NRK Meny
Normal

Håndskrift er ut, tastatur «in»

Finske skoler faser ut håndskrift til fordel for tastaturkompetanse på første trinn.

Skoleelever

SLUTT PÅ DE OBLIGATORISKE HÅNDSKRIFTTIMENE: Finland er et av verdens første land som gir slipp på de obligatoriske timene i håndskrift i 1. klasse.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Arne Trageton

KAST ABC-boka: Det sier professor Arne Trageton

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Høstens finske førsteklassinger blir historiske. De er de siste skoleelevene som lærer skrivekunsten ved hjelp av blyant og papir i vårt naboland.

– De skal bruke mer tid på å lære seg tastaturkompetanse, som er veldig viktig for jobbmarkedet, sier Minna Harmanen i det finske utdanningsdirektoratet til The Guardian.

Ikke lengre tid til løkkeskrift

Finland har et av de beste utdanningssystemene i verden. Landet er også et av de første i verden som fjerner de obligatoriske timene i håndskrift for første trinn. Endringen er en del av en globalt bevegelse vekk fra håndskrevne dokumenter til fordel for digital kommunikasjon, skriver The Guardian.

Finske elever skal fremdeles lære seg kunsten å skrive for hånd, men først senere i utdanningsforløpet.

Fra høsten 2016 er tastaturet det fremste redskapet når finske smårollinger skal lære seg å skrive og lese.

– Kast ABC-boka

Det er faktisk norsk pedagogikk finnene tar i bruk når de lærer barna å skrive før de lærer å lese. Den pensjonerte forsker og touchmetode-ekspert, Arne Trageton har siden 90-tallet arbeidet med Write to Read-metoden, som trer i kraft i den finske læreplanen i 2016.

Han har gitt ut boka «Å skrive seg til lesing», som er utgitt på flere språk.

– Man kaster bort masse undervisningstid på at barna må knote med håndskrift allerede i første klasse. Barna burde heller lære touchmetoden, sier han.

Og ikke bare bør barna legge vekk penn og papir: ABC-boka bør også kastes, ifølge Trageton.

– I alle år har skolen startet med å lære barna de to vanskeligste tingene først: lesing og håndskrift. Det er ikke rart at 20 prosent får lese- og skrivevansker, sier han og fortsetter:

– Å lære seg å skrive er lettere enn å lære seg å lese, dataskriving er lettere enn å skrive for hånd. Hvorfor ikke ta de enkleste tingene først? Da får man optimal motivasjon og elevene føler at de mestrer noe.

Trageton viser til læreplanen fra 2006, hvor det for første gang på 200 år står at elevene skal lære seg å skrive før de lærer seg å lese.

– Det er ingen hemmelighet at det lønner seg å lære å uttrykke seg skriftlig og muntlig før lesingen. Når barna uttrykker sine egne tanker skriftlig, vet de jo hva som står der. De «skrivleser». Foran en datamaskin kan de også samarbeide, noe som ikke er like lett når det gjelder håndskrift.

Global bevegelse

I et svensk pilotprosjekt har elevene lært å skrive på data før papir.

Her fant man ut at barna som fulgte opplegget kunne skrive og lese bedre enn jevnaldrende med vanlig undervisning, ifølge Forskning.no. Også enkelte norske skoler har med hell forsøkt å lære ungene å «skrivlese». Blant annet i Bærum lærer elevene seg å skrive på nettbrett.

Kulturstrøm

 • 2600 bilder fra norske spillefilmer

  Nasjonalbiblioteket har digitalisert rundt 2600 stillbilder fra norske langfilmer før 1945, melder Rushprint og viser fram noen av godbitene. Vil du søke etter bilder selv kan du gjøre det her. På bildet i denne notisen ser du Per Aabel og Wenche Foss fra filmen «En herre med bart» fra 1942.

  Per Aabel og Wenche Foss i filmen: En herre med bart
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • Legende på Norges-besøk

  Pink Floyd-legenden Roger Waters var mandag på Nobels Fredssenter for diskutere politikk – og spille musikk. Publikum fikk seg også en aldri så liten musikalsk godbit da kvelden ble avrundet med en minikonsert fra den 74-årige musikklegenden. Etter planen skulle han bare spille én låt, men Waters serverte tre, og avsluttet å spille klassikeren «Mother» foran de 250 frammøtte (NTB).

 • Ny fargerik kolleksjon vises i dag

  For første gang på fire år viser klesdesigner Ingunn Birkeland fra Tvedestrand i dag en ny kolleksjon. Det skjer på Kunstnernes Hus under Oslo Runway 2018. Hvert plagg er unikt og er håndprodusert i Norge av designeren selv, skriver Agderposten.

  Ingunn Birkeland
  Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK