Hopp til innhold

For lite til å redde kulturskatter

30 millioner kroner er satt av på statsbudsjettet til å sikre nasjonalskattene i Vikingskipshuset på Bygdøy. Det er ti millioner kroner mindre enn Kulturhistorisk museum har bedt om.

Vogn fra Vikingskiphuset på Bygdøy

Vognen fra Osebergskipet er i spesielt dårlig forfatning.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Tilskuddet skal fordeles over tre år.

Et internasjonalt ekspertutvalg anbefalte i mai 2012 at vikingskipene og tilhørende samlinger ikke skal flyttes og at tiltak er helt nødvendig for å bevare nasjonalskattene.

Se video:

I 1904 graver arkeologer fram et godt bevart skip fra en gravhaug ved Tønsberg, der en vikingdronning var blitt gravlagt i år 834. Skipet blir kalt Osebergskipet.
Det er også gjort flere arkeologiske skipsfunn fra vikingtida i Norge. Sammen med Osebergskipet er de enestående kulturminnene stilt ut i Vikingskipshuset på Bygdøy. Universitetet i Oslo ønsker å flytte skipene til et nytt kulturhistorisk museum som skal bygges i Bjørvika, men det er reist tvil om de inntil 1 200 år gamle trebåtene tåler flytting. 
Riksantikvaren mener at Vikingskipshuset med skip og annet innhold bør fredes. Huset ble tegnet av en kjent norsk arkitekt, Arnstein Arneberg, og første del av museet åpnet i 1926. 
Den 3. mai 2012 konkluderte en internasjonal ekspertgruppe med at vikingskipene ikke bør flyttes fra Bygdøy, og kunnskapsminister Kristin Halvorsen fastslår samtidig at saken nå er avgjort.
I dette innslaget får du innblikk i konservatorenes arbeid med de skjøre gjenstandene fra vikingtida.

Kan vikingskipene flyttes?

Går i oppløsning

Både sledene og vognen fra Osebergskipet, noen av Norges mest unike kunstskatter, er i ferd med å gå i oppløsning. Overflaten er blitt hard og sprø, og trevirket i ferd med å bli til pulver.

– Situasjonen er helt kritisk, sa direktør for Kulturhistorisk museum,Rane Willeslev, før statsbudsjettet ble lagt fram i dag.

Hør innslaget i Kulturnytt:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.