Kampen om lytternes romanpris

Kampen om P2-lytternes romanpris er i gang for 10. året på rad. Bli med på den spennende innspurten - og bli med i konkurransen!

Fagjury P2-lytternes romanpris
Foto: NRK

Hvilken tror Du vinner?

Lørdag 3. februar er det 10. gang P2-lytterne deler ut sin romanpris. Det skjer med brask og bram klokken 16.03, da en folkejury bestående av seks lyttere diskuterer seg frem til en vinner.

De nominerte er...

Hør opplesning av smakebiter fra alle de nominerte romanene:

Kjartan Fløgstads "Grand Manila"

Ragnar Hovlands "1964"

Marita Liabøs "Under brua"

Arne Lygres "Et siste ansikt"

Trude Marsteins "Gjøre godt"

Dag Solstads "Armand V. Fotnoter til en uutgravd roman"

Vinneren mottar 20 000 kroner og et trykk av Ørnulf Opdahl.

Fagjuryen som har plukket årets seks nominerte bøker er: Arild Jonsjord, Hans Olav Brenner, Knut Hoem, Anne Cathrine Straume og Marta Norheim, alle fra NRKs litteraturredaksjon.

Konkurranse - og ny sjanse

Har du ikke lest noen av de nominerte bøkene, har du likevel ingen grunn til å fortvile. P2 presenterer de nominerte bøkene og forfatterne bak dem i to programmer i forkant av jurydiskusjonen: torsdag 2. februar og fredag 2. februar, begge dager klokken 17.03.

Du kan også være med på vår nettkonkurranse og tippe hvilken roman du tror vinner prisen. Vi trekker ut tre vinnere som får alle de nominerte romanene i premie.

Hvilken roman tror DU vinner P2-lytternes romanpris?

Send svaret til Romanprisen .

Siste frist for å sende inn forslag er fredag 2. februar!

Romanpris for 10. gang

I år er det altså 10 år siden P2-lytterne for første gang fikk anledning til å være med å kåre sine romanfavoritter. Da romanpris ble dannet i 1997, var det etter mønster av Sveriges Radio, som på sin side hadde overtatt konseptet fra Frankrike.

Olav Vesaas var NRKs første programleder, men fra og med andre året har Marta Norheim hatt hånd om det hele.

 

Marta Norheim
Foto: NRK

 

Juryen

Hvert år melder det seg et hundretalls lyttere til NRKs litteraturredaksjon med ønske om å sitte i juryen. Ut fra alle som har meldt seg på velges det ut seks lyttere fra ulike deler av landet med ulike litterære preferanser. Disse seks møtes i studio på Marienlyst i Oslo, der de skal argumentere for hvilken roman de mener burde  vinne. Kanskje må de kjempe en hard kamp for at nettopp DERES favorittroman skal gå av med seieren. Derfor er diskusjonene omkring de nominerte bøkene ofte vel så spennende, som hvem det er som får prisen. For leserne bruker både kunnskap og følelser i sine argumenter, og ikke sjelden tar avstemmingen en uventet vri.

 

Følg med:

Onsdag 31. januar kl. 09.03 og kl 17.03: Presentasjon av lytterjuryen

Torsdag 1. februar kl. 17.03: Presentasjon av de første tre romanene

Fredag 2. februar kl 17.03: Presentasjon av de siste tre kandidatene

Lørdag 3. februar kl 16.03 –18.00: Jurydiskusjon, kåring av vinner 

 

Programleder er Marta Norheim.

 

Kulturstrøm

 • Sterk fransk åpningshelg

  Filmen Verdens verste menneske er allerede sett av 53.000 i Frankrike etter at den hadde kinopremiere der i forrige uke. Samtidig har den rundet 32.000 besøkende på norske kinoer.

  – Dette er herlige tall og enda bedre enn vi hadde forestilt oss! Folk vil på kino, og fortsatt se kvalitetsfilmer, det er gode nyheter for alle, ikke minst norsk film. At filmen også åpnet knallbra i Frankrike, gjør gleden ekstra stor, sier produsent Thomas Robsahm i en pressemelding.

 • Europeisk pris til norsk film

  Den NRK-sendte dokumentaren «Tro kan flytte fjell» vant i helga Prix Europa Iris Award. Filmen, som er produsert av Medieoperatørene, ble utpekt til den beste europeiske TV-produksjonen om kulturelt mangfold i 2021. Filmen handler om gresk-ortodokse nonner som dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.

  Gresk-ortodokse nonner dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.
 • Sele får Språkrådets språkpris

  Forfatteren Katrine Sele tildeles prisen for sitt skarpe innblikk i de store politiske spørsmålene, og for tilstedeværelsen i livene til menneskene i bøkene. – Det får meg til å tenke at stemmen min har blitt hørt, sier forfatteren.