Fem aviser unngikk så vidt PFU-fellelse etter Giske-klage

Adresseavisen, Aftenposten, Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Fædrelandsvennen unngikk så vidt fellelse i Pressens Faglige Utvalg, PFU, onsdag. Klagen kom fra Trond Giske, som ikke var fornøyd med utfallet.

Trond Giske

Trond Giske er ikke fornøyd etter at fem Schibsted-aviser unngikk fellelse i PFU onsdag.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen

De fem Schibsted-avisene ble under tvil ikke felt av PFU i onsdagens møte. Utvalget fant mye positivt i sakene, men det var likevel noen momenter som gjorde at de var i tvil om de skulle falle ned på frikjennelse eller om de skulle komme med kritikk.

Utgangspunktet for klagen var to artikler som ble publisert i Adresseavisen i forbindelse med at Trond Giske stilte som lederkandidat for Trøndelag Arbeiderparti i fjor. Artiklene ble også publisert i Schibsteds-regionaviser.

Her fortalte to kvinner som hadde varslet mot Trond Giske sin historie. I artiklene var det klart at motivet for å stå fram var at de ikke ønsket Giske i ledervervet.

– Alvorlige anklager

I klagen skrev den tidligere Arbeiderpartipolitikeren at han mente avisene hadde brutt god presseskikk.

«Avisene publiserer alvorlige anklager om faktiske forhold som ikke dokumenteres, anklager som er til stor skade for meg og familien. Publiseringen i alle Schibsteds regionaviser forsterker skaden», skrev Giske i klagen.

Han mener publiseringen er et brudd på Vær varsom-plakatens 3.2 på grunn av mangelfull undersøkelse og dokumentasjon av faktum, mangelfull kildekritikk, utelatelse av vesentlig informasjon og manglende aktsomhet ved bruk av anonyme kilder.

Utvalget var i tvil

Utvalget understreket i sin behandling at mediene må kunne publisere påstander det ikke finnes dokumentasjon for, men at det i slike tilfeller må tas tilstrekkelig forbehold i publiseringen.

Det var særlig den første av de to sakene som gjorde at utvalget var i tvil om utvalget skulle komme med fellelse eller ikke.

Flere av medlemmene pekte på at kildegrunnlaget i denne saken var noe tynt. De mente også at det ikke var tatt nok forbehold i presentasjonen.

Avisene skriver i sitt tilsvar på klagen at de hadde flere kilder de av ulike grunner ikke valgte å publisere. PFU mente saken hadde stått seg om dette hadde kommet fram også i den publiserte saken.

Utvalget vippet lenge mellom kritikk og ikke å felle avisene. Etter en lang diskusjon, der flere av medlemmene uttrykte tvil om hva de ville gå for, valgte de til slutt å ikke felle.

Ikke fornøyd

Trond Giske var selv til stede da klagen hans ble behandlet i PFU onsdag. Han var overrasket over utfallet i utvalget.

– Diskusjonen i utvalget viser at avisene har et tynt kildegrunnlag, at det er mangelfull dokumentasjon og at det ikke er tatt tilstrekkelig forbehold i sakene. Da er det uforståelig at dette er god presseskikk. De er med på å senke nivået, sier Giske til NRK.

Han har tidligere blant annet vært mediepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet og kulturminister. Onsdagens avgjørelse i PFU henger ikke på greip, mener Giske

– Debatten og konklusjonen henger ikke sammen. Det er jo pressens egne folk som skal dømme frem mektige regionaviser. Det blir for vanskelig for dem. Det signaliserer at man kan sette ut slike påstander uten å dokumentere dem, sier han.

Kulturstrøm

 • Artisten Adele avlyser: – Halve teamet har korona

  Artisten Adele avlyser den første av sine planlagte weekend show som hun skulle ha i Las Vegas fredag 21. januar.

  – Halve teamet mitt har korona og det er umulig å fullføre showet, deler hun i en video på Instagram.

  Hun legger til at det også har vært leveringsproblemer til showet, skriver BBC.

  Adele ba også om unnskyldning til fansen som allerede hadde kommet til Las Vegas for helgen.

  – Jeg beklager at dette skjer i siste øyeblikk. Jeg er opprørt, flau og lei meg for alle som måtte reise hjem igjen, sier artisten.

  Hun er fast bestemt på at konserter skal det bli, frem i tid.

  – Vi jobber med å finne nye datoer nå, og jeg skal gjennomføre showet mitt, sier hun.

  Mange av fansen har støttet avgjørelsen hennes, mens andre er rasende over at hun avlyste 24 timer før konserten skulle finne sted.

  Artisten Adele kunngjorde på sin Instagram konto at hun måtte avlyse en lenge planlagt konsert etter at halve teamet hennes er smittet av korona.
  Foto: skjermdump Adele/Instagram
 • Knallgod science fiction

  – Med sin virkelighetsnære fremstilling av teknologi og fysikk, samt et interessant galleri av rollefigurer, har «The Expanse» satt en ny standard for hva vi kan forvente av sci-fi i TV-ruta, skriver seriekritiker Marte Hedenstad om den sjette og siste sesongen. Hun gir den terningkast 5 hos Filmpolitiet.

  SISTE REIS: Mannskapet ombord på Rocinante i den siste sesongen av «The Expanse».
  Foto: Amazon Prime Video.