NRK Meny
Normal

Ullmann føler seg forbigått av norsk film

Mellom 1969 og 2008 var Norges mest kjente skuespiller uten filmjobber i Norge. – Det forstår jeg ikke, sier kinoaktuelle Liv Ullmann.

Mellom 1959 og 2008 var Norges mest kjente skuespiller uten filmjobber i Norge.

PREMIEREKLAR: Liv Ullmann har i dag premiere på «Frøken Julie», filmen hun har regissert og skrevet manus til basert på Strindbergs stykke. Reporter: Mikal Olsen Lerøen.

I dag har filmen «Frøken Julie» premiere, og Liv Ullmann står for manus og regi for den stjernetunge Strindberg-filmatiseringen.

Som skuespiller ble Ullmann Oscar-nominert to ganger, men tross hennes internasjonale størrelse har norsk filmbransje vist liten interesse for å bruke henne.

Med unntak av en såkalt cameo-rolle i «Draumspel» i 1994, fikk ikke Liv Ullmann en eneste rolle i norske filmer fra «An-Magritt» fra 1969 fram til «I et speil, i en gåte» fra 2008.

Dét utgjør nesten førti år uten Ullmann foran kamera i en ordentlig rolle.

– Jeg synes det var dumt at de ikke brukte meg som skuespillerinne. Å ikke få ett filmtilbud i løpet av alle disse årene, det forstår jeg ikke. Og det var kjempedumt, sier hun til NRK, og presiserer at hun ikke liker å snakke om det.

– Lett suidicalt

Per Haddal var filmkritiker i Aftenposten fra 1978 til 2009. Han er mindre redd for å ta sterke ord i bruk.

Per Haddal

NESTOR I FAGET: Filmkritiker Per Haddal mener norsk film har opptrådt «suicidalt» ved ikke å bruke Liv Ullmann i nærmere 40 år.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Jeg synes det er skandaløst, rett og slett. Ullmann er vår aller største filmpersonlighet. Det er lett suicidal framferd at man ikke tar vare på og videreutvikler det man har som er ubestridelig godt, sier han.

Jan Erik Holst var i mange år direktør ved Norsk filminstitutt, og er i dag redaktør samme sted. Han gir Ullmann sterke skussmål.

– Jeg kan godt si at hun ligger på linje med Clint Eastwood, John Wayne eller Al Pacino, sier han.

Holst tror grunnen til at norske filmregissører ikke brukte henne er talentet hennes.

– Jeg tror ikke at det ble skrevet noen filmer som passet henne i perioden i hvert fall fra 1970 til 1985, sier den mangeårige filmdirektøren.

– Nå er det slutt

Og norsk film får ikke flere sjanser til å bruke Ullmann, sier hovedpersonen selv.

Nå er det nemlig over.

Til NRK forteller 76-åringen at hun ikke kommer til å gjøre flere roller. Hun synes hun er blitt for gammel.

– Men det har jo ikke plaget meg at jeg ikke har blitt brukt i Norge, eller... det har det sikkert gjort. Men «ja, det gjør ingenting», det sier jeg da. Men det er klart at det gjorde noe, innrømmer hun.

LES OGSÅ:

Liv Ullmann lager sin versjon av August Strindbergs «Frøken Julie» i Irland, men vil gi seg mens hun er på topp.

VIDEO: Se Liv Ullmann fortelle om «Frøken Julie» til Filmbonanza i 2013. I dag er filmen endelig klar for kinoene.