Hopp til innhold

Kronprins Haakon om sjaman Dureks bok: – Jeg hadde vel tatt utgangspunkt i forskning

Cappelen Damm stoppet utgivelsen av sjaman Dureks bok, kronprinsen sier det er tydelig at forlaget har tatt sine vurderinger.

Kronprins Haakon kommenterer Durek Verretts bok.

I går ble det kjent at Cappelen Damm stopper den planlagte utgivelsen av boka til den selvtitulerte sjaman Durek Verrett «Spirit Hacking», på grunn av etiske vurderinger. Også i Sverige er boka stanset før utgivelsen.

Kronprins Haakon sier til NRK at det er tydelig at forlaget har tatt sine vurderinger.

– Det er jo opp til forlaget om de ønsker å utgi en bok eller ikke. Det er tydelig at de har gjort sine vurderinger der, sier kronprinsen.

På spørsmål om hva kronprinsen tenker om boken svarer han:

– Utgangspunktet mitt er at vi har ganske forskjellig tilnærming til disse spørsmålene. Jeg hadde vel tatt utgangspunkt i forskning på helse og det norske helsevesenet.

Cappelen Damm sier til NRK at manuset skulle ha vært gjennom en bredere redaksjonell vurdering og at det har skjedd en svikt.

Det er særlig avsnittene som omhandler årsaker og behandlingsformer for kreft som er problematiske. Blant annet skriver Verret i boka at kreft er «selvpåført» og et resultatet at vi ikke lenger ønsker å leve.

 sjaman Durek

Flere av Norges største forlag, som NRK har vært i kontakt med, sier at de i likhet med Cappelen Damm ikke ønsker å gi ut sjamanens bok.

Foto: Carina Johansen / Carina Johansen

Forlagssjef Knut Olav Ulvestad i Cappelen Damm forteller at han valgte å gjennomgå boken på nytt etter å ha lest Dagbladets litteraturkritiker Cathrine Krøger sin anmeldelse «Gal manns tale».

– Da så jeg avsnittene, blant annet om kreft, som etisk sett er problematiske. Dette satte i en ny og breiere redaksjonell vurdering som skulle vært gjort for lenge siden, sier Ulvestad.

Langer ut i direktesending på Instagram

Forlaget sier til NRK at Verret skal ha blitt orientert om beslutningen. Han opplever imidlertid noe helt annet, og sa i en 27 minutter lang direktesending på Instagram i natt at han ikke fikk beskjed. I tillegg til å snakke om situasjonen med den stansete utgivelsen langer han ut mot norsk presse.

Märtha Louise og sjaman Durek Verrett

Durek Verrett kaller i den direktesendte sendingen på Instagram norsk presse for mobbere. Han mener pressen har mobbet både han og kjæresten prinsesse Märtha Louise.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I sendingen anklager Verret norsk presse for å drive med mobbing, og mener at de har misforstått og tatt flere av tingene som tas opp i boka ut av kontekst.

Se Veretts kritikk mot pressen her:

Via en direktesending på Instagram rettet Durek Verett i natt hard kritikk mot den norske pressen, som han mener mobber han og kjæresten Prinsesse Märtha Louise

Via en direktesending på Instagram rettet Durek Verrett i natt hard kritikk mot den norske pressen, som han mener mobber han og kjæresten prinsesse Märtha Louise.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt å si noe, men jeg vil ikke la mobberne holde på lenger. Norsk presse, dere er mobbere. Dere mobber kjæresten min, dere mobber meg, og dere gjør det for å selge aviser. Det er en skam, sier han.

– Synd vi ikke hører sjamanens verdensbilde

Redaktør i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Sellbekk, skriver på Twitter at han mener Cappelen Damm burde gitt ut boken på norsk.

Laster Twitter-innhold

– Jeg syns det er synd vi ikke hører sjamanens verdensbilde beskrevet med hans egne ord. Dette er jo den enkeltpersonen som kanskje mest påvirker forholdet mellom det norske folk og kongehuset nå. Det å vite mer om hva han står for og fremfor alt med hans egne ord tror jeg hadde vært verdifullt, utdyper han til NRK:

Samtidig forstår redaktøren at enkelte av påstandene, særlig de om kreft, i boken gjør at forlaget velger å ikke gi ut boken.

Kunne du publisert en artikkel med det samme innholdet?

– Absolutt, en kronikk fra sjaman Durek skulle jeg gjerne hatt på trykk. Så hadde det nok kommet en lederartikkel i etterkant som imøtegikk det han står for.

Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek

Redaktør Vebjørn Selbekk syns det er synd at boken til sjaman Durek ikke kommer ut på norsk.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Når det gjelder Verretts utsagn om at å ikke gi ut boken er sensur, og at norsk presse mobber ham og prinsesse Märtha Louise mener redaktøren de faller på sin egen urimelighet.

– Men dette hadde vært en mulighet til å få ut hans verdensbilde mellom to permer, og da kan han ikke skylde på at media vrir på det han sier. Da står det på egne bein, og det mener jeg hadde vært et verdifullt bidrag i debatten rundt kongehuset, prinsessen o g monarkiet, sier han.

Flere forlag ønsker ikke gi ut boka

Flere forlag som NRK har vært i kontakt med sier at de i likhet med Cappelen Damm ikke ønsker å gi ut sjamanens bok, deriblant Gyldendal, Oktober, Forlaget Press, Strawberry Publishing og Gloria forlag.

– Vi har begrensa med helsekunnskap på forlaget, men det kan jo nevnes at vi ikke tror kreft er selvpåført. Vi sa nei til boken da den gikk runden tidligere i år, og det er ingenting som tyder på at det var en feil avgjørelse, sier Magnus Rønningen i Strawberry.

Videre sier forlagssjef Anne Gaathaug i Gloria:

– Jeg har ikke lest boka, kun utdrag av den engelske. Avsnittet om kreftbehandling og barn er mer enn nok for meg til å takke nei.

Kulturstrøm

 • BlimE-låten for første gang på sørsamisk

  I år er det første gang at BlimE-låten er på sørsamisk. Mina Eira Åhren oppfordrer alle barn til å lære seg et par ord fra den, slik at språket ikke dør ut.

 • Enormt steinmonument funnet sør i Spania

  En stor samling med stående stein er funnet i Huelva-provinsen sør i Spania. Det megalittiske monumentet kan være ett av de største i Europa, ifølge arkeologer.

  Steinene er oppdaget av arkeologer ved Guadiana-elva like ved grensen til Portugal. Monumentet består av over 500 stående steiner samt en rekke andre steiner og strekker seg over et område på seks kvadratkilometer.

  Steinene er mellom 1 og 3 meter høye. De fleste står oppreist, men det er også steiner som ligger på bakken. Noen er stablet oppå hverandre, mens andre er stilt i rekker eller i ring.

  De eldste steinene trolig ble reist rundt 6.000 år før Kristus.

  (NTB)