Dette trenger du
500 g blåskjell, evt. blåskjell og hjerteskjell
700 g blandet fisk (laks, breiflabb, kveite el. torsk)
200 g skalldyr (f.eks. scampi, kamskjell el. sjøkreps)
1 1/2 dl hvitvin
3 dl fiskekraft eller buljong
1 dl fløte
3 ss smør
4 ss olivenolje
3-4 fedd hvitløk, finhakket
2 sjalottløk, finhakket
1 fenikkel
1-2 gulrøtter
3 vårløk
1/2 squash
1 liten bunt gressløk
2 ss hakket bladpersille
1/2 sitron
salt og pepper
Slik gjør du
Vask skjellene i kaldt rennende vann. Fjern skjell som ikke lukker seg. Fres hvitløk og sjalottløk i en kjele med olivenolje. Ha i skjellene og la det surre litt før du heller på vinen. Legg på lokk og la det koke til skjellene har åpnet seg. Sil kraften over i en ny kjele og plukk ut skjellmaten. Spar gjerne noen hele til pynt. Obs: Kast alle skjell som ikke har åpnet seg.
Kutt fisken i store terninger. Rens grønnsakene og kutt dem i tynne skiver. Smelt 2 ss smør i en kasserolle, ha i grønnsakene og la det frese litt under omrøring. Krydre med salt og pepper. Tilsett ca 1 dl fiskekraft og la det koke til grønnsakene er nesten møre.
Hell kraften fra grønnsakene over i skjellkraften. Tilsett varm fiskekraft og fløte. Kok opp og la det koke til sausen tykkner noe. Ønsker du en tykkere saus kan du jevne den med litt maizena-jevner. Visp inn smør og smak sausen til med salt, pepper og sitronsaft. Kjør den gjerne litt med en stavmikser. Legg fiskebitene ned i sausen og la det trekke noen minutter.
Tilsett skalldyrene og grønnsakene, og la det hele trekke (småkoke) ett par minutter til. Pynt med skjell,dryss over hakket gressløk og bladpersille og server med godt brød til.
Tilrettelagt for nett av Geir Evensen