Hopp til innhold

Fikk nei til genser med budskap om flyktninger

Vinneren av Eurovision Song Contest fikk ikke lov til å bruke en genser med et budskap om flyktninger under finalen. – Det handlet ikke om politikk, men om medmenneskelighet, sa Salvador Sobral på pressekonferansen.

Vineren av Eurovision Song Contest ville bruke T-skjorte med budskap om flyktninger, men ble nektet.

Vinneren av Eurovision Song Contest ville gjerne bruke en helt spesiell genser om flyktninger. Under pressekonferansen forklarte han hvorfor han ikke hadde den på seg i finalen.

Han hadde ikke bare en sang som gikk rett til hjertet både hos publikum og fagjuryene. Salvador Sobral hadde også tenkt å ta med seg et budskap opp på scenen i Kiev.

Les også: Fjorårets vinner avbrutt av scenestormer

For han ville bruke en genser som handler om solidaritet med flyktninger. På pressekonferansen etter at han hadde vunnet, fikk han spørsmål om dette.

Ukraine Eurovision Song Contest Salvador Sobral

Denne genseren ville Salvador Sobral bruke under finalen, men fikk beskjed om at det ikke gikk.

Foto: Efrem Lukatsky / AP

Han forklarte at dette er et av de viktigste spørsmålene i vår tid, men at han fikk en mail fra arrangørene som ba ham om å ikke bruke genseren under finalen. Dette er fordi det i reglementet for ESC ikke er tillatt med politiske eller kommersielle budskap.

Selv mente han at budskapet verken var politisk eller kommersielt, men handlet kun om medmenneskelighet.

Les også: Portugal vant finalen

Artisten som vant overlegent både hos fagjuryen og hos publikum var forundret over at han ikke fikk bruke genseren. Men forholdt seg til mailen han fikk fra arrangøren. Norges fagjury ga sangen 10 poeng. Og den norske gruppen Jowst forteller at de ble rørt under fremføringen til Salvador Sobral.

Les også: JOWST:– Beste opptreden vi har gjort

Musikken vinner

Selv sa artisten at denne seieren viser at musikken vant. – Musikk er ikke fyrverkeri. Det er følelser, sa han på pressekonferansen. Der trakk han også frem og roste sin søster som hadde skrevet låten.

Les også: Marcus og Martinus drømmer om å være Norges bidrag i ESC

Det var en sliten, men glad vinner som svarte på spørsmål fra et helt mediakorps etter seieren. Han hadde ikke på seg den spesielle genseren som hadde teksten SOS Refugees under denne pressekonferansen, men fikk frem budskapet likevel.

Salvador Sobral var den artisten som kom senest til Kiev, fordi han var rammet av sykdom og var hjemme i Portugal. Det var søsteren hans som deltok på flere av prøvene. Men da han kom for å delta i prøvene, hadde han altså på seg den omtalte genseren.

Sterkt polarisert

Generalsekretæren i NOAS, Ann-Magrit Austenå mener budskapet om flyktninger viktig, men hun forstår at arangørene må trekke noen grenser mot politiske budskap.

Ann Magrit Austenå

Ann-Magrit Austenå mener det ikke er noen felles vilje til å gå sammen om en dugnad for flyktninger i Europa. Budskap om flyktninger er viktig, mener hun.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Debatten om Europas ansvar for mennesker på flukt er dessverre blitt sterkt polarisert. For tiden er det liten vilje til felles, langsiktig, humanitære løsninger som kan sikre flyktninger både et verdig liv og beskyttelse i Europa, sier hun til NRK.

Kulturstrøm

  • Tupac-mistenkt siktet for drap

    Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

    Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

    Tupac var bare 25 år da han døde.

    Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

    Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

    Tupac
    Foto: AP / NTB