Hopp til innhold

Fløgstad fikk P2-prisen

Etter heftig debatt i juryen, ble Kjartan Fløgstads roman "Grand Manila" utropt til vinner av P2-lytternes romanpris.

Romanprisen
Foto: NRK

Juryen for P2-lytternes romanpris 2006 har kåret "Grand Manila" av Kjartan Fløgstad til årets beste roman. Prisen er på 20.000 kroner og et grafisk blad, og ble i år delt ut for 10. gang.

- Svært gledelig og svært overraskende, sa prisvinneren.

- Det er stas å få en pris som ikke blir delt ut av det litterære lauget, men av publikum. Det er også stas å bli plukket ut blant så mange storartede kolleger.

Splittet juryen

- Dessuten er det fint å bli plukket ut etter så temperamentsfulle diskusjoner. Det er godt å bli minnet om at litteratur er noe som kan vekke sterke følelser, som kan vekke sterke forestillinger og motforestillinger, sa Kjartan Fløgstad.

Det var til tider stor uenighet om Fløgstads roman i juryen, men de positive vurderingene veide tyngst på vektskålen. Juryen sa blant annet at:

"Med denne boken leverer forfatteren den ultimate Fløgstad-roman. Den peker tilbake på mesterverk som "Dalen Portland" og "Fyr og flamme". Den kobler politikk og poesi på en nydelig måte, og den er skrevet med et stort hjerte. "

De nominerte

De seks romanene, som konkurrerer om P2-lytternes gunst, blir nominert av en fagjury sammensatt av litteraturmedarbeidere i NRK. De nominerte bøkene var - i tillegg til "Grand Manila" - Dag Solstads "Armand V. Fotnoter til en uutgravd roman", Trude Marsteins "Gjøre godt", Marita Liabøs "Under brua", Ragnar Hovlands "1964" og Arne Lygres "Et siste ansikt".

I juryen for P2-lytternes romanpris sitter seks radiolyttere som liker å lese, men som ikke er profesjonelle bokfolk. I november hvert år inviterer P2 lyttere om å melde seg til juryarbeid, og av disse blir seks utvalgt til å sitte i juryen. Juryen leser de seks nominerte romanene, og møtes deretter for å kåre den beste romanen. Dette skjer på radio, og årets møte gikk over eteren lørdag 3. februar.

Med i årets jury var Eli Wulf, Marianne Tinnå, Frøydis Sund, Bjørnar S. Utheim, David Simonsen og Bjørnar E. Jaabæk.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters