Gjennom ti uker har Haddy N’jie og Per Sinding-Larsen i dokumentarserien «Jakten på Norge» gjort et dypdykk i den norske historien tilbake til 1814, og forsøkt å finne ut hvordan nordmenn har blitt som vi har blitt.
I 200 år etter at grunnloven ble underskrevet på Eidsvoll, har den ferske nasjonen Norge hatt et stort behov for å markere en egen identitet og selvstendighet. Dette har opp gjennom historien banet vei for
, ogNett-TV: Se Jakten på Norge her
NRK Ytring:
En ryggmargsrefleks
– Det er en ryggmargsrefleks i nasjonal identitet å være stolt over ting som blir oppnådd av enkeltpersoner eller fellesskapet i nasjonens navn, forteller historiker Morten Nordhagen Ottosen til NRK.no.
Han forklarer at det å bli stolt over andres oppnåelse, sier noe om hvilke verdier vil ønsker å identifisere oss med.
Disse verdiene var ifølge historikeren spesielt synlige i rosetogene etter 22.juli-terroren.
Vi vil bli sett
Sosiolog Ingrid Wergeland tror nordmenns behov for å bli sett av verden har sammenheng med vårt behov for å markere en egen, nasjonal identitet.
Men det er ikke til å stikke under en stol at vi ofte føler oss små i den store verden, og at det derfor er ekstra stas når noen av oss blir lagt merke til blant «de andre». For det er kanskje ikke så mange andre land i verden det blir oppslag i landets største aviser av at New York Times skriver om spisesteder i hovedstaden?
– Det er nok ikke unikt at et land ønsker å bli lagt merke til av andre land. Men det forsterkes av at vi er et lite land i innbyggertall, og har en sterk selvforståelse knyttet til det, sier sosiolog Ingrid Wergeland til NRK.no.
Les også:
Hun mener den norske nasjonalismen også er blitt styrket av at vi tidligere har vært underlagt både Sverige og Danmark. I tillegg har nordmenn adoptert andre stormakters kultur, og da særlig den amerikanske.
– Derfor blir vi desto mer skuffet når ingen vet hvem vi er, påpeker Wergeland.
Mange lesere trekker frem krigsseilernes innsats under andre verdenskrig som noen som gjør dem stolte ove rå være norske.
Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpixMange storheter
Det sterke ønsket om å bli anerkjent i resten av verden, gjør ofte at vi som nasjon måler suksess opp mot hvor mye oppmerksomhet noe eller noen får i utlandet. Men det betyr likevel ikke at vi ikke har mye å være stolte av opp gjennom vår korte historie som selvstendig nasjon.
Les også:
Vi har oppfostret personer som Thor Heyerdahl, Einar Gerhardsen, Liv Ullmann, Henrik Ibsen, Gro Harlem Brundtland og Magnus Carlsen. Vi fant opp ostehøvelen, har et av verdens beste velferdssystemer, deler ut Nobels fredspris, slo Brasil i fotball og har vunnet Melodi Grand Prix tre ganger.
Les også:
I sammenheng med dokumentarserien Jakten på Norge, ønsket NRK.no derfor å finne ut av hvilken person, hendelse eller samfunnsgode som har gjort oss mest stolte over å være norske.
Mange forslag
NRK.no-leserne har selv foreslått alt fra Den norske turistforening til rosetog og krigsseilerne. Skolekorps, bistandsarbeid og Roald Amundsen er andre ting og personer som gjør dem stolte.
Alle begrunnelsene kan du lese i kommentarfeltet nederst i artikkelen.