Dette syntes dommerne

Maria Haukaas Mittet stakk av med tittelen «Norges beste entertainer», men begge artistene imponerte dommerne stort i finalen av Stjernekamp.

Dommerpanelet i Stjernekampfinalen

Thomas Felberg, Mona B. Riise og Nora Foss Al-Jabri var kveldens dommerpanel.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Av ti Stjernekamp-artister står to igjen til finale. Trine Rein og Maria Haukaas Mittet har kjempet seg gjennom 12 sjangre, og skulle i kveld fremføre tre låter for å slåss om den gjeve tittelen «Norges beste entertainer».

Til slutt stod Maria igjen som vinner av Stjernekamp 2015.

Se Thomas Felbergs skiftende stiler gjennom Stjernekamp:

Dommerpanelet bestod av Mona B. Riise, Thomas Felberg og fjorårets vinner, Nora Foss Al-Jabri. Dette var kommentarene de ga artistene:

Låter de har sunget fra før av:

 • Trine sang «Amazing grace» trad., tekst av J.Newton

Trine Rein synger Amazing grace i finalen av Stjernekamp

– Jeg må synge en sang som betyr noe for meg, og da må det bli denne, sa Trine.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Forrige gang Trine sang denne låten fikk det håret til å reise seg for dommer Thomas Felberg, og det var denne følelsen Trine ønsket å gjenskape.

– Jeg må synge en sang som betyr noe for meg, og da må det bli denne. Det å få lov å gjøre denne gospel-låten om igjen er virkelig noe jeg har lyst til, sa Trine og det mente dommerne man kunne se:

– Dette er jo den perfekte åpningslåten. Det var nydelig å høre den og jeg kjenner at denne betyr noe for deg og jeg forstår godt hvorfor du valgte denne, sa Mona.

– Det skjedde ting bak i nakken min denne gangen også, Trine. Du får vist frem hele stemmekraften og du ser enda bedre ut i dette kostymet. Man må jo toppe låta når det er finale! Jeg vet ikke om det kan bli bedre, sa Thomas Felberg.

Nora: – Stemmen din er så sinnsyk stødig. Den er støtt som et fjell. Koret og hele stemningen er helt «wow», sa Nora Foss Al-Jabri.

 • Maria sang «And I am telling you I'm not going» av T.Eyen og H.Krieger

Maria Haukaas Mittet i finalen i Stjernekamp

– Jeg kan ikke høre på den på bussen for da begynner jeg å gråte, sa Maria

Foto: Julia Naglestad / NRK

Maria ville tilbake til begynnelsen, og valgte å hente frem låten hun gjorde i musikal-sjangeren. Med seg på scenen fikk hun nok en gang med seg mannen sin, og nok en gang endte låten med at artisten stod med tårer i øynene.

– Denne låten kan ikke slites ned bort for meg. Jeg kan ikke høre på den på bussen for da begynner jeg å gråte, sa Maria, og dommerne kjente også sårheten i sangen:

– Jeg fikk ståpels fra første sekund og jeg fikk en «wow»-følelse fra første sekund. Det er en vanvittig flott sang og du gjorde det helt fantastisk, sa Nora og de andre dommerne hang seg på:

– Det var en nerve i denne sangen og noe ektefølt. Det kjentes ut som du hadde satt inn et ekstra gir, og det er deilig å kjenne og ta på. Skuespilleren i deg kommer frem og jeg får følelsen av at dette handler om deg, sa Thomas.

– Det gjør så vondt på en så god måte, for dette er sånn det skal gjøres. Denne låten er så sterk. Jennifer Hudson fikk Oscar for denne låten, og du skal få en fra meg, Maria. Du lager en opplevelse, du er skuespiller og det velger du fremfor å synge helt klokkerent. Du tar med oss inn i den verden, og det er helt fantastisk, sa Mona.

Låter fra egen karriere:

 • Trine sang «The well» av Trine Rein, T.Carey og R.L.Tekrø

Trine Rein sang the well i Stjernekamp

– Det er kult og modig å velge en måte som er ny, sa Mona.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Trine ville gjerne vise seg frem hva hun driver med nå, og valgte derfor bort de gamle klassikerne til fordel for en ny låt:

– Da vi skrev «The well», så hadde jeg ikke tenkt at den kunne sees i sammenheng med flyktningkrisen. Da jeg dro den koblingen, så ble låten veldig mye sterkere for meg, sa Trine.

Det falt ikke bare i god jord hos Nora:

– Jeg skulle virkelig ønske at du kunne sunget en av dine store 90-tallhitter, men du er jo en av mine store idoler og du gjør det så bra.

– Det er kult og modig å velge en måte som er ny. Du viser at du har rock i hjertet ditt og du får vist frem stemmen din. Det var spennende å høre, sa Mona.

– Dette var en kul låt og du får vist deg på hjemmebane. Låta er kul og det at den er skrevet av deg, Tony Carey fra og Ronny Ekerud fra TNT er jo veldig kult! Jeg går gjerne med deg til kilden etter dette vannet, sa Thomas.

 • Maria sang «Gjennom sorga går en sang» av Halvdan Sivertsen

Maria Haukaas Mittet i finale i Stjernekamp

– Du treffer oss i full nordnorsk blomst igjen, sa Thomas Felberg.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Maria ville tilbake til vise-sjangeren da hun fikk velge fritt fra egen katalog, og sparte ikke på den nordnorske-sjarmen i følge dommerne:

– Du treffer oss i full nordnorsk blomst igjen. Det er noe med disse visene som treffer alle, og det viste du nå og forrige gang. Du viser hvor mye varme som finnes i det nordnorske folk, sa Thomas.

– Jeg kommer fra en høyblokk i en drabantby, så jeg kjenner ikke den nordnorske visa, men du drar meg med inn i denne nordnorske sjangeren. Du har en ro og man hører hver setning. Du er helt unik for du kan gå inn og finne stemningen i alle låtene, og jeg tror ikke man kan synge denne låten bedre, sa Mona.

– Her ser vi jo kontrasten mellom deg og Trine, og det er så morsomt å se! Du får meg gjennom historien din og det treffer så innmari. Du ser ut som en snøprinsesse! sa Nora.

Låter stemt frem av publikum:

Begge artistene var kjempespente på hvilke låter publikum ville stemme frem, men begge var utrolig fornøyde da de fikk avslørt sangene.

 • Trine sang «Firework» av Katy Perry, M.S.Eriksen, T.E.Hermansen, S.Wilhelm og E.Dean

Trine Rein sang «Firework» i Stjernekamp

– Det lukter så godt av disse pyro-effektene! Og stemmen din passer så godt inn i en slik setting, jublet Thomas Felberg.

Foto: Julia Naglestad / NRK

– Denne sangen passer så bra i finalen, samtidig som den har en dypere mening. Den skal motivere de som har mistet motet, og det kan jeg trenge når det er så mye tekst i låta! sa Trine. Dette

– Det lukter så godt av disse pyro-effektene! Låten er så kul og moderne, og stemmen din passer så godt inn i en slik setting. Det er litt halv-hakkete her og der, men det er fest gjennom hele låta. Du må bli vår nye EDM-dronning, sa Thomas.

– Jeg elsker når du gjør noe moderne, og låtene som har mye kraft og stor spennvidde gjør du aller best. Det var vanskelig å holde styr på ordene og trykket, men jeg skulle ønske du hadde fått den enda litt mer under huden, sa Mona.

– Jeg synes stemmen din kler det her veldig godt, men jeg vet den er vanskelig å synge. Det er mye tekst, men som vanlig klarer du det, sa Nora.

 • Maria sang «Halo» av Beyonce Knowles, R.Tedder og E.K.Bogart

Maria Haukaas Mittet i finalen i Stjernekamp

– Denne låten er farlig å gjøre, men fy søren – du klarte det! heiet Nora Foss Al-Jabri.

Foto: Julia Naglestad / NRK

– Jeg hadde et håp om at det skulle bli denne låten, selv om jeg er redd for å gjøre den akkurat som Beyoncé gjør den. Det kommer til å bli veldig sterkt å gjøre den, for den skal være mitt takk til publikum for all støtten, sa Maria.

– Det er en veldig riktig låt for deg, en herlig fremføring og du får vist frem stemmen din. Du kontrollerer øyeblikket og du klarer å gi det til oss. Følelsen av en «grand finale» er til å ta å føle på, sa Thomas.

– Det å synge denne låta er en dødssynd, ville noen sagt, men det er det ikke når du gjør det, Maria. Du har ikke bare sjel, men også «soul». Alt det du kan av formidling og sangteknikk kommer godt med. Du vingler deg opp og end mellom det mørke og det lyse. Det var helt vidunderlig, sa Mona.

– For en formidlingsevne du har! Denne låten er farlig å gjøre, men fy søren – du klarte det! avsluttet Nora.

Kulturstrøm

 • Sjelden Picasso-tegning selges

  En «sjelden sett» Picasso-tegning fra 1931 skal selges. Pablo Picasso beholdt den aktuelle kulltegningen av elskerinnen Marie-Thérèse Walter til sin død, før den gikk til sønnen Bernard. Nå skal den under hammeren for første gang, skriver The Guardian, som beskriver bildet som «følsomt og sjelden sett». Bildet har en estimert verdi på 6–9 millioner pund (NTB).

 • Endrer Joika-boksen etter kritikk

  Både Sametinget, Samerådet og artist Ella Marie Hætta Isaksen har gått hardt ut mot det de mener er en karikert logo som er både utdatert, diskrimerende og et kulturhistorisk gufs fra fortiden, skriver Godt.no. Nå varsler Nortura at de vil fjerne illustrasjonen av den samiske gutten og endre navn fra Joika til noe annet, skriver nettstedet.

  Joika-kaker
  Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK