Hopp til innhold

Portugal vant finalen

KIEV/OSLO: Portugal gikk av med sin første seier i Eurovision noensinne.

Portugal vinner for første gang.

GLEDE: Salvador Sobral fra Portugal kom sent til Kiev, men stakk av med seieren. Dette er første gang Portugal har vunnet.

Salvador Sobral hadde vært syk og sengeliggende hjemme i Portugal og kom sent til Kiev. Likevel vant han finalen. Det var en sterkt beveget sanger som takket for seieren.

– Jeg ønsker å si at vi lever i en verden med bruk-og-kast-musikk, fast food-musikk, musikk uten innhold, og jeg tror dette kan være en seier for musikk, for personer som lager musikk som faktisk betyr noe. Musikk er ikke fyrverkeri, det er følelser, sa Sobral i takketalen før han igjen fremførte «Amar Pelos Dois» sammen med søsteren Luísa, som også har skrevet låten.

Låten, som på norsk kan oversettes til «Å elske for begge to», er en kjærlighetssang.

Salvador Sobral

Vinnerlåten er skrevet av Salvadors søster Louisa, som sang den sammen med ham da de hadde vunnet.

Det har i en tid vært spekulert i portugisiske medier om helsetilstanden til Salvador Sobral. I april bekreftet han overfor den nasjonale kringkasteren, RTP, at han har «hjerteproblemer,» uten å spesifisere nærmere hva slags.

Hans søster Luísa fremførte sangen under to av prøverundene før selve finalen, uten at det ble sagt hvorfor Salvador ikke selv var til stede.

– Musikk er ikke fyrverkeri. Det er følelser, sa Sobral.

Norge på 10. plass

Norge og JOWST endte på en 10.-plass.

Italia og Portugal hadde favorittstemplet før kveldens finale. Men det var Bulgaria og Portugal som knivet i toppen under store deler av stemmegivningen.

Portugals artist Salvador Sobral ankom for ikke så lenge siden til Kiev, etter å ha vært syk og sengeliggende hjemme i Portugal. Under forrige ukes prøver, måtte søster og låtskriver ta hans plass.

Bulgarias deltager er en av de yngste deltagerne under årets finale i Kiev. Kristian Kostov ble oppdaget under X-factor i hjemlandet og sang en popballade under finalen.

Guttene var strålende fornøyd med en tiendeplass i årets konkurranse.

Tett i toppen

Det var lenge tett i toppen under avstemningen. Men Portugal dro fra kraftig da fagjuryene var ferdig med å avgi sine stemmer. Den norske fagjuryen ga 12 poeng til Bulgaria og det var Marcus og Martinus som meddelte resultatet under programmet.

Før TV-seernes stemmer hadde Portugal en ledelse på over 100 poeng. Og de fikk altså også flest stemmer fra folket.

Vinnerlåten gjorde også sterkt inntrykk på medlemmene av Jowst. Aleksander Walmann, vokalist i gruppen sa at det var mye følelser i sangen og han ble rørt da den ble fremført.

Kulturstrøm

 • Peter Brook er død, 97 gammel

  Den britiske teaterregissøren Peter Brook er død, skriver The Guardian.

  Han ble 97 år gammel.

  Den britiske avisen skriver at han redefinerte måten man tenkte rundt teaterproduksjoner gjennom sitt arbeid for Stratford’s Royal Shakespeare Company i Paris, der han hadde base i over 30 år.

  Peter Brook mottok Den internasjonale Ibsen-prisen i 2008. Den ble overrakt av komiteens leder, Liv Ullmann (t.h.) på Nationaltheaterets hovedscene.

  Liv Ullmann og Peter Brook
  Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
 • Tilbake på scenen

  Tine Thing Helseth er tilbake etter sykdom og sang bossanova til mannen sin, Sebastian Haukås, i Hollenderhagen under Risørkammerfestival i helgen.

  Tine Thing Helseth er tilbake etter sykdom og sang bossanova til mannen sin, Sebastian Haukås, i Hollenderhagen under Risørkammerfestival i helgen. 
  Foto: Ida Scheie / NRK
 • Nordstoga i turjakke på Rondaståk

  – Det er jo en slags gudbrandsdalsvariant av Vinjerock, og da må man ha klær i orden, sier Odd Nordstoga etter å ha spilt på fjellfestivalen Rondaståk. Få med deg festivalstemningen og se blant andre Odd Nordstoga og DumDum Boys. Hele serien Festivalsommer finner du i NRK TV.

  Odd Nordstoga i turtøy på Rondaståk-festivalen 2o22

Flere kulturnyheter

Det er ikke lett å navigere seg gjennom Nasjonalmuseet om man har dårlig syn, mener Norges Blindeforbund.

Her kryper de gjennom Nasjonalmuseet

Det er ikke lett å navigere seg gjennom Nasjonalmuseet om man har dårlig syn, mener Norges Blindeforbund.