Fløgstad fikk P2-prisen

Etter heftig debatt i juryen, ble Kjartan Fløgstads roman "Grand Manila" utropt til vinner av P2-lytternes romanpris.

Romanprisen
Foto: NRK

Juryen for P2-lytternes romanpris 2006 har kåret "Grand Manila" av Kjartan Fløgstad til årets beste roman. Prisen er på 20.000 kroner og et grafisk blad, og ble i år delt ut for 10. gang.

- Svært gledelig og svært overraskende, sa prisvinneren.

- Det er stas å få en pris som ikke blir delt ut av det litterære lauget, men av publikum. Det er også stas å bli plukket ut blant så mange storartede kolleger.

Splittet juryen

- Dessuten er det fint å bli plukket ut etter så temperamentsfulle diskusjoner. Det er godt å bli minnet om at litteratur er noe som kan vekke sterke følelser, som kan vekke sterke forestillinger og motforestillinger, sa Kjartan Fløgstad.

Det var til tider stor uenighet om Fløgstads roman i juryen, men de positive vurderingene veide tyngst på vektskålen. Juryen sa blant annet at:

"Med denne boken leverer forfatteren den ultimate Fløgstad-roman. Den peker tilbake på mesterverk som "Dalen Portland" og "Fyr og flamme". Den kobler politikk og poesi på en nydelig måte, og den er skrevet med et stort hjerte. "

De nominerte

De seks romanene, som konkurrerer om P2-lytternes gunst, blir nominert av en fagjury sammensatt av litteraturmedarbeidere i NRK. De nominerte bøkene var - i tillegg til "Grand Manila" - Dag Solstads "Armand V. Fotnoter til en uutgravd roman", Trude Marsteins "Gjøre godt", Marita Liabøs "Under brua", Ragnar Hovlands "1964" og Arne Lygres "Et siste ansikt".

I juryen for P2-lytternes romanpris sitter seks radiolyttere som liker å lese, men som ikke er profesjonelle bokfolk. I november hvert år inviterer P2 lyttere om å melde seg til juryarbeid, og av disse blir seks utvalgt til å sitte i juryen. Juryen leser de seks nominerte romanene, og møtes deretter for å kåre den beste romanen. Dette skjer på radio, og årets møte gikk over eteren lørdag 3. februar.

Med i årets jury var Eli Wulf, Marianne Tinnå, Frøydis Sund, Bjørnar S. Utheim, David Simonsen og Bjørnar E. Jaabæk.

Kulturstrøm

 • Dette er P3-favorittene akkurat nå

  Hver uke lager NRK P3 en Spotify-liste med musikken de synes du bør sjekke ut. Ronny Brede Aase mener du bør spesielt være obs på Astrid S sin låt «The First One». Se alle anbefalingene her.

  Astrid S
  Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix
 • Frykter at journalister forfølges

  Forkjempere for pressefrihet frykter at journalister og medier vil bli stilt for retten i USA i kjølvannet av tiltalen mot Julian Assange.

  Flere presseorganisasjoner og medieeksperter reagerer sterkt på utviklingen i saken og betegner den som skremmende.

  – At Julian Assange tiltales for brudd på spionasjeloven, utgjør en direkte trussel mot pressefriheten og undersøkende journalistikk, advarer Reportere uten grenser.

  (NTB)

 • Stones sier fra seg rettigheter

  22 år etter at The Verves monsterhit «Bitter Sweet Symphony» ble sluppet, har bandets låtskriver Richard Ashcroft fått rettighetene til låten. Tidligere har Mick Jagger og Keith Richards fra The Rolling Stones vært kreditert som låtskrivere og fått alle inntektene. Dette fordi samplingen av strykerne i «Bitter Sweet Symphony» er hentet fra en av deres låter. Alle royalties fra låten siden 1997 og fremover vil nå tilfalle Ashcroft. Det skriver Pitchfork.