Kald ertesuppe-shot
200 g frosne grønne selskapserter
1 stor sjalottløk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
1/4 dl hvitvin
1/2 l kylling- eller hønsebuljong
olivenolje
Salt og pepper
2 ss creme fraiche
4 skiver bacon
Litt finhakket peppermynte
Fres sjalottløk og hvitløk i litt olje i en kasserolle. Løken skal ikke få farge, bare freses myk. Tilsett ertene og fres videre et par minutter. Hell i hvitvinen og la det småkoke til all vinen er fordampet. Tilsett buljong og la suppen småkoke i 5 minutter.
Hell suppen i en hurtigmikser og kjør den til en tynn puré. Smak til med salt og pepper. Gni suppen gjennom en sil og sett den i kjøleskapet. Sprøstek baconskivene. Stek dem gjerne i ovn mellom to lag bakepapir med noe tungt oppå. Da blir baconskivene helt rette og fine. Fordel den kalde suppen i shotglass. Pynt med creme fraiche og hakket mynte. Server med en bit sprøstekt bacon på toppen av glasset.
Laksetartar
Fersk laks eller ørretfilet, skinn og benfri
2 eggeplommer
1 ss syltet grønn pepper (kjøpes på små glass)
1 ss konjakk
1 liten bunt bladpersille
1 1/2 - 2 dl solsikkeolje eller annen nøytral olje
Salt og pepper
Små toast av baguette eller loff
Rogn og dill til pynt
Kjør eggeplommer, grønn pepper og konjakk sammen i en hurtigmikser. Tilsett hakket persille og kjør til alt er godt blandet. Tilsett oljen i en tynn stråle og fortsett å spe forsiktig mens maskinen går, til sausen får en majonesaktig konsistens.
Finhakk laksen og bland inn tartarsausen. Smak tartaren til med salt og pepper. Server en skje laksetartar på en liten toast og pynt med rogn og dill. Evt. kan du servere tartaren på en skje og pynte med en toast, rogn og dill.
Beregn ca 100 g hakket laksefilet og én stor spiseskje tartarsaus til 10 toast.
Gåseleverpaté med mango
Gåseleverterrine eller paté, skåret i passende stykker
Toast av baguette eller brioche
en moden mango
Saften av en lime
en liten bit revet ingefær
salt og pepper
kjørvel til pynt
Del mangoen i to ved å skjære ned på begge sider av stenen. Skjær av skallet og kutt mangokjøttet i terninger. Bland mango, limesaft og ingefær i en liten kasserolle. La blandingen småkoke i 5 - 10 minutter og avkjøl.
Server små stykker gåseleverterrine på toast. Dryss over litt flaksalt og grovmalt sort pepper. Legg på en liten skje mangochutney og pynt med kjørvel.
Mini-røsti med creme fraiche og rogn
6 - 8 poteter
1 liten rødløk, finhakket
2 dl creme fraiche
Ca 250 g rognekjeksrogn, lakserogn, løyrom eller kaviar
salt og pepper
smør og olje til steking
gressløkstrå til pynt
Skrell potetene og riv dem grovt. OBS: Potetene må ikke ligge i vann, da forsvinner stivelsen som holder dem sammen.
Klem ut vannet og krydre med salt og pepper. Stek minirøstiene gyldne på begge sider i en teflonpanne med smør og olje.
Server minirøstiene lune med rogn etter ønske og lommebok, creme fraiche og hakket rødløk. Pynt med gressløkstrå.