NRK Meny
Normal

Kampen om lytternes romanpris

Kampen om P2-lytternes romanpris er i gang for 10. året på rad. Bli med på den spennende innspurten - og bli med i konkurransen!

Fagjury P2-lytternes romanpris
Foto: NRK

Hvilken tror Du vinner?

Lørdag 3. februar er det 10. gang P2-lytterne deler ut sin romanpris. Det skjer med brask og bram klokken 16.03, da en folkejury bestående av seks lyttere diskuterer seg frem til en vinner.

De nominerte er...

Hør opplesning av smakebiter fra alle de nominerte romanene:

Kjartan Fløgstads "Grand Manila"

Ragnar Hovlands "1964"

Marita Liabøs "Under brua"

Arne Lygres "Et siste ansikt"

Trude Marsteins "Gjøre godt"

Dag Solstads "Armand V. Fotnoter til en uutgravd roman"

Vinneren mottar 20 000 kroner og et trykk av Ørnulf Opdahl.

Fagjuryen som har plukket årets seks nominerte bøker er: Arild Jonsjord, Hans Olav Brenner, Knut Hoem, Anne Cathrine Straume og Marta Norheim, alle fra NRKs litteraturredaksjon.

Konkurranse - og ny sjanse

Har du ikke lest noen av de nominerte bøkene, har du likevel ingen grunn til å fortvile. P2 presenterer de nominerte bøkene og forfatterne bak dem i to programmer i forkant av jurydiskusjonen: torsdag 2. februar og fredag 2. februar, begge dager klokken 17.03.

Du kan også være med på vår nettkonkurranse og tippe hvilken roman du tror vinner prisen. Vi trekker ut tre vinnere som får alle de nominerte romanene i premie.

Hvilken roman tror DU vinner P2-lytternes romanpris?

Send svaret til Romanprisen .

Siste frist for å sende inn forslag er fredag 2. februar!

Romanpris for 10. gang

I år er det altså 10 år siden P2-lytterne for første gang fikk anledning til å være med å kåre sine romanfavoritter. Da romanpris ble dannet i 1997, var det etter mønster av Sveriges Radio, som på sin side hadde overtatt konseptet fra Frankrike.

Olav Vesaas var NRKs første programleder, men fra og med andre året har Marta Norheim hatt hånd om det hele.

 

Marta Norheim
Foto: NRK

 

Juryen

Hvert år melder det seg et hundretalls lyttere til NRKs litteraturredaksjon med ønske om å sitte i juryen. Ut fra alle som har meldt seg på velges det ut seks lyttere fra ulike deler av landet med ulike litterære preferanser. Disse seks møtes i studio på Marienlyst i Oslo, der de skal argumentere for hvilken roman de mener burde  vinne. Kanskje må de kjempe en hard kamp for at nettopp DERES favorittroman skal gå av med seieren. Derfor er diskusjonene omkring de nominerte bøkene ofte vel så spennende, som hvem det er som får prisen. For leserne bruker både kunnskap og følelser i sine argumenter, og ikke sjelden tar avstemmingen en uventet vri.

 

Følg med:

Onsdag 31. januar kl. 09.03 og kl 17.03: Presentasjon av lytterjuryen

Torsdag 1. februar kl. 17.03: Presentasjon av de første tre romanene

Fredag 2. februar kl 17.03: Presentasjon av de siste tre kandidatene

Lørdag 3. februar kl 16.03 –18.00: Jurydiskusjon, kåring av vinner 

 

Programleder er Marta Norheim.

 

Kulturstrøm

 • Sommer i P2

  Tidlegare kulturminister Valgerd Svarstad Haugland er gjest i radioprogrammet «Sommer i P2». Ho spør seg sjølv kva som har forma henne til ein sterk meiningsberar, og spelar mellom anna av Bobbysocks «La det swinge», som ho fekk kritikk for framføringa av i 2001.

  - Ei kvinne ba om møte med meg. Ho hadde hatt vonde opplevingar av seksuell karakter. Tidlegare KrF-leiar Valgerd Svarstad Haugland fortel om den sommaren ho valde å stå på kvinnas side og etter kvart mista tilliten i partiet og gjekk av. Og ho spør seg sjølv om kva som har forma henne til ei sterk meiningsberar.
 • Drake er nummer éin på Billboard

  Det nye albumet til Drake, «Scorpion», held seg på førsteplass av den amerikanske albumlista for andre veke på rad, melder Billboard. Dette er det fjerde albumet totalt i 2018 som har meir enn éi veke på toppen av lista. P3 gav plata terningkast fem, og meinte at rapparen tilfredsstiller både hiphop- og r & b-fans.

  DRAKE
  Foto: AARON M. SPRECHER / AFP
 • Video viser arrestert TV2-reporter

  TV 2 har fått tilgang til en video som viser arrestasjonen av reporter Kadafi Zaman i Pakistan, melder NTB. Nyhetsredaktør i TV2, Karianne Solbrække, sier at Zaman ble brutalt slått av politiet som gikk løs på bilen han satt i. Politiet mener Zaman deltok i en politisk demonstrasjon, mens TV 2 sier han dekket hendelsen som journalist. Zaman sitter fortsatt i varetekt på en politistasjon i Gurjat. TV 2 har tett kontakt med Zamans familie og norske myndigheter.

  Ifølge Aftenposten ble Zaman arrestert sammen med 38 andre personer. Han skal være anmeldt for drapsforsøk, for å ha tatt mobilen fra fire politimenn og for ordensforstyrrelse. Saken skal opp for retten mandag (NTB).

  Kadafi Zaman
  Foto: Olav Døvik / NRK