og Gloria forlag.

– Vi har begrensa med helsekunnskap på forlaget, men det kan jo nevnes at vi ikke tror kreft er selvpåført. Vi sa nei til boken da den gikk runden tidligere i år, og det er ingenting som tyder på at det var en feil avgjørelse, sier Magnus Rønningen i Strawberry.

Videre sier forlagssjef Anne Gaathaug i Gloria:

– Jeg har ikke lest boka, kun utdrag av den engelske. Avsnittet om kreftbehandling og barn er mer enn nok for meg til å takke nei.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)