Hopp til innhold

Kampen om lytternes romanpris

Kampen om P2-lytternes romanpris er i gang for 10. året på rad. Bli med på den spennende innspurten - og bli med i konkurransen!

Fagjury P2-lytternes romanpris
Foto: NRK

Hvilken tror Du vinner?

Lørdag 3. februar er det 10. gang P2-lytterne deler ut sin romanpris. Det skjer med brask og bram klokken 16.03, da en folkejury bestående av seks lyttere diskuterer seg frem til en vinner.

De nominerte er...

Hør opplesning av smakebiter fra alle de nominerte romanene:

Kjartan Fløgstads "Grand Manila"

Ragnar Hovlands "1964"

Marita Liabøs "Under brua"

Arne Lygres "Et siste ansikt"

Trude Marsteins "Gjøre godt"

Dag Solstads "Armand V. Fotnoter til en uutgravd roman"

Vinneren mottar 20 000 kroner og et trykk av Ørnulf Opdahl.

Fagjuryen som har plukket årets seks nominerte bøker er: Arild Jonsjord, Hans Olav Brenner, Knut Hoem, Anne Cathrine Straume og Marta Norheim, alle fra NRKs litteraturredaksjon.

Konkurranse - og ny sjanse

Har du ikke lest noen av de nominerte bøkene, har du likevel ingen grunn til å fortvile. P2 presenterer de nominerte bøkene og forfatterne bak dem i to programmer i forkant av jurydiskusjonen: torsdag 2. februar og fredag 2. februar, begge dager klokken 17.03.

Du kan også være med på vår nettkonkurranse og tippe hvilken roman du tror vinner prisen. Vi trekker ut tre vinnere som får alle de nominerte romanene i premie.

Hvilken roman tror DU vinner P2-lytternes romanpris?

Send svaret til Romanprisen .

Siste frist for å sende inn forslag er fredag 2. februar!

Romanpris for 10. gang

I år er det altså 10 år siden P2-lytterne for første gang fikk anledning til å være med å kåre sine romanfavoritter. Da romanpris ble dannet i 1997, var det etter mønster av Sveriges Radio, som på sin side hadde overtatt konseptet fra Frankrike.

Olav Vesaas var NRKs første programleder, men fra og med andre året har Marta Norheim hatt hånd om det hele.

 

Marta Norheim
Foto: NRK

 

Juryen

Hvert år melder det seg et hundretalls lyttere til NRKs litteraturredaksjon med ønske om å sitte i juryen. Ut fra alle som har meldt seg på velges det ut seks lyttere fra ulike deler av landet med ulike litterære preferanser. Disse seks møtes i studio på Marienlyst i Oslo, der de skal argumentere for hvilken roman de mener burde  vinne. Kanskje må de kjempe en hard kamp for at nettopp DERES favorittroman skal gå av med seieren. Derfor er diskusjonene omkring de nominerte bøkene ofte vel så spennende, som hvem det er som får prisen. For leserne bruker både kunnskap og følelser i sine argumenter, og ikke sjelden tar avstemmingen en uventet vri.

 

Følg med:

Onsdag 31. januar kl. 09.03 og kl 17.03: Presentasjon av lytterjuryen

Torsdag 1. februar kl. 17.03: Presentasjon av de første tre romanene

Fredag 2. februar kl 17.03: Presentasjon av de siste tre kandidatene

Lørdag 3. februar kl 16.03 –18.00: Jurydiskusjon, kåring av vinner 

 

Programleder er Marta Norheim.

 

Kulturstrøm

 • Kreml: Times Zelenskyj-kåring er russofobisk

  Nyhetsmagasinet Times valg av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som årets person i 2022 er bevis på en russofobisk trend i vestlige land, ifølge Kreml.

  – Magasinets redaksjonelle linje går ikke utenfor den europeiske hovedstrømmen, som er fullstendig trangsynt, anti-russisk og vanvittig russofobisk, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

  Time kåret onsdag Zelenskyj til årets person og viste til hvordan han har samlet internasjonal støtte til Ukraina etter den russiske invasjonen. Times redaktør skrev at valget var det enkleste han kunne huske.

  Zelenskyj er også utropt som Europas mest innflytelsesrike av politikknettstedet Politico. Det skjedde torsdag.

 • Streik i New York Times

  Mer enn 1100 ansatte i avisa New York Times gikk ved midnatt amerikansk tid ut i streik. Det er den første store streiken i avisa på mer enn 40 år. Journalister og andre ansatte i storavisa gjennomfører en 24 timers proteststreik etter å ikke ha kommet til enighet med selskapet i kontraktsforhandlinger, opplyser fagforeningen Newsguild of New York.

  Fagforeningen sier at manglende vilje fra ledelsen til å øke lønn i tråd med prisveksten er det største stridspunktet.

  The New York times
  Foto: Mark Lennihan / AP