NRK Meny
Normal

Portugal vant finalen

KIEV/OSLO: Portugal gikk av med sin første seier i Eurovision noensinne.

Portugal vinner for første gang.

GLEDE: Salvador Sobral fra Portugal kom sent til Kiev, men stakk av med seieren. Dette er første gang Portugal har vunnet.

Salvador Sobral hadde vært syk og sengeliggende hjemme i Portugal og kom sent til Kiev. Likevel vant han finalen. Det var en sterkt beveget sanger som takket for seieren.

– Jeg ønsker å si at vi lever i en verden med bruk-og-kast-musikk, fast food-musikk, musikk uten innhold, og jeg tror dette kan være en seier for musikk, for personer som lager musikk som faktisk betyr noe. Musikk er ikke fyrverkeri, det er følelser, sa Sobral i takketalen før han igjen fremførte «Amar Pelos Dois» sammen med søsteren Luísa, som også har skrevet låten.

Låten, som på norsk kan oversettes til «Å elske for begge to», er en kjærlighetssang.

Salvador Sobral

Vinnerlåten er skrevet av Salvadors søster Louisa, som sang den sammen med ham da de hadde vunnet.

Det har i en tid vært spekulert i portugisiske medier om helsetilstanden til Salvador Sobral. I april bekreftet han overfor den nasjonale kringkasteren, RTP, at han har «hjerteproblemer,» uten å spesifisere nærmere hva slags.

Hans søster Luísa fremførte sangen under to av prøverundene før selve finalen, uten at det ble sagt hvorfor Salvador ikke selv var til stede.

– Musikk er ikke fyrverkeri. Det er følelser, sa Sobral.

Norge på 10. plass

Norge og JOWST endte på en 10.-plass.

Italia og Portugal hadde favorittstemplet før kveldens finale. Men det var Bulgaria og Portugal som knivet i toppen under store deler av stemmegivningen.

Portugals artist Salvador Sobral ankom for ikke så lenge siden til Kiev, etter å ha vært syk og sengeliggende hjemme i Portugal. Under forrige ukes prøver, måtte søster og låtskriver ta hans plass.

Bulgarias deltager er en av de yngste deltagerne under årets finale i Kiev. Kristian Kostov ble oppdaget under X-factor i hjemlandet og sang en popballade under finalen.

Guttene var strålende fornøyd med en tiendeplass i årets konkurranse.

Tett i toppen

Det var lenge tett i toppen under avstemningen. Men Portugal dro fra kraftig da fagjuryene var ferdig med å avgi sine stemmer. Den norske fagjuryen ga 12 poeng til Bulgaria og det var Marcus og Martinus som meddelte resultatet under programmet.

Før TV-seernes stemmer hadde Portugal en ledelse på over 100 poeng. Og de fikk altså også flest stemmer fra folket.

Vinnerlåten gjorde også sterkt inntrykk på medlemmene av Jowst. Aleksander Walmann, vokalist i gruppen sa at det var mye følelser i sangen og han ble rørt da den ble fremført.

Kulturstrøm

 • Jobbet med Beyoncé og Jay-Z

  Den norske produsenten, artisten og låtskriveren Fredrik William Ball, bedre kjent som Fred Ball, forteller at han har bidratt til tre av låtene på det nye albumet til Beyoncé Knowles og Jay-Z. Paret slapp albummet lørdag, og fredrikstadmannen Ball melder på sin Instagramkonto at han klyper seg i armen over at han har jobbet med de to. Ball ga ut soloalbummet Pleasure i 2003 og har senere jobbet både med egen musikk og produsert for blant andre Bertine Zetlitz, Brett Anderson, Jarle Bernhoft, KT Tunstall og Sophie Ellis-Bextor.

  Laster Instagram-innhold
 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller
 • LHBT-handling kuttet fra actionfilm

  Den kinoaktuelle skuespilleren Danielle Pineda fra «Jurassic World: Fallen Kingdom», forteller til talkshowet Build at hennes rollefigur Zia Rodriguez egentlig er lesbisk. Replikken som avslørte det i filmen ble derimot kuttet på grunn av tidspress, forteller hun, ifølge Hollywood reporter.

  Mann sikter gevær mot dinosaur
  Foto: United International Pictures

Flere kulturnyheter