Hopp til innhold

Dette er nordmenn mest stolte over

Mange lesere trekker frem rosetogene, mens andre mener krigsseilerne fortjener mer heder. NRK.no har spurt leserne om vite hvilken person eller hendelse som har gjort dem mest stolte over å være norske.

Dette er nordmenn mest stolte over

Tidligere kulturminister Hadia Tajik, sjakkverdensmester Magnus Carlsen og måten det norske folk valgte å møte 22. juli-terroren på, er blant personene og hendelsene NRK-leserne trekker frem som noe de er stolte over.

Foto: NTB Scanpix/fotomontasje NRK.no

Gjennom ti uker har Haddy N’jie og Per Sinding-Larsen i dokumentarserien «Jakten på Norge» gjort et dypdykk i den norske historien tilbake til 1814, og forsøkt å finne ut hvordan nordmenn har blitt som vi har blitt.

I 200 år etter at grunnloven ble underskrevet på Eidsvoll, har den ferske nasjonen Norge hatt et stort behov for å markere en egen identitet og selvstendighet. Dette har opp gjennom historien banet vei for 17. mai-feiringer med barnetog, bunad og flagg , to «nei» til EF og EU og en enorm stolthet over å vinne Melodi Grand Prix.

Nett-TV: Se Jakten på Norge her

NRK Ytring: Har nordmenn glemt hva det er å være norsk?

En ryggmargsrefleks

Når hundretusener tok til gatene etter 22. juli 2011 ble jeg stolt av å være norsk!

Joncarton

– Det er en ryggmargsrefleks i nasjonal identitet å være stolt over ting som blir oppnådd av enkeltpersoner eller fellesskapet i nasjonens navn, forteller historiker Morten Nordhagen Ottosen til NRK.no.

Han forklarer at det å bli stolt over andres oppnåelse, sier noe om hvilke verdier vil ønsker å identifisere oss med.

Disse verdiene var ifølge historikeren spesielt synlige i rosetogene etter 22.juli-terroren.

Vi vil bli sett

Ingrid Wergeland

Sosiolog Ingrid Wergeland tror nordmenns behov for å bli sett av verden har sammenheng med vårt behov for å markere en egen, nasjonal identitet.

Men det er ikke til å stikke under en stol at vi ofte føler oss små i den store verden, og at det derfor er ekstra stas når noen av oss blir lagt merke til blant «de andre». For det er kanskje ikke så mange andre land i verden det blir oppslag i landets største aviser av at New York Times skriver om spisesteder i hovedstaden?

– Det er nok ikke unikt at et land ønsker å bli lagt merke til av andre land. Men det forsterkes av at vi er et lite land i innbyggertall, og har en sterk selvforståelse knyttet til det, sier sosiolog Ingrid Wergeland til NRK.no.

Les også: Nordmenn har blitt stoltere over å være norske

Hun mener den norske nasjonalismen også er blitt styrket av at vi tidligere har vært underlagt både Sverige og Danmark. I tillegg har nordmenn adoptert andre stormakters kultur, og da særlig den amerikanske.

– Derfor blir vi desto mer skuffet når ingen vet hvem vi er, påpeker Wergeland.

Amundsens ferd til Sydpolen er en ekstremt bra prestasjon. Satte Norge på kartet.

Chris
Kong Harald hilser på krigsseilere

Mange lesere trekker frem krigsseilernes innsats under andre verdenskrig som noen som gjør dem stolte ove rå være norske.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Mange storheter

300 ubetjente/selvbetjente hytter er spredt omkring over hele landet. Hyttene kan benyttes av alle. De selvbetjente er til og med utstyrt med mat og annet utstyr som man kan forsyne seg av. Alt er basert på at folk er ærlige og gjør opp for seg etterpå. Mye av vedlikeholdsarbeidet er basert på dugnad. Hvilke andre land kan vise til noe slikt?

Ingej om Den norske turistforening / Fra kommentarfeltet i saken

Det sterke ønsket om å bli anerkjent i resten av verden, gjør ofte at vi som nasjon måler suksess opp mot hvor mye oppmerksomhet noe eller noen får i utlandet. Men det betyr likevel ikke at vi ikke har mye å være stolte av opp gjennom vår korte historie som selvstendig nasjon.

Les også: Gullmedaljer gjør nordmenn stolte

Vi har oppfostret personer som Thor Heyerdahl, Einar Gerhardsen, Liv Ullmann, Henrik Ibsen, Gro Harlem Brundtland og Magnus Carlsen. Vi fant opp ostehøvelen, har et av verdens beste velferdssystemer, deler ut Nobels fredspris, slo Brasil i fotball og har vunnet Melodi Grand Prix tre ganger.

Les også: Verdensmester Carlsens beskjed til Norge: – Tusen takk!

I sammenheng med dokumentarserien Jakten på Norge, ønsket NRK.no derfor å finne ut av hvilken person, hendelse eller samfunnsgode som har gjort oss mest stolte over å være norske.

Mange forslag

NRK.no-leserne har selv foreslått alt fra Den norske turistforening til rosetog og krigsseilerne. Skolekorps, bistandsarbeid og Roald Amundsen er andre ting og personer som gjør dem stolte.

At kongen lørdag etter 22.07 gikk rundt og trøstet ungdommene som en hvilken om helst god, solid bestefar. Det er en folkelig deltagelse som preger både kongelige og politiske topper i Norge.

Trond Rasmussen / fra kommentarfeltet i saken

Alle begrunnelsene kan du lese i kommentarfeltet nederst i artikkelen.