NRK Meny
Normal

For lite til å redde kulturskatter

30 millioner kroner er satt av på statsbudsjettet til å sikre nasjonalskattene i Vikingskipshuset på Bygdøy. Det er ti millioner kroner mindre enn Kulturhistorisk museum har bedt om.

Vogn fra Vikingskiphuset på Bygdøy

Vognen fra Osebergskipet er i spesielt dårlig forfatning.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Tilskuddet skal fordeles over tre år.

Et internasjonalt ekspertutvalg anbefalte i mai 2012 at vikingskipene og tilhørende samlinger ikke skal flyttes og at tiltak er helt nødvendig for å bevare nasjonalskattene.

Se video:

I 1904 graver arkeologer fram et godt bevart skip fra en gravhaug ved Tønsberg, der en vikingdronning var blitt gravlagt i år 834. Skipet blir kalt Osebergskipet.
Det er også gjort flere arkeologiske skipsfunn fra vikingtida i Norge. Sammen med Osebergskipet er de enestående kulturminnene stilt ut i Vikingskipshuset på Bygdøy. Universitetet i Oslo ønsker å flytte skipene til et nytt kulturhistorisk museum som skal bygges i Bjørvika, men det er reist tvil om de inntil 1 200 år gamle trebåtene tåler flytting. 
Riksantikvaren mener at Vikingskipshuset med skip og annet innhold bør fredes. Huset ble tegnet av en kjent norsk arkitekt, Arnstein Arneberg, og første del av museet åpnet i 1926. 
Den 3. mai 2012 konkluderte en internasjonal ekspertgruppe med at vikingskipene ikke bør flyttes fra Bygdøy, og kunnskapsminister Kristin Halvorsen fastslår samtidig at saken nå er avgjort.
I dette innslaget får du innblikk i konservatorenes arbeid med de skjøre gjenstandene fra vikingtida.

Kan vikingskipene flyttes?

Går i oppløsning

Både sledene og vognen fra Osebergskipet, noen av Norges mest unike kunstskatter, er i ferd med å gå i oppløsning. Overflaten er blitt hard og sprø, og trevirket i ferd med å bli til pulver.

– Situasjonen er helt kritisk, sa direktør for Kulturhistorisk museum,Rane Willeslev, før statsbudsjettet ble lagt fram i dag.

Hør innslaget i Kulturnytt:

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller