Populærmusikkhistorien er full av eksempler på artister som har hatt et lidenskapelig forhold til alkohol. Men det har helst vært bak scenen.
I Trondheim flytter en ny festival alkoholen helt foran på scenen. Restaurant Credo starter søndag sin ”Nye Dimensjoner”-festival hvor vin, brennevin og live musikk serveres i skjønn forening.
Carl Birger Feght, innehaver av Credo Restaurant i Trindheim. Foto: Arne Kristian Gansmo, NRK.no/musikk.
Smaksprøver
”Se for deg en uke der gane og ører settes på prøve (…). Hver dag presenteres et nytt tema i glasset sammen med en komplementær musikkopplevelse.”
Slik presenterer Credo sin festival ”Nye Dimensjoner”. Festivalen ble første gang arrangert i fjor, og byr på kåserier om vin- og brennevin med smaksprøver – og band som spiller på den lille scenen med plass til 60-70 tilhørere.
Så mens du nipper til Madeira: Barbeito kan du lytte til intimvarianten av Gåte.
- Vi håper å få de som er interessert i musikk og de som er interessert i vin til å bli interessert i det motsatte. Det sier Carl Birger Feght, en av innehaverne av Credo Restaurant og Bar. Han er også initiativtaker til Nye Dimensjoner-festivalen.
Snobbe ned
- Vin trenger ikke være så veldig snobbete. Vi prøver å snobbe ned vin ved å ha musikk som folk liker, og vin som folk liker, på et høyt nivå for begge deler.
Festivalen åpner med Per Borten Trio fra Melhus sør for Trondheim. Samme dag kommer den nye norske cognac-kometen Jon Bertelsen for å snbakke om avec.
- Bak navnet Per Borten Trio skjuler det seg et annet band; Cadillac. Jon Bertilsen er Norges kanskje største fan av Cadillac. Bertilsen vil presentere både sine egne cognacer, rom og andre calvadoser. Bertelsen er en av de nye store stjernene på cognachimmelen både i Frankrike og i Norge.
Transjoik og tyske viner
- Men hva har viner fra Tyskland med Transjoik å gjøre?
- Viner fra Tyskland er kanskje det som er mest spennende i verden for tida, og har en enorm oppgang i etterspørselen. Transjoik er en personlig favoritt for flere av oss som jobber her. Det er det bandet vi er mest glade for å få hit. Og vi er også veldig glad i tyske viner, så det er to av våre favoritter som kobles sammen.
- Hvilke reaksjoner har du fått på at du bringer musikk-kultur og brennevinskultur sammen i en festival?
- Jeg har bare fått positive reaksjoner. Vi satser på kvalitet, og ikke kvantitet, og det setter våre kunder pris på.
Credo Restaurant og Bar ble nylig kåret til å være den restauranten i Norge som har det beste vinkartet. Bak kåringen sto fagbladet Aperitif, Norske vinkelneres forening og Vin- og brennevinsimportørenes forening. Vinkjelleren er forsikret for 2,5 millioner kroner.